Wat treft u aan op deze website!

Zwolle - Algemeen

Zwolle - Algemeen

Algemene info over de stad

Onder dit item krijgt u een simpel algemeen beeld van onze mooie Hanzestad Zwolle
Foto's, video's en artikelen

Foto's, video's en artikelen

De stad Zwolle in beeld en in tekst!

Foto's, video's en artikelen uit het heden en verleden van de oude Hanzestad Zwolle!
Zwolle in Beeld Info

Zwolle in Beeld Info

Brede informatie over de website!

Hier vindt u alle informatie over de website, inclusief het contactadres en de privacy- en cookie verklaring!
Foto's bestellen!

Foto's bestellen!

Wilt u een foto bestellen?

Onder dit item vindt u een breed assortiment foto's, waarvan een groot deel is voorzien van een Zwols tintje!
Links

Links

Links naar interessante websites!

Hebt u vragen of wilt u informatie over bepaalde items die gelinkt zijn aan de stad Zwolle, dan vindt u hier een aantal links naar Zwolse bedrijven, organisaties of verenigingen!

Het laatst geplaatst

Zoeken op de website!

Naar Kunst en cultuur

Onthulling Zwolse Portal   Kunstenaars 30092021 7V6A4171 640px

Een van de items uit het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2020, bevatte een verbeteringsaanpak van de route van het station naar de binnenstad. De gastvrijheid van dit deel van de stad moest worden verbeterd. De binnenkomende reiziger moest zich welkom voelen in onze stad. 

Als we eind 2021 dan kijken hoe een en ander in dit kader is aangepakt, dan mogen we constateren, dat dit deel van het programma met vlag en wimpel is geslaagd. Door de aanpak van het Stationsplein en de Stationsweg, die toch een groot deel van deze route uitmaken, straalt de omgeving een meer dan welkom uit.  

Het Stationsplein en de Stationsweg hebben een totale groene metamorfose ondergaan. Binnen dit gebied neemt, als onderdeel van het opkrikken van de genoemde gastvrijheid, ook het bijzondere kunstproject Portal, een belangrijke plaats in.

Het kunstproject Portal bestaat uit meerdere kunstwerken en heeft op 30 september 2021 met de onthulling van het kunstwerk Swol, aan de stationszijde van de Stationsweg, zijn compleetheid bereikt.

De Portal is een permanente kunstroute waarin het alledaagse leven en een denkbeeldige wereld elkaar afwisselen, aldus de website portalzwolle.nu. Het werk bestaat uit een panoramische video-installatie in station Zwolle, een serie beelden onderweg naar de binnenstad en een bronzen blauwe lijn, die alle elementen verbindt. Vanuit meerdere richtingen kan de route ervaren worden. Ondanks dat er geen werkelijk einde binnen het project is ontworpen, worden de blauwe lijnen, zowel aan de Burgemeester van Roijensingel, ter hoogte van de Sassenpoorterbrug en ter hoogte van de Nieuwe Havenbrug, met een tweetal audioscopen "afgesloten".  

Onthulling Zwolse Portal   Kunstenaars 30092021 7V6A4148 640px

V.l.n.r. de kunstenaars Chaja Hertog, Nir Hadler en Ram Katzir tijdens de onthulling
van het kunstwerk Swol op 30 september 2021 ...

De vijf verschillende kunstwerken komen van de hand van de kunstenaars Ram Katzir en het al jaren samenwerkende duo Chaja Hertog en Nir Hadler. Ram Katzir, op 19 maart 1969, geboren in Tel Aviv is een Nederlands/Israëlisch graficus en beeldhouwer. Ram Katzir is gespecialiseerd in openbare kunst, vaak met een historisch en sociaal kader. In zijn werk probeert hij mensen bewust te maken van de plek en de tijd waarin zij zich bevinden. Chaja Hertog (Amsterdam 1978) & Nir Nadler (Haifa 1977) zijn een Amsterdams kunstenaarsduo, actief in verschillende disciplines van beeldende kunst, performance en film. Hertog Nadler werken met diverse tijdgebonden disciplines – van performance en installatie tot fotografie en film. In hun werk vervagen de grenzen tussen politiek en poëzie, tussen choreografie en toeval.

