Wat treft u aan op deze website!

Zwolle - Algemeen

Zwolle - Algemeen

Algemene info over de stad

Onder dit item krijgt u een simpel algemeen beeld van onze mooie Hanzestad Zwolle
Foto's, video's en artikelen

Foto's, video's en artikelen

De stad Zwolle in beeld en in tekst!

Foto's, video's en artikelen uit het heden en verleden van de oude Hanzestad Zwolle!
Zwolle in Beeld Info

Zwolle in Beeld Info

Brede informatie over de website!

Hier vindt u alle informatie over de website, inclusief het contactadres en de privacy- en cookie verklaring!
Foto's bestellen!

Foto's bestellen!

Wilt u een foto bestellen?

Onder dit item vindt u een breed assortiment foto's, waarvan een groot deel is voorzien van een Zwols tintje!
Links

Links

Links naar interessante websites!

Hebt u vragen of wilt u informatie over bepaalde items die gelinkt zijn aan de stad Zwolle, dan vindt u hier een aantal links naar Zwolse bedrijven, organisaties of verenigingen!

Het laatst geplaatst

Zoeken op de website!

Naar Watersporten

Zwembad De Vrolijkheid 19072013 4547

Op 6 juli 2007 kwam het bericht naar buiten, dat B&W van Zwolle had besloten de gemeenteraad voor te stellen om in de stad twee zwembaden te bouwen. Deze zwembaden zouden op de lokatie De Vrolijkheid en op de Campus van Hogeschool Windesheim moeten verrijzen. De bouw van het laatste zwembad zou in samenwerking met de hogeschool plaatsvinden.

Door de bouw van deze twee nieuwe baden, zouden de twee overdekte baden, die zich op dat moment in de stad bevonden, het AA-bad en het Hanzebad, moeten sluiten. Met een kostenraming van 25 miljoen euro zouden de baden gerealiseerd moeten worden.

Zwembad Vrolijkheid 18102012 1958

Het nieuwe hoofdbad zou, zoals gezegd, op het Bedrijventerrein De Vrolijkheid, aan de Ossenkamp/Rechterland, moeten verrijzen. In totaliteit zou dit bad over vier zwembaden moeten gaan beschikken, een wedstrijdbad van 8 25-meterbanen, een multifunctioneel bad met 6 25-meterbaden, voorzien van een beweegbare bodem en twee duikplanken, een bad van 20 x 10 meter voor instructie- en doelgroepzwemmen en een recreatiebad van 365 m2. Het recreatiebad zou volgens de plannen worden voorzien van een glijbaan, whirlpool, een wildwaterkreek, zonnebanken, een klimmuur en een peuterbad van 100 m2.

Off Opening Zwembad De Vrolijkheid 1991 640px

Op de Campus van Hogeschool Windesheim bouwt men, naast het bestaande hoofdbad, een tweede, kleiner bad. Dit bad krijgt twee instructiebaden en een therapiebad. Alle baden van de Hogeschool worden opengesteld voor doelgroepzwemmen, instructiezwemmen, schoolzwemmen en baanzwemmen.

Naast deze baden is er bij de gemeente een aanvraag binnen gekomen van een particuliere instelling, Aquaconcepten, om een zwemmogelijkheid in de wijk Stadshagen te realiseren. Dit bad zou een oppervlakte van 20 x 8 meter moeten gaan krijgen, dat evenals het bad van Hogeschool Windesheim, opengesteld zal worden voor instructie-, school-, doelgroep- en recreatief banenzwemmen.

Na de aanbesteding, werd de bouw van het hoofdbad gegund aan Pellikaan Bouwbedrijf BV. Mede door een kort geding, aangespannen door Wind Vastgoedontwikkeling BV, die als tweede eindigde bij de aanbesteding, heeft de bouw nog wat op zich laten wachten. De rechter heeft alle vorderingen van Wind Vastgoedontwikkeling BV naar de prullemand verwezen. Hieronder was een eis tot ongeldigverklaring van de inschrijving van Pellikaan Bouwgroep en het opnieuw beoordelen van de inschrijvingen.

Op vrijdag 2 mei 2010 werd de eerste paal van het nieuwe duurzame hoofdbad geslagen. Deze handeling werd verricht door de wethouder Sport van de gemeente Zwolle, Gerrit Piek en de heer Hazen van Pellikaan Bouwbedrijf BV.

