Naar Zwolle Special
Aanleg PlasticRoad in het fietspad van de Deventerstraatweg ...
Nee, ze waren niet echt spraakzaam, de medewerkers van wegenbouwer KWS, die begin september 2018 aan het werk waren op de Deventerstraatweg. Een man of vrouw met een camera werd nauwlettend in de gaten gehouden. Achteraf zeer begrijpelijk, want het zou een geheim project moeten worden tot de openingsdag. Echter, in een tijd, waarin binnen enkele seconden de hele wereld zijn nieuws binnen haalt en foto's verstuurd, is het zeker in de openbare ruimte een utopie iets geheim te houden op dit vlak.
Wat was dan het geheim, zal waarschijnlijk uw eerste opmerking zijn. Plastic materiaal is een van de grootste problemen binnen de groene wereld van onze samenleving. Ik twijfelde dan ook of ik de aanleg van het plastic fietspad onder dit item zou moeten plaatsen. Toch heb ik het gedaan, aangezien ik vind dat dit weer een stap in de goede richting is. Een stap naar het verwerken van de immens grote plastic afvalberg die wereldwijd onze natuur bedreigd. Akkoord, het hoort sowieso niet in onze natuur thuis en het zal hiermee ook niet verdwijnen uit ons leven, maar er wordt in ieder geval wel over het probleem nagedacht! En slaat deze proef aan, dan zullen er op den duur minder nieuwe plastic produkten geproduceerd worden en zal de wereld van gerecycled materiaal zich alleen maar uitbreiden.
Mede gezien het probleem rond de plastic afvalberg, waarmee de wereld al jaren worstelt, kwamen allerlei ideeën, uit alle hoeken van de wereld, op tafel om een aanzet te geven tot een oplossing hiervan. Ook in Nederland is hard meegedacht om de berg plastic afval te verminderen c.q. uit de wereld te krijgen.
In juni 2015 bracht het consortium PlasticRoad al naar buiten, dat er een gerecyclede plastic weg aan zat te komen. Begin september 2018 was het zover en ging de eerste schop de grond in voor de aanleg van een proefstuk van de PlasticRoad.
In onze stad werd de wereldprimeur van het eerste plastic fietspad gerealiseerd. Hoe vaak komt dat voor? Een wereldprimeur binnen de stadsgrenzen. Het eerste plastic fietspad, dat volledig is vervaardigd van gerecycled plastic. Oké, het is nog geen verwijdering van de plasticberg van de aardbodem, maar het is, zoals gezegd, een stap in de goede richting.
Medewerkers van KWS zijn bezig met de plaatsing van de regelkasten, die het nieuwe deel van het bestaande fietspad in de gaten moeten houden ...
Dinsdag 4 september 2018 zijn in de middag de regelkasten geplaatst, die de verbinding met de sensoren, die in de te plaatsen platen zijn aangebracht, moeten verzorgen. Vanaf de werkplek kunnen de medewerers van KWS de verrichtingen van het materiaal, als krimp, verbreding, verplaatsing, temperatuur, etc., lezen, volgen en onder controle houden.
De aangevoerde platen werden stuk voor stuk met uiterste precicie op hun plaats gebracht ...
(Foto: Hans Platje)
(Foto: Hans Platje)
Bij de plaatsing van de platen was een groot aantal mensen van de deelnemende partners aanwezig ...
(Foto: Hans Platje)
Weer een paar meter ...
(Foto: Hans Platje)
Op dezelfde dinsdag, in de middag, werden de geprefabriceerde PlasticRoad platen aangevoerd en op hun plaats gebracht. Dat ging in een rap tempo, hetgeen ook wil zeggen, dat in de toekomst de aanleg van een weg of fietspad in dagen gerealiseerd kan worden, in plaats van de huidige aanleg van soms maanden.
Woensdag 5 september 2018 is men begonnen met de afwerking van het geheel en zijn o.a. de ruimtes tussen de plastic platen en het bestaande deel van het fietspad, met een laag asfalt aaneengesloten.
Na een bijeenkomst op de middag van 11 september 2018 in de Nieuwe Buitensociëteit, waarbij o.a. de presentatie "De weg naar de PlasticRoad" door de uitvinders werd gegeven, verplaatste men zich per fiets naar de lokatie waar de PlasticRoad zich bevond, namelijk de Deventerstraatweg in de wijk Assendorp.
Gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel, wethouder William Dogger van de gemeente Zwolle, en de bedenkers van de PlasticRoad, Anne Koudstaal en Simon Jorritsma, reden rond half vijf in de middag, als officiële openingshandeling, door een oranje lint. Zwolle had zijn wereldprimeur!
V.l.n.r.: Simon Jorritsma (bedenker van PlasticRoad), Bert Boerman (gedeputeerde van de provincie Overijssel),
William Dogger ( wethouder gemeente Zwolle) en Anne Koudstaal (bedenker Plastic Road) ...
Na de oranje stoet met genodigden kon dit ventje zich niet meer inhouden. Hij mag zich de eerste Zwollenaar noemen die over de wereldprimeur zijn weg zocht ...
Deze primeur is een eerste pilot, die in november van dat jaar zal worden gevolgd door een tweede, maar dan in Giethoorn. In Zwolle bestaat de pilot uit een stuk fietspad met een lengte van 30 meter, dat geïntegreerd is in het bestaande fietspad van de Deventerstraatweg. Het concept is in deze vorm en de keuze van het gebruikte materiaal nog nooit eerder vertoont.
Impressie van de constructie van de PlasticRoad ...
(Illustratie: PlasticRoad)
De PlasticRoad is, zoals gezegd, vervaardigd van gerecycled plastic, die prefab geproduceerd wordt en beschikt over een holle ruimte. Deze holle ruimte kan worden gebruikt als waterberging, doorvoer van kabels en leidingen, verwarmen van wegen, energie opwekking, etc.
Het dertig meter plstic fietspad bevat evenveel gerecycled plastic als 218.000 plastic bekertjes of 500.000 plastic flesdoppen. Wereldwijd wordt jaarlijks 350 miljard kilo plastic gebruikt. Het overgrote deel hiervan wordt gestort of verbrand.
Het idee is ontstaan door te kijken naar de problemen waar gemeenten, provincies, waterschappen en aannemers in de wegenbouw mee te kampen hadden. Daarnaast zijn de maatschappelijke problemen als het plastic afval, de extreme neerslagbelastingen, zettingen van ondergrond, etc in het idee meegenomen.
Een aantal van de grootste voordelen van het project zijn de lichtgewicht prefab constructie, de snellere aanleg, hogere kwaliteit en langere levensduur, weinig tot geen onderhoud, de holle ruimte in de constructie kan gebruikt worden voor waterberging en als ruimte voor kabels en leidingen en de bijdage aan het eerdergenoemde maatschappelijke probleem van het plastic afval.
Het consortium PlasticRoad is een samenwerking tussen wegenbouwer KWS, Wavin en Total. Alle drie partners hebben een vestiging in Zwolle. De opdrachtgevers zijn de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle.
De komende vijf jaren zal vanuit de bevindingen, opgedaan uit deze twee pilots, het concept doorontwikkeld worden naar andersoortige en steeds hoogwaardigere toepassingen, aldus PlasticRoad.
Bron:
Plastic Road