Hoe is het allemaal begonnen?
De gemeente Zwolle schreef in 2013 een prijsvraag uit voor een kunstroute, die verbinding moest maken tussen de nieuwe reizigerstunnel van het NS-station en de binnenstad van Zwolle. Resultaat, 138 creatieve inzendingen. Doordat er een 40-tal inzendingen niet voldeden aan de gestelde voorwaarden of te laat binnen waren gekomen, konden deze direct uit de lijst van inzenders worden verwijderd. 

De voorstellen van de inzenders die wel aan de voorwaarden voldeden, werden ter advies voorgelegd aan de Commissie voor Beeldende Kunst van de gemeente. Zij selecteerden hieruit 10 creatieve ideeën. Deze 10 werden hierna nogmaals ter advies beoordeeld, maar nu door een klankbordgroep van bewoners en vertegenwoordigers van een aantal organisaties uit de stad.

Nadat B&W van de gemeente Zwolle het laatste advies hadden beoordeeld kwamen zij uit op een selectie van drie inzenders, t.w. de groep Observatorium bestaande uit Milou van Ham en Moniek Driesse, de Wiseguys Urban Art Projects in samenwerking met Fernando Sánchez Castillo en de Studio Ram Katzir in samenwerking met Hertog Nadler. Deze drie geselecteerden mochten hun plannen tot een schetsontwerp uitwerken.

Uiteindelijk besloot B&W, zoals gezegd, met het laatst genoemde trio in zee te gaan voor de werkelijke uitwerking tot een definitief ontwerp. Dit ontwerp is in april 2015 door alle betrokken partijen en de klankbordgroep positief beoordeeld op artistieke kwaliteit, effecten op de voorbijganger, technische uitvoerbaarheid, onderhoud en duurzaamheid. De commissie Beeldende Kunst heeft daarop het plan voorgedragen aan B&W, die het op haar beurt heeft goedgekeurd.

De Tijdtunnel (2016)
In de nieuwe stationstunnel van Zwolle wandelen reizigers een panoramische video-installatie binnen. De filmbeelden, die ter plekke opgenomen zijn, nemen de reiziger mee op een virtuele reis door de tijd. Het is een film zonder begin of einde; een tableau vivant dat steeds verandert. Centraal daarin staat de relatie tussen de forenzen en de figuren, die dezelfde ruimte delen in parallelle tijdsgewrichten.

011 Portal Time Travellers 2 web 640px(Foto: Jaap Stahlie)

01 Portal Timetunnel 640px(Foto: Allard Bovenberg)

Zo wordt de tunnel van slechts een doorgangpunt tot een bestemming op zichzelf en een knooppunt van generaties en tijdperken. De onderstaande video "behind the scenes" geeft u een mooi beeld van de opnames, waarin inwoners van de stad Zwolle, uit het verleden, heden en toekomst, met elkaar in botsing komen.

Aan de video hebben meer dan 500 Zwolse figuranten meegewerkt. Zij konden zich in 2015 opgeven voor deelname in de film. "Een unieke kans voor de Zwollenaren om zich te laten vereeuwigen in een permanente video installatie op het nieuwe station", aldus de kunstenaars.

Blauwe lijn als rode draad (2016 - 2021)

Portal onderdeel blauwe lijn 04102021 7V6A6024 640px

De Blauwe lijn ...

De smalle blauwe bronzen lijn die vanuit het stationsplein naar de binnenstad, met de stroom bezoekers en forenzen mee slingert, is blauw, maar eigenlijk de rode draad van het kunstproject Portal. De lijn is in de laatste weken van 2015, in de tegels van de kunstroute ingeslepen, verankerd en met een extreem sterke lijm op zijn plek vastgelijmd. De Blauwe lijn is volgens de kunstenaars als de levenslijn in een handpalm. 

