Algemene info over de stad
De stad Zwolle in beeld en in tekst!
Brede informatie over de website!
Wilt u een foto bestellen?
Links naar interessante websites!
Naar Foto's van Zwolle
Naar Zwolse herinneringen
Deze fietsrotonde is in 2018 verkozen tot de gevaarlijkste rotonde van Zwolle ...
Ik ben geboren in een huis aan de Wipstrikkerallee en wel op nummer 9. Eigenlijk vlakbij wat nu de gevaarlijkste rotonde van Zwolle wordt genoemd. Ik heb me trouwens sowieso van het begin af, verbaasd over het plan die rotonde daar zo aan te leggen maar dat terzijde. Natuurlijk is de huidige situatie niet te vergelijken met de foto van ongeveer mijn geboortejaar.
Aanleg fietsrotonde bij de Vechtbrug in augustus 2013 ...
Heel weinig verkeer, zo te zien, maar toch…. Kwam je vanuit Twente of Deventer Zwolle binnen en moest je naar Kampen of richting het midden van het land, kwam je door de Wipstrik, voor ons huis langs, over de Vechtbrug, de Vechtstraat in en dan dwars door de binnenstad naar je bestemming.
Daarnaast was er in de omgeving van die rotonde allerlei bedrijvigheid. Huisarts Kam had op de hoek van de Vondelkade en de Wipstrik z’n praktijk. Op de tegenovergelegen hoek, in het grote pand waren de kantoren van de CBTB en het Hervormd Wijkcentrum “De Brug” gehuisvest. Aan het eind van de Philosofenallee was de melkfabriek “Hoop op Zegen”.
Melkfabriek Hoop op Zegen in de jaren vijftig.
De fabriek was gevestigd op de lokatie waar anno 2018 de Menistenflat, eind Philosofenallee, staat ...
Naast de brug, die regelmatig open en dicht ging omdat Azijnfabriek Schaepman, Slaoliefabriek Reinders, Metaalbewerker Schotkamp en Mees Bouwmaterialen van materiaal moesten worden voorzien, stond het gebouw van de riolering in de wijk. In datzelfde gebouw waren het brugwachtershuisje en een piepklein sigaren en sigarettenwinkeltje (20 stuks Caballero sigaretten voor fl. 0,80) weggewerkt.
De kruising Vechtstraat, Vondelkade, Wipstrikkerallee en de Philosofenallee, waar in 2013 de fietsrotonde is aangelegd.
Rechts ziet u het rioleringsgebouw met het sigarenwinkeltje en de Vechtbrug in de jaren '50/'60 ...
(Foto: Collectie Veilinghuis De Voorstraat)
En natuurlijk reed je over de brug de Vechtstraat cq. de Thomas à Kempisstraat met al de daarbij behorende bedrijvigheid in, of je sloeg, over de brug, linksaf de Rhijnvis Feithlaan in. Daar was het, nog steeds zo vaak genoemde en geroemde, Sophia Ziekenhuis. Kortom dat kruispunt was nou niet bepaald het meeste rustige punt van Zwolle. Ook toen al niet.
Herberg De Hanekamp rond het jaar 1907.
De herberg is later zonder bijgebouwen herbouwd en staat anno 2018 nog steeds te pronken in het Nederlands Openluchtmuseum ...
(Foto: Collectie Veilinghuis De Voorstraat)
De herbouwde Herberg De Hanekamp, zoals deze er in 1840 uitzag, zonder bijschuren,
is nu te bewonderen is in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem ...
(Foto: Nederlands Openluchtmuseum)
Hoewel het niet handig was, dat moet gezegd, op die hoek te telefoneren. De cel is later toch maar verplaatst naar de hoek met de Hanekamp. Op de plek waar nu pianozaak De Graaf z’n nering heeft, stond tot beginjaren ’50 van de vorige eeuw Herberg “De Hanekamp”, nu terug te vinden in het Openluchtmuseum in Arnhem. Vandaar de straatnaam “Hanekamp”. Toen in de jaren “60 de Hanekampbrug over het Almelo’s kanaal gelegd werd, was die weg ineens veel belangrijker en reed daardoor veel verkeer om het centrum heen de stad uit.
De fietsrotonde in 2014 ...
Nu naar 2018. Zeg maar zo’n 70 jaar later. De rotonde is aangelegd vanuit het standpunt “Zwolle fietsvriendelijk”. Met dat standpunt is niets mis. Maar als de gemeente de gebruikers van diezelfde rotonde en die hem omschrijven als erg gevaarlijk, niet gelooft, (en daar lijkt het op) blijft er weinig over van de fietsvriendelijkheid.
Dick Algra