Zwembad Vrolijkheid Ondertekening 6540

Het zwembad in aanbouw op 8 november 2011 ...

In de aanloop naar de bouw van het zwembad heeft Bouwbedrijf Pellikaan, in samenwerking met installateur Hellebrekers een extra pakket duurzaamheidsmaatregelen met betrekking tot enrgie- en waterbesparing, warmteopwekking en onderhoud voorgesteld. Een pakket waarmee het nieuwe bad het meest duurzame zwembad, van dat moment, in ons land zou worden. De exploitatie van het hoofdbad, werd na aanbesteding gegund aan Optisport Exploitaties BV. In totaal hebben 4 partijen aan de aanbesteding deel genomen. Bij de keuzebepaling werd door de betreffende adviescommissie, unaniem voor Optisport gekozen.

Zwembad Vrolijkheid Ondertekening 6569

Ondertekening exploitatieovereenkomst op de lokatie van het in aanbouw zijnde Zwembad De Vrolijkheid ...

Het bedrijf Optisport exploiteerde op het moment van ondertekening van de exploitatieovereenkomst, zo'n 150 accommodaties in 60 gemeenten in ons land. Hieronder zijn zo'n 60 zwembaden, maar ook sporthallen, ijsbanen, theaters en fitnessobjecten.De ondertekening van de exploitatieovereenkomst vond op de lokatie van het zwembad, in een wat trieste en mistige sfeer, op woensdag 9 november 2011, plaats. Wethouder Gerrit Piek en algemeen directeur Erwin van Iersel van Optisport Exploitaties BV waren hiervoor verantwoordelijk. Hiermee was weer een belangrijke stap gezet in het totstandkomen van het nieuwe overdekte hoofdbad van de stad.

Zwembad Vrolijkheid Ondertekening 6577

 

Zwembad Vrolijkheid Ondertekening 6580

De bouw verliep voorspoedig en op donderdag 1 december 2011 werd het hoogste punt op de bouwlokatie bereikt. Dit werd door de betrokken partijen in de middag gevierd met een uitleg over het interieur en de thematisering van het bad, waarna op de bouwplaats nog een rondleiding werd verzorgd.

Off Opening Zwembad De Vrolijkheid 1949 1996 Pano

Tot dan was er nog geen naam voor het nieuwe bad gekozen. Hiervoor werd door de gemeente Zwolle en Optisport een prijsvraag georganiseerd, waarop zo'n 500 reacties binnen kwamen. De jury, bestaande gemeente, Optisport en een lid van de klankbordgroep, hebben hieruit een keuze moeten maken. Als resultaat kwam hier de naam "Zwembad De Vrolijkheid" uit te voorschijn. De naam is gerelateerd aan het deel van de stad, waar het bad is gebouwd. Daarnaast geeft vrolijkheid het karakter aan van de beleving die we in Zwolle graag zien bij het gebruik van dit zwembad door jong en oud, aldus het juryrapport. Doordat er meerdere inzenders waren die dezelfde naam hadden ingestuurd, moest er worden geloot. Hierbij kwam de naam van Robert IJntema uit de koker. Hij kon op woensdag 27 juni een jaarabonnement voor onbeperkt sporten in Zwembad De Vrolijkheid van wethouder Gerrit Piek in ontvangst nemen.

Off Opening Zwembad De Vrolijkheid 1815 640px

Robert Nieland, operationeel manager Optisport, burgemeester Henk Jan Meijer en
Roy Pellikaan, directeur Pellikaan Bouwbedrijf BV, voltrekken de openingshandeling ...

Off Opening Zwembad De Vrolijkheid 1893 640px

Op donderdagmiddag 18 oktober was het eindelijk zover. Met een officiële opening voor betrokken partijen en genodigden werd het Zwembad De Vrolijkheid op feestelijke wijze geopend. Het werd letterlijk en figuurlijk een spetterende opening. Na toespraken van Roy Pellikaan, directeur Pellikaan Bouwbedrijf BV, Robert Nieland, operationeel manager Optisport en burgemeester Henk Jan Meijer, werd door genoemde personen gezamenlijk een watershow in werking gesteld.

