Naar Foto's van Zwolle
De radiodistributie van de PTT in de jaren vijftig met twee zenders Hilversum 1 en Hilversum 2 en een selectie van twee buitenlandse zenders ...
(Bron: Joop Anker - 194radiodistributie arbeidershuisje(tilburg), CC BY-SA 2.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7640786)
De tijd gaat snel. Vaak sneller dan jezelf had verwacht. Vanaf mijn vijftigste levensjaar heb ik het gevoel dat de klok een wedstrijd is aangegaan met de jaartallen. Het ene jaar gaat nog sneller voorbij dan het andere. Aan de andere kant is dit natuurlijk een goed teken. Een teken, dat je je niet verveeld en daar ben ik dan ook wel weer blij mee.
Doordat die tijd zo snel gaat, willen ook de herinneringen uit de jeugdjaren nog weleens vervagen, bijvoorbeeld hoe de stad er toen uitzag, hoe en waar je je boodschappen deed, waar je die steek kocht voor een cent, hoe gezellig het was bij de kapper met de rivaliteit tussen Zwolsche Boys en PEC aanhangers. Huiselijke herinneringen of herinneringen van de straat.
De jaren vijftig ...
Herinneringen aan de eerste tijden binnen het beroep dat je uitoefende of de vooruitgang in deze beroepssector. Herinneringen aan de tijd van de eerste radio's (distributie) in de jaren vijftig, toen we met alle gezinsleden de spannende hoorspelen volgden en op de zaterdagavond zaten te genieten van de Boerties van Buuten of het amusementsprogramma Tierelantijnen met Kees Schilperoord, Cees de Lange en Godfried Bomans. De spannende SUS loterij of de groeten uit de bergen van Davos rond de Kerst. Weet u het nog?
En kunt u zich ook nog de komst van de eerste televisie binnen het gezin herinneren? Mijn ouders hadden vrij vroeg een televisie in huis. Dit betekende ook dat ons huis een grote aantrekkingskracht had op de mensen uit de buurt. Bij bepaalde uitzendingen was onze huiskamer dan ook regelmatig gevuld met familie, buren, kennissen en op de woensdagmiddagen, met kinderen uit de buurt. Tante Hannie op tv en het jeugdjournaal "De Verrekijker", Pipo de Clown, Swiebertje, noem ze maar op, dat waren toch toppers! Wat dacht u van de gezellige zaterdagavonden voor de buis met Dorus (Tom Manders) en de muziek van het hammondorgel van Cor Steijn. Onvergetelijk en dan praat ik eigenlijk alleen maar over mijn jeugdjaren!
Naast de huiselijke gezelligheid van die tijd, waren in een latere periode de dansgelegenheden, de disco of de kroeg, een aantal niet weg te denken activiteiten in de weekeinden. De eerste danslessen bij de dansscholen van Wiering, Vos, Drenth of Tijdeman, behoorden in die jaren, voor menig tiener, zowat tot de opvoeding. Weet u het nog? O ja, nog een herinnering. Bijna vergeten! Het eerste vriendje of vriendinnetje en de eerste kus in Park Eekhout, of ga ik nu voor u te ver?
Spelen met de kinderen uit de toenmalige Gennestraat eind jaren vijftig ...
Zwolle in Beeld heeft een aparte rubriek gewijd aan deze herinneringen. Herinneringen die in deze tijd al eeuwen geleden lijken, maar toch voor veel generaties leuk en interessant zijn en met een big smile worden gelezen. Hebt u herinneringen aan uw jeugdjaren die u in Zwolle doorbracht en zou u deze willen delen, meld het of nog beter, schrijf deze op en stuur/mail het toe. Vindt u het opschrijven moeilijk, probeer dan toch een poging te wagen. Het verhaal hoeft niet lang en foutloos te zijn, mijn website is dat ook niet. Daar prikken we wel doorheen. Het gaat om het verhaal, om de herinneringen, die voor u zo mooi zijn. Normaal gesproken zal een verhaal één op één geplaatst worden. Mankeert er wat aan het verhaal of loopt het niet lekker, ook geen probleem. Voordat het als artikel geplaatst wordt zal Zwolle in Beeld een poging doen er een goed en leesbaar verhaal van te maken. Lukt dit niet, voelt u zich dan niet beschaamd, dan hebben we gewoon pech gehad en blijven we even goed goede vrienden. Doet u mee?
Het zal misschien enige moeite kosten om de eerste pennestreek te zetten, maar bent u met uw verhaal bezig, dan kost het vaak nog meer moeite om er een einde aan te breien. Dan komen meer en meer herinneringen op tafel dan u ooit zelf had verwacht.
Uw verhaal mag u zelf bepalen, mits het verhaal maar betrekking heeft op uw jeugdjaren in Zwolle en onder de normen en waarden valt, die Zwolle in Beeld hiervoor denkt te moeten stellen. Kort gezegd, respect voor de mens, geloof en denkwijze van een ander. Ook zal niet passend taalgebruik een reden zijn een artikel te weigeren. Hopelijk kunt u daar enig begrip voor opbrengen.
Voor veel lezers lijken deze bovengenoemde items uit een ver, heel ver verleden. Dat is voor te stellen, daarom zijn ook de Zwolse jeugdverhalen van Zwollenaren die bijvoorbeeld in de jaren 60, '70, '80 of '90 van de vorige eeuw hun jeugd in Zwolle doorbrachten, van harte uitgenodigd om mee te doen. Iedereen heeft herinneringen, mooi of lelijk. Wilt u uw verhaal anoniem plaatsen, ook geen probleem, mits uw naam en emailadres maar bij Zwolle in Beeld bekend zijn. Deze zullen alleen worden gebruikt voor eventuele informatie c.q. vragen aangaande uw verhaal.
De tonnewag'n van de Gemeentelijke reinigingsdienst.
Deze trok van huis naar huis om de volle, met faecaliën gevulde, tonnen in te nemen en te vervangen voor een nieuw leeg exemplaar ...
(Foto: HCO - FD021349)
U kunt uw inzending sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hebt u uw verhaal alleen op papier, meld het mij onder hetzelfde emailadres, dan komt het allemaal goed! Er gingen u al velen voor, dus schroom niet om ook uw verhaal te delen met de Zwollenaar.