Portal Blauwe lijn Burg v Roijensingel 12112015 1746 640px

Voor de werkelijke realisatie, is een maand voor de definitieve plaatsing, een proefstuk van de lijn in de Van Nagellstraat aangebracht. Het was een moment om te testen hoe het materiaal zich zou houden als er overheen gelopen en gereden werd. Daarnaast was tevens de vraag, hoe het onderhoud uit zou pakken, ook onderdeel van deze test. Langs de blauwe lijn staan kunstuitingen die samen één tijdloos verhaal vertellen. 

Portal Blauwe lijn Burg v Roijensingel 12112015 1665 640px

Het plaatsen van de Blauwe lijn aan de Burg. van Roijensingel in 2015 ...

Na enige kritiek van o.a. de Zwolse kunstenaar Ronald Westerhuis, waardoor het kunstwerk in de beginfase in de media negatief werd benaderd, staat het geheel nu als een huis. De Blauwe lijn is in overleg met de Gemeente Zwolle en zeker met de Gehandicaptenraad, door beide instanties, na meerdere ontwerpen goedgekeurd. 

Swol (2021)
Aan de buitenzijde, tegenover het station, bevindt zich het tweede kunstwerk van de Portal, Swol. Swol verwelkomt zijn bezoekers in de stedelijke onderwereld. Binnenin deze heuvel ontvouwt zich een onderaards perron uit een onbestemde periode. De eerste versie van het kunstwerk was overdekt met een heuvel van simpele grijze tegels. 

Portal Swol oud 17022016 7V6A5235 640px

De eerste versie van het kunstwerk Swol ...

Tijdens de werkzaamheden t.a.v. de herstructurering van het Stationsplein en de Stationsweg in mei 2019, is het kunstwerk voor een bepaalde periode opgeslagen in de werkplaats van de kunstenaars in Zoetermeer. Tijdens de opslag zijn er een aantal wijzigingen, waaronder het overkoepelende deel van het kunstwerk, aangepast. Waar in eerste instantie het simpele grijze dak van de bult, zoals het kunstwerk in korte tijd in de volksmond werd genoemd, als blikvanger van het kunstwerk fungeerde, is deze nu uitgevoerd met een natuurlijke straatstenendeken. Door deze aanpassing, is het kunstwerk letterlijk en figuurlijk opgenomen in zijn omgeving. 

Naast de vernieuwde overkoepeling, was ook het kijkvenster van het kunstwerk verplaatst. Eerst bevond deze zich aan de stationszijde, nu in de herstelde versie was het venster naar de stadskant verplaatst. M.a.w. het gehele kunstwerk was zo'n 180 graden gedraaid.

Werkzaamheden in de werkplaats van de kunstenaars in Zoetermeer ...

In augustus 2021 is het kunstwerk, op zijn oude stek, hoek Stationsweg met het Stationsplein, teruggeplaatst. Met de herplaatsing en de onthulling van het kunstwerk Swol, was het gehele project Portal weer compleet en voltooid. 

PD kunstwerk swol stationsplein 25 8 2021 03 1629972183 640px

Chaja Hertog bezig met de afronding van haar werkzaamheden aan het interieur van het kunstwerk Swol ...

PD kunstwerk swol stationsplein 25 8 2021 06 1629972193 640px

PD kunstwerk swol stationsplein 25 8 2021 09 1629972201 640px

De vernieuwde koepel van het kunstwerk Swol wordt op zijn plaats gehesen ...

Stadszegel (2016)
Het volgende beeld binnen de kunstroute is een reusachtig driedimensionaal bronzen reliëf, dat de hele omgeving in kaart brengt. Eind 2015 is het kunstwerk in de Zwolse aarde, op de hoek van de Van Nagelstraat en de Burgemeester van Royensingel, ingegraven. 

Stadszegel 4 IMG 8061 640px

De plaatsing van het bronzen reliëf op de hoek van de Van Nagelstraat en de Stationsweg ...
(Foto: portalzwolle.nu)

De Stadszegel is een collage van Zwolle op uiteenlopende momenten in de tijd: van de prehistorie via Google-maps tot in de verre toekomst. Op deze lokatie wordt de blauwe-lijn-route onderbroken door de Burgemeester van Roijensingel. Hier moet worden overgestoken naar de zijde van de stadsgracht. Zowel links, naar de Nieuwe Havenbrug, alsook naar rechts, naar de Sassenpoort, zet de route zich voort naar de binnenstad van Zwolle.