Hierna was de beurt aan de synchroonzwemmers van Swol 1894, die in de feestelijke verlichting een schitterende opvoering voorschotelden. Genodigden die meer van het bad wilden zien konden na de show hun eigen weg zoeken in de nieuwe en schitterende accommodatie.

Off Opening Zwembad De Vrolijkheid 1950 640px

Het multifunctionele bad met 6 25-meterbaden, voorzien van een beweegbare bodem ...

Zaterdag 20 oktober 2012 was geagendeerd als de Open Dag voor belangstellenden. Hierbij was het bad nog niet open voor het trekken van baantjes of het glijden vanaf de glijbaan. Deze activiteiten konden de volgende dag op zondag 21 oktober vanaf 10.00 uur voor het eerst in het nieuwe zwembad worden beoefend.

5Kunstwerk Vrolijkheid 2013 7603 640px

Zo'n half jaar na de opening van het zwembad, is op donderdag 7 maart in de middag een kunstwerk, op de hoek van de parkeergelegenheid van het bad onthuld. Een kunstwerk, dat tot stand is gekomen in samenwerking met de kunstenaars, het duo Dedden en Keizer, leden van de klankbordgroep zwemwater, de architect, de aannemer, de gemeente Zwolle, de Commissie beeldende kunst en de exploitant van Zwembad De Vrolijkheid.

10Kunstwerk Vrolijkheid 2013 7554 640px

Het kunstwerk is van gegoten aluminium en staat op drie stalen pijlers, voorzien van een poedercoating en stelt, kort gezegd, het plezier van het zwemmen voor. De onthulling werd gedaan door wethouder Nelleke Vedelaar en het kunstenaarduo Dedden en Keizer, door een supergrote stekker in een supergrote contactdoos te steken.

Pien van der Meer   Vrolijkheid7457

Een stralende Pien van der Meer in de hal van Zwembad De Vrolijkheid na de in ontvangstneming van haar prijs ...
(Foto: Optisport)

Op zondag 20 oktober 2013, een jaar na de officiële opening, kon Zwembad De Vrolijkheid al haar 200.000ste bezoeker ontvangen. Het was Pien van de Meer. Zij mocht een jaar lang gratis zwemmen en fitnessen.

Zwembad Vrolijkheid Schoolzwemkampioenschap 25012017 3343

De schoolzwemkampioenschappen kennen ieder jaar weer de aanmoedigingsspandoeken vanaf de kant ...

Zwembad Vrolijkheid Schoolzwemkampioenschap 25012017 7V6A9938

Het Zwembad De Vrolijkheid kan anno 2017 trots zijn op de sportieve activiteiten die binnen haar deuren worden georganiseerd. Zo zijn bijvoorbeeld de zwemverenigingen ZV44 en Swoll 1894 vaste huurders van het bad met trainingen en wedstrijden voor minioren, junioren en senioren. Daarnaast heeft de laatste club ook wedstrijden voor dames en heren waterpoloteams, synchroonzwemmen, Masters en trainingen voor conditiezwemmers.

Wedstrijdzwemmen Vrolijkheid 2016 8835

Wedstrijdzwemmen voor minioren, junioren en senioren ...

Ook trekken de schoolzwemkampioenschappen van de stad, die jaarlijks in het zwembad worden georganiseerd, een groot aantal kinderen met hun ouders, opa's en oma's naar het bad. 

Zwembad Vrolijkheid NK Synchroonzwemmen Masters 30012016 2542

De NK Synchroonzwemmen Masters in 2016 ...

Zwembad Vrolijkheid Swoll 1894 Dames 23092017 2575

Naast de zwemclub zijn er natuurlijk de zwemlessen, de zwemfeestjes, discozwemmen, etc, onderdelen die jaarlijks grote bezoekersaantallen naar het bad doen trekken en ook kan de recreatieve zwemmer hier ook zijn hart ophalen.

Al met al is het nieuwe Zwembad De Vrolijkheid, een grote aanwinst voor de sportief ingestelde waterratten onder de Zwollenaren.

Bron:
De Stentor
Wikipedia
Gemeente Zwolle

Foto's van het zwembad

Foto's van de officiële opening

Foto's van de onthulling van het kunstwerk.

Facebook - Like Zwolle in Beeld

We use cookies

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.