Naar Feesten en evenementen
Naar Bevrijdingsfestival
Door de jaren heen hebben een groot aantal artiesten een deel van Bevrijdingsdag doorgebracht op Zwolse podia. Het waren niet de minste
Zoals het nu nog steeds het geval is, is het ieder jaar weer een verrassing, wie in dat jaar het hoofdpodium gaat bezetten in Park De Wezenlanden. Ook de Ambassadeurs van de Vrijheid, een aantal bands die aangewezen worden om bij meerdere Bevrijdingsfestivals in ons land op te treden, zijn voor de festivalliefhebber altijd weer een supriseshow.
In de loop van het jaar sijpelen de namen via de pers door naar het grote publiek. Namen uit binnen en buitenland hebben meer dan eens de affiches gesierd.
In 1991 was de eerste editie op het Grote Kerkplein met zo'n 10.000 bezoekers. Via de Turfmarkt waar meer ruimte voor bezoekersaantallen aanwezig was, heeft de organisatie vanaf 2006 tot heden het Park De Wezenlanden tot haar beschikking. Op de laatste lokatie loopt het aantal festivalgangers al gauw tegen de 140.000 personen.
Tijdens de festivals op het Grote Kerkplein (1991-1999) traden indertijd artiesten op die jarenlang op de Nederlandse podia hebben opgetreden of nog steeds optreden en furore hebben gemaakt in binnen en buitenland. Normaal, The Scene, De Dijk, Raymond van het Groenewoud, Van Dik Hout, Frank Boeijen, 2 Unlimited, The Nits, Rowwen Hèze, Within Temtation, Skik, Ilse de Lange, om er maar een aantal te noemen. Namen die er mochten zijn.
Binnen een 6-tal jaren bleek ook de Turfmarkt te klein voor het Bevrijdingsfestival Overijssel ...
Ook de periode op deTurfmarkt (2000-2005) kende een aantal grote namen uit de popmuziek-historie. BLØF, Melanie, Re-Play, Brainpower, Kane, New Cool Collective, Opgezwolle, Band of Glory, Krezip, Beef, Di-rect, Lange Frans & Baas B, The Sheer. Ook zij hebben het Bevrijdingsfestival Overijssel in bezoekersaantallen naar grote hoogte gestuwd.
Park de Wezenlanden van boven af ...
Het Park De Wezenlanden kent mede door de expansie van de jaren op het Grote Kerkplein en de Turfmarkt tegenwoordig het grootste Bevrijdingsfestival van ons land. Het bezoekersaantal heeft in het park nooit onder de 100.000 gelegen met als topper de jaren 2009 en 2010, waar meer dan 150.000 mensen het festival hebben bezocht.
De eerste editie in het Park De Wezenlanden kende een aantal namen, waar meer en meer bezoekers op afkwamen. Met de Heideroosjes, Opgezwolle, Kane, Ali B, Van Dik Hout, The Sheer en Gem was het Wärtsilä- c.q. het hoofdpodium voorzien van een prima programma. Dit tot genoegen van de vele liefhebbers.
Ook de kleinere podia tijdens het festival in 2006 waren goed bezet met aanstormend Nederlandse talent. Pet, Philly & Perquisuit, Miss Antarctica, Roosbeef, ZZZ en Spinvis deden zich gelden op het druk bezochte Plato podium.
Jacqueline Govaert zangeres van Krezip in 2008 ...
Vanaf 2006 tot heden, waren, soms meerdere jaren, grote namen als Ali B, Heideroosjes, Van Dik Hout, Van Velzen, Normaal, Delain, Racoon, De Dijk, Postmen, Within Temptation, Alain Clark, Ilse De Lange, Leaf, Krezip, Miss Montreal, De Jeugd van Tegenwoordig, Katzenjammer, Bertolf, Gus Meewis, Typhoon, Mala Vita, Lisa Loïs, Waylon, Krystl, Chef'Special, Blaudzun, present op het hoofdpodium. Zonder tekort te doen aan de niet genoemde bands, waren dit grote publiektrekkers op het festival.
Kane in 2010 trok tienduizenden fans naar het park ...
Het eerste festival in het park werd de volgende jaren opgevolgd door bevrijdingsfestivals die hun voorgangers moesten overtreffen. Een uitdaging voor de organisatie, die ieder jaar maar weer een verbetering van het jaar ervoor nastreefde. Dat dit gelukt is, is wel te zien aan de stijging van de bezoekersaantallen.
Voor de organisatie betekende dit echter ook, dat er ieder jaar weer een blik met interessante artiesten los getrokken moest worden, die de aandacht van de huidige festivalgangers vast moest houden en de nieuwe festivalgangers deed watertanden.
Burgemeester Henk-Jan Meijer in gesprek met Niek van der Sprong op het Bevrijdingsfestival Overijssel in 2007 ...
Het laatste was koren op de molen van Niek van der Sprong, meer dan 27 jaar de organisator van het Bevrijdingsfestival Overijssel. Hij vertaalde het festival van een evenement met oud-Hollandse spelletjes naar een festival dat in 2009 een record aan bezoekers kende, namelijk meer dan 150.000.
In 2010 ontving Niek van der Sprong een naambord van een naar hem genoemd plantsoen ...
Of we in de aankomende jaren met het Bevrijdingsfestival Overijssel dezelfde weg gaan volgen of dat in de aankomende jaren wijzigingen in het programma worden aangebracht, is bij mij nog niet bekend. Wel is het zeker, dat Niek van der Sprong, op 8 februari 2018 officieel afscheid heeft genomen. De nieuwe directie van het bevrijdingsfestival bestaat vanaf die datum uit Annemien Brugging en Emma Quilligan. Beide werken sinds respectievelijk 2008 en 2009 bij Niek van der Sprong Culturele Producties. Zij zullen de bevrijdingsfestivals in de toekomst onder hun vleugels dragen. Gezien hun ervaring met het Bevrijdingsfestival Overijssel zal niemand zich daar zorgen om maken.
Bron:
Niek van der Sprong Culturele Producites
Jij&Overijssel
Wikipedia
Meer foto's van artiesten die tijdens diverse bevrijdingsfestivals op hebben getreden.