Stadszegel 3 IMG 8432 Version 2 640px

(Foto: portalzwolle.nu)

Audioscoop (2016)
De Audioscopen zijn twee geluidssculpturen, uitgerust met een drietal uiteinden, overeenkomstig een bastuba. Deze zijn langs de waterkant gesitueerd en laten je een tijdcollage met Zwolse accenten horen. Legt men zijn/haar oor te luister, dan hoort men verhalen, muziek- of geluidsfragmenten, die een link hebben met onze mooie Hanzestad. Bijvoorbeeld over de brand in de Sint-Michaelskerk en een verhaal hoe de aartsengel Michaël, de beschermengel van de stad, Zwolle beschermde tegen een draak.

Portal Audiosculptuur 17022016 7V6A4991 640px   Portal Audiosculptuur Sassenpoort 24022016 7V6A6084 640px

 

Portal Audiosculptuur 17022016 7V6A5003 640px

De kunstroute Portal was een project van meerdere jaren. Vier onderdelen, t.w. de Tijdtunnel, Stadszegel, Blauwe lijn en de Audioscopen zijn op 23 januari 2016 feestelijk geopend. Genodigden en belangstellenden werden tussen 12.30 en 13.15 uur welkom geheten in de stationstunnel. Hier werd na het aanschouwen van de video, een wandeling gemaakt langs de Blauwe lijn naar Schouwburg Odeon, waar de officiële opening plaatsvond. De Blauwe lijn is in delen gemaakt en is officieel nu uit de jaren 2016 - 2021. Als laatste en sluitstuk van het proces is het kunstwerk Swol vernieuwd en heeft deze op 30 september 2021 zijn onthulling ondergaan.  

Werkzaamheden Portal Stationsplein21092021 7V6A1983 640px

De laatste werkzaamheden aan de Blauwe lijn binnen de Portal ...

Als slot van de werkzaamheden aan de Portal, zijn de laatste stroken van de Blauwe lijn op het vernieuwde Stationsplein aangebracht. Op 30 september 2021 werd met de officiële onthulling van het kunstwerk Swol, het voor Zwolle bijzondere kunstproject Portal, compleet. Voor deze onthulling waren naast de wethouder Cultuur in Zwolle, Monique Schuttenbeld, de kunstenaars van het project Portal, Ram Katzir. Chaja Hertog en Nir Nadler verantwoordelijk. Met de onthulling en de herplaatsing van het standbeeld van Thorbecke, werd de complete herinrichting van de Stationsweg en het Stationsplein een feit. 

Onthulling Zwolse Portal   Kunstenaars 30092021 7V6A4059 640px

Onthulling tweede versie van het kunstwerk Swol op 30 september 2021 ...

Onthulling Zwolse Portal   Kunstenaars 30092021 7V6A4155 640px

Onthulling Zwolse Portal   Kunstenaars 30092021 7V6A4219 640px

Onthulling Zwolse Portal   Kunstenaars 30092021 7V6A4086 640px

De kosten van het voor Zwolle toch wel grote kunstproject zijn niet alleen door de gemeente Zwolle gedragen. De Europese Unie, Prorail, Provincie Overijssel, Shosho en het Mondriaan Fonds hebben ook een duit in het zakje gedaan bij de totstandkoming van het geheel.

Onthulling Zwolse Portal   Kunstenaars 30092021 7V6A4228 640px

Na de onthulling hadden de kunstenaars, v.l.n.r. Nir Hadler, Ram Katzir en Chaja Hertog
onderling even een geluksmomentje. De Portal was afgerond!

Bron:
portalzwolle.nu
Gemeente Zwolle
zwollenu.nl
Wikipedia



Facebook - Like Zwolle in Beeld

We use cookies

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.