Burgemeestar van Royensingel 9 ...
De "Eerste Onderlinge Aannemers Verzekerings Maatschappij" was hier vanaf 1914 gevestigd. Een naam waarvan ikzelf nog nooit van had gehoord. Toch heeft deze maatschappij en dan met name Lambertus Poortier, de directeur van deze firma, een van de mooiste panden in zijn bezit gehad.
Burgemeester van Royensingel 9, een statig monumentaal pand, dat is gelegen op de hoek van de Burgemeester van Royensingel met de Van Nagelstraat. Een van de blikvangers van een van de mooste singels van de stad.
Lambertus Poortier was van beroep boekhouder en had zijn inkomen mede van deze Verzekeringsmaatschappij. Voor deze maatschapij liet hij het pand op deze lokatie bouwen.
Begin twintigste eeuw werd het ontwerp van het pand door een ambtenaar van de gemeente afgewezen, omdat het te prestigieus zou zijn voor deze omgeving van de stad. Echter het College van B&W kwam de heer Poortier te hulp en hij kreeg van hen wel de toestemming om het pand naar ontwerp van architect M. Meijerinck te laten bouwen.
Het bijzonder fraaie pand waarvan de buitengevels bestaan uit baksteen, afgewisseld met zandstenen banden en vullingen, is voor mij een van de mooiste gebouwen uit onze stad.
De standing van florende bedrijven werd in die tijd vaak uitgedrukt in de afwerking en de bouwstijl van de panden waar deze in waren gevestigd. Zo dus ook dit pand. De gebeeldhouwde reliëfs, consoles en gebeeldhouwde leeuwen, die in de gevel zijn verwerkt zijn typerend voor de rijke architectuur van deze verzekeringsmaatschappij.
In het jaar 1930 is het gebouw in handen gekomen van de firma Doyer en Kalff, een kleinschalige, onafhankelijk bank, waar de nadruk lag op veilige investeringen. Zij zagen wel brood in het gebouw. Met het opschrift "Bank Doyer & Kalff" boven de mooie entree, werd de naam breed uitgedragen.
In 1985 is het pand in opdracht van de SAVO verbouwd tot appartementen en sindsdien hebben meerdere studenten in dit pand onderdak gevonden.
Het reliëf in de voorgevel van het pand Burgemeester van Royensingel 9 ...
In de voorgevel van het pand is boven de ingang een zandstenen gevelsteen geplaatst, waarop een mannenkop te zien is, waarschijnlijk de god Thor, waarvan de hand is voorzien van gouden biksemstralen. Daarnaast draagt de andere hand een weegschaal als symbool van rechtvaardigheid.
Bron:
Magazine Monumentendag 2009 - Marcel Overbeek
Doyer & Kalff