Algemene info over de stad
De stad Zwolle in beeld en in tekst!
Brede informatie over de website!
Wilt u een foto bestellen?
Links naar interessante websites!
Naar Historie
Op de hoek van de Voorstraat met de Luttekestraat, in het pand waar anno 2017 het Eetcafé Hawaii is gevestigd, werden midden achtiende eeuw goederen gewogen. In die tijd had het pand de functie van Stads Waag, De Waag, Waeghe of Waech.
Eén van de stadsrechten was het recht op een waag. Handelaren waren toendertijd verplicht produkten als kaas, boter en vlees in de Stads Waag te laten wegen. Het zou de eerlijke handel bevorderen.
Voor de stad genereerde de waag extra inkomsten, aangezien door de handelaar waaggeld betaald moest worden, hetgeen een soort belasting was.
Aan de Melkmarkt kon men in de jaren 1404 tot 1603 het, voor de stad Zwolle, eerste waaggebouw, vinden. Tevens een belangrijke overslagplaats voor het Bentheimer zandsteen, dat vanuit Duitsland via de Vecht in Zwolle werd aangevoerd. In het jaar 1615 is de eerste Waag, die over het water van de Grote AA, aan de Melkmarkt, was gebouwd, afgebroken.
Het genoemde pand op de hoek van de Voorstraat met de Luttekestraat, tegenover het voormalige Vleeshuis, deed van 1603 tot 1880 dienst als Waag van de stad.
Voorafgaande aan de onthulling hield een van de poortwachters van de stad de wacht bij de te onthullen gedenksteen ...
Op donderdagmiddag 12 juni 2008 is, in het kader van de herinrichting van de Melkmarkt, in de nabijheid van de hoek Melkmarkt met de Steenstraat, een natuurstenen gedenkplaat, met een gedicht over het eerste Waaghuis onthuld.
De tekst van het gedicht luidt als volgt:
Met schepen aangevoerd, vanuit Europa's streken
Gewogen en gekeurd, de Hanze deed van zich spreken
't Waaghuis, gesloopt en haast vergeten
Laat deze steen van gouden tijden weten
Met deze steen is op figuurlijke wijze de oude Stads Waag weer teruggekeerd op de lokatie waar deze ooit heeft gestaan.
Wethouder Cnossen en Bert Dijkink onthulden de gedenksteen van het Oude Waaghuis ...
Aan de onthulling ging een korte ontvangst in de Burgerzaal van het Stadhuis vooraf, waarbij wethouder de heer Janco Cnossen en de heer Bert Dijkink van de Stichting Levende Stadsgeschiedenis, een welkomstwoordje voor hun rekening namen.
In het kader van de herinrichting van de Melkmarkt, is in twee jaar tijd de bestrating aangepakt, dertig bomen en nieuwe verlichting geplaatst en is de lokatie van nieuw straatmeubilair voorzien.
De herinrichting van de Melkmarkt was een onderdeel van een groter project, het Ontwikkelingsprogramma 2015, waar ook de Grote Markt en het Rodetorenplein deel van uitmaakten.
Bron:
Wikipedia