Wat treft u aan op deze website!

Zwolle - Algemeen

Zwolle - Algemeen

Algemene info over de stad

Onder dit item krijgt u een simpel algemeen beeld van onze mooie Hanzestad Zwolle
Foto's, video's en artikelen

Foto's, video's en artikelen

De stad Zwolle in beeld en in tekst!

Foto's, video's en artikelen uit het heden en verleden van de oude Hanzestad Zwolle!
Zwolle in Beeld Info

Zwolle in Beeld Info

Brede informatie over de website!

Hier vindt u alle informatie over de website, inclusief het contactadres en de privacy- en cookie verklaring!
Links

Links

Links naar interessante websites!

Hebt u vragen of wilt u informatie over bepaalde items die gelinkt zijn aan de stad Zwolle, dan vindt u hier een aantal links naar Zwolse bedrijven, organisaties of verenigingen!

Het laatst geplaatst

Zoeken op de website!

Naar Gevelstenen in onze stad

Gevelsteen Pletterstraat 39 5016

"Opnieuw verankerd 1983-1984". Achter deze tekst die te vinden is op de gevelstaan in de zijgevel van het pand Pletterstraat 39, gaat een bijzonder verhaal schuil.

Er ging in beginjaren tachtig een verhaal de ronde, dat de bouwvallige panden, die op deze lokatie, hoek Waterstraat met de Pletterstraat, stonden, zo slecht waren, dat het losmaken van een bout, meer dan voldoende zou zijn, om alle panden te laten instorten. Het was waarschijnlijk cynisch bedoeld. Echter was het wel zo, dat de panden die er stonden, jarenlang bij elkaar gehouden werden met een stalen korset.

In 1983 is het complex oude woonhuizen, in opdracht van de woningbouwvereniging SAVO, hersteld en verbouwd tot wooneenheden.

Het cynische verhaal leidde er toe, dat de afdeling Monumentenzorg van de Gemeente Zwolle op het idee kwam een gevelsteen te laten ontwerpen met als middelpunt een schroefbout. Deze gevelsteen, ontworpen door Anton Kroes van de afdeling Monumentenzorg, is gemaakt door steenhouwer Henk Beernink, is op 17 februari 1984 door de toenmalige wethouder J. de Groot onthuld.

Bron:
Magazine Monumentendag 2009 - Marcel Overbeek

Facebook - Like Zwolle in Beeld

Cookies