Wat treft u aan op deze website!

Zwolle - Algemeen

Zwolle - Algemeen

Algemene info over de stad

Onder dit item krijgt u een simpel algemeen beeld van onze mooie Hanzestad Zwolle
Foto's, video's en artikelen

Foto's, video's en artikelen

De stad Zwolle in beeld en in tekst!

Foto's, video's en artikelen uit het heden en verleden van de oude Hanzestad Zwolle!
Zwolle in Beeld Info

Zwolle in Beeld Info

Brede informatie over de website!

Hier vindt u alle informatie over de website, inclusief het contactadres en de privacy- en cookie verklaring!
Links

Links

Links naar interessante websites!

Hebt u vragen of wilt u informatie over bepaalde items die gelinkt zijn aan de stad Zwolle, dan vindt u hier een aantal links naar Zwolse bedrijven, organisaties of verenigingen!

Het laatst geplaatst

Zoeken op de website!

Naar Foto's van Zwolle
Naar Wijken/buurten - Wijthmen

Wijthmen 07062018 3508

Op zaterdag 16 juni 2007, was er groot feest in het nietige Wijthmen. Niemand zat meer thuis en bevond zich op Sportpark De Elshof. Allemaal uitgelopen om haar te zien en te horen. De voorzitter van het NOC/NSF, oud-staatssecretaris voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een van Nederlands top-zwemsters uit de beginjaren '60, Erica Terpstra, bracht een bezoek aan hun buurtschap. Erica opende in de middag het nieuwe Kulturhus.

Na maanden van bloed, zweet en tranen, waarbij bij doorrekening van het plan en ook tijdens de bouw financiële tekorten aan de oppervlakte kwamen, was het de aannemer en een groot aantal vrijwilligers toch gelukt  een en ander voor elkaar te krijgen. Extra subsidie van de gemeente en een grote zelfwerkzaamheid van de vrijwilligers uit de gemeenschap hebben gezorgd dat het door vele inwoners gewenste Kulturhus op deze middag kon worden geopend.

Gedeputeerde Jan Kirsten 17052006 DSC00323

Gedeputeerde Jan Kristen, de animator van de Kulturhuzen in onze provincie (17-05-2006) ...

Het principe van een Kulturhus, dat oorspronkelijk uit Zweden afkomstig is, is het onderbrengen van meerdere voorzieningen in één gebouw. In Overijssel was de uit Dalfsen afkomstige oud-gedeputeerde Jan Kristen, de animator van de Kulturhuzen, in onze provincie.

Doordat de voorzieningen op het platteland al enkele jaren een dalende lijn te zien gaf, stimuleerde de provincie Overijssel deze vorm van samenwerking door het beschikbaar stellen van financiële regelingen. Hierdoor kon ook de gemeenschap in Wijthmen op een bijdrage van € 250.000,00 rekenen.In de omgeving, waar ooit het oude gemeenschapscentrum stond, grenzend en deel uitmakend van Sportpark De Elshof, was een schitterend nieuw centrum neergezet. Het gehele complex zal, met het Kulturhus als nieuw onderkomen, onderdak bieden aan een peuterspeelzaal, de oecumenische basisschool De Kubus, de voetbal-, volleybal en gymnastiekvereniging, de seniorensoos, de klaverjasclub en niet te vergeten het Plaatselijk Belang van Wijthmen.

Een sterk staaltje saamhorigheid, dat voornamelijk in de kleine buurtschappen te vinden is, is voor de bewoners van Wijthmen een extra stimulans geweest om te komen tot wat er nu staat.

Al met al heeft het Kulturhus zo'n 2,5 miljoen gekost en een deel daarvan € 200.000,00 is zowel in geld als in zelfwerkzaamheid bij elkaar gebracht. Voor de laatste prestatie is Wijthmen door de gemeente Zwolle onderscheiden met de Vrijwilligersprijs 2006.

Wijthmen Erica Terpstra opent Kulturhus 2007 3365

De woestijnbuizerd Riko wordt hartelijk ontvangen door de altijd goedlachse Erica Terpstra ...

De officiële handeling bestond uit het openen van de toegangsdeur. Voordat het zo ver was, hadden een aantal kinderen het naambord van het Kulturhus onthuld, door vanaf het dak van het gebouw met een touw naar beneden te klauteren en tegelijkertijd de tekst te onthullen. Hierna was het de beurt aan de ster van de middag. Door het aanvliegen van de woestijnbuizerd Riko, op de uitgestoken hand van een glunderende Erica Terpstra, werd de  sleutel van het gebouw letterlijk naar haar toegevlogen. Nadat de vogel was ontdaan van zijn "zware" last, liep de immer goedlachse Erica met haar prooi, de sleutel, onder de luifel door naar de hoofdingang van het gebouw. Hier werd de sleutel minitieus, voorzichtig en officieel in het sleutelgat geplaatst, om vervolgens aan een draaiproef van Erica Terpstra te worden blootgesteld. De officiële opening van het Kulturhus was hiermee een feit.. 

Met nog een aantal activiteiten, zowel binnen als buiten het gebouw, waaronder een roofvogelshow op het hoofdveld van VV Wijthmen en een fototentoonstelling in het gebouw, was het een geslaagde middag. Wijthmen was een modern, gezellig en sportief ontmoetingscentrum rijker!

Facebook - Like Zwolle in Beeld

Cookies