Het was niet Derk Buisman zelf, die de stichting met de naam Derk Buisman Stichting opzette, nee, het was de ega van zijn zoon, Caroline Eugénie Olympe Rittaud de Forges, die dit bij testament bepaalde.
Zij was, geboren in Lyon, de tweede echtgenote van Roelof Albartus Buisman, zoon van Derk. Roelof Albartus was eerder getrouwd. Zijn eerste vrouw, Louise Francoise Estelle Coëffé, was op 31 mei 1858 in Parijs overleden. Op 5 juni 1962 hertrouwde Roelof Albartus met zijn tweede echtgenote. In beide huwelijken waren geen kinderen.
Caroline Eugénie Olympe Rittaud de Forges had per testament bepaald, dat bij haar overlijden, mocht deze plaatsvinden na de dood van haar echtgenoot, een legaat van 100.000 francs voor een stichting in Zwolle zou nalaten, ten behoeve van behoeftige mensen die steun verdienden. Deze stichting zou dan de naam van haar schoonvader Derk Buisman moeten dragen.
Roelof Albartus Buisman overleed eerder dan zijn echtgenoot en wel op 2 april 1902 in Parijs. Zijn echtgenote overleed ook in Parijs en wel op 14 augustus 1911.
Het vrijgekomen kapitale bedrag voor die tijd, moest worden gebruikt voor de aankoop van grond en de bouw van huizen, gelegen in de stad Zwolle of in de naaste omgeving van de stad.
Het bestuur van de Derk Buisman Stichting, ging na afhandeling van meerdere zaken door de notaris, bank en gemeente, op zoek naar een geschikte lokatie om, zoals in het testament was gesteld, om woningen te laten bouwen.
De Derk Buismanstraat anno 2018 ... |
Het resultaat was, dat zij een stuk grond bemachtigde op het "Hertenland", een stuk grond gelegen tussen Oosterlaan en Groenewegje. Hier werd een nieuwe straat met de naam Derk Buismanstraat geschapen, met in twee blokken, 21 woningen. De eerste steen werd gelegd door de dochter van J.J. Tijl, Betsie Tijl. De woningen werden voor behoeftige gezinnen en personen uit alle gezindten ter beschikking gesteld.
In 1936 werden in de Borneostraat en de Soendrastraat, met in totaal 10 woningen, een uitbreiding van het woningbezit van de stichting gerealiseerd. Hier werd wel een eis gesteld m.b.t. het geloof van de mensen die hier kwamen wonen. Van de tien gezinnen of personen konden er zeven van protestantse, twee van rooms-katholieke en één van Joodse huize in aanmerking komen voor het huren van de woningen.
Op de hoek van de Borneostraat met de Soendrastraat met het adres Borneostraat 13, zit in de voorgevel boven het venster een gevelsteen als aandenken aan de bouw van deze uitbreiding onder de Derk Buisman Stichting in 1935.
Bron:
HCO - Derk Buisman Stichting