Wat treft u aan op deze website!

Zwolle - Algemeen

Zwolle - Algemeen

Algemene info over de stad

Onder dit item krijgt u een simpel algemeen beeld van onze mooie Hanzestad Zwolle
Foto's, video's en artikelen

Foto's, video's en artikelen

De stad Zwolle in beeld en in tekst!

Foto's, video's en artikelen uit het heden en verleden van de oude Hanzestad Zwolle!
Zwolle in Beeld Info

Zwolle in Beeld Info

Brede informatie over de website!

Hier vindt u alle informatie over de website, inclusief het contactadres en de privacy- en cookie verklaring!
Links

Links

Links naar interessante websites!

Hebt u vragen of wilt u informatie over bepaalde items die gelinkt zijn aan de stad Zwolle, dan vindt u hier een aantal links naar Zwolse bedrijven, organisaties of verenigingen!

Het laatst geplaatst

Zoeken op de website!

Naar Wintersporten

IJsbaan Westenholte 26012010 2677

Schaatsen op de ijsbaan in Westenholte ...

Er zijn vondsten in Zwitserland bekend, waaruit blijkt dat de mens in de prehistorie al een poging heeft gedaan om zich sneller over de ijsvlakten te begeven. Het waren niet de schaatsen die we vandaag de dag kennen. Nee, alles was puur natuur, een rib of een middenvoetsbeen van rund, paard of hert, waren de glissers, zoals ze toen genoemd werden. 

De bakermat van het schaatsen ligt in Holland en Vlaanderen. Hier ontwikkelde men de schaats van een bot tot een constructie waarin een ijzeren mes de basis was voor de schaats.

In de middeleeuwen was de schaats de snelste manier van voortbewegen. In de 19e eeuw waren er al drie typen schaatsen: de Hollandse krulschaats, de Zuid-Hollandse baanschaats en de Friese schaats. De laatste werd voornamelijk gebruikt bij het hardrijden en de eerste twee waren meer zwierschaatsen.

Rond 1800 werden er al met name in de noordelijke provincies, wedstrijden verreden. De afstanden waren toen nog kort. 

Heeft men het in Nederland over schaatsen, dan wordt meestal het hardrijden bedoeld. Het is een van de oudste Nederlandse volkssporten, die van jongs af aan wordt bijgebracht. Hoewel de laatste jaren ook meer en meer op hockeyschaatsen wordt geschaatst, is voor de echte liefhebber de hoge Noor nog altijd de meest gewilde schaats.

Het hoeft in ons land maar even te vriezen of de eerste geluiden met betrekking tot de Elfstedentocht doen al weer de ronde. Nederland is zogezegd schaatsgek.

Ligt er een dun laagje ijs, dan zijn er altijd wel durfals die een eerste poging wagen, hoe gevaarlijk het ook kan zijn.

Zwolse Grachtentocht 2012 1426

Nederland wordt helemaal gek bij een aantal dagen onder de tien graden. Dit onderdeel van de winterse pret kent veel liefhebbers. De eerste marathon op natuurijs is ieder jaar weer een strijd wie dit mag organiseren. Zeker in de noordelijke provincies, is het een grote eer, als jouw dorp heeft gewonnen. 

Toertochten door het winterse landschap kennen honderden tot duizenden deelnemers. De internationale wedstrijden in bijvoorbeeld Thialf in Heerenveen, hebben nooit te klagen over het aantal belangstellenden. De laatste jaren is het rond de schaatsarena totaal oranje gekleurd. De een nog doller dan de ander.

Zwolle kent geen kunstijsbaan, maar Heerenveen en Deventer liggen geen honderden kilometers van de stad. Een groot aantal  Zwollenaren gaan dan ook regelmatig naar deze ijsstadions om zijn/haar baantjes te trekken. Zwolle heeft wel zijn ijsbanen, zijn vijvers, sloten en uiterwaarden. Deze zijn bij een vorstperiode dan ook druk bezocht. 

Op wedstrijdniveau kent onze stad Erben Wennemars (tegenwoordig woonachtig in Dalfsen), de gebroeders Michel en Ronald Mulder en Lotte van Beek. Stuk voor stuk kanjers op wereldniveau. Deelnemers aan de Olympische Spelen en veelvoudige medaillewinnaars.

Zwolse Grachtentocht 2012 0341

Het gebeurt niet vaak, maar als de stadsgracht dicht ligt, is het genieten geblazen ...

Schaatsen op de ijsbanen, de vijvers in de stad, de sloten in de buurt en soms op de stadsgrachten, om maar wat te noemen. Velen onder ons hebben dit ooit wel een keer gedaan of je moest helemaal niets van schaatsen willen weten.

Als we over wintersport praten, dan hebben we het meestal over de skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland of bijvoorbeeld Frankrijk, etc. In deze gebieden zie je ze dagelijks door de straten of in de bergen. In ons land en dus ook in Zwolle is het niet alle jaren prijs en blijven ze in de winter nog weleens op zolder liggen. Ik heb het dan over de slee of slede, zoals deze vroeger ook werd genoemd.

Sleeën door de parken, van de heuvels of getrokken worden door je vader of moeder. Allemaal winterplezier, waar zeker de kinderen dankbaar gebruik maken.

 Schaatsplezier 03012010 1506

Met de slee van de heuvel in de Potgietersingel in december 2010 ...

De slee is van oorsprong een van de oudste manieren om goederen te vervoeren. In Lapland, Siberië of in de landen der Indianen, de slee werd hier al roeg gebruikt voor het verslepen van goederen of bezittingen naar een andere plek.

In onze huidige tijd is het een plezierig vervoermiddel waar voornamelijk door kinderen gebruik van wordt gemaakt. Of het nu een houten of kunststof slee is, het plezier is voor het kind hetzelfde.

De wat grotere medemens wil af en toe in een sneeuwvolle winter nog weleens een keer gebruik maken van de arreslee, maar dan meer als een toeristische attractie. Deze laatste sleden worden meestal voortgetrokken door paarden, die bij de rit dan vaak zijn voorzien van een riem met belletjes. Zeker in het noorden van het land is de arreslee nog weleens op het ijs of in de sneeuw te zien.

Schaatsplezier 22122007 1510

Voor de allerkleinsten nog geen schaatsen, maar lekker, onder toeziend oog van pa of ma, met de slee op het ijs in 2007 ...

Zwolle in Beeld heeft in de loop der jaren een aantal beelden van het schaats- en sleeplezier in de stad vastgelegd. Kijk en geniet!

Bron: 
Wikipedia

Foto's van het schaats- en sleeplezier in onze stad

Facebook - Like Zwolle in Beeld

Cookies