Wat treft u aan op deze website!

Zwolle - Algemeen

Zwolle - Algemeen

Algemene info over de stad

Onder dit item krijgt u een simpel algemeen beeld van onze mooie Hanzestad Zwolle
Foto's, video's en artikelen

Foto's, video's en artikelen

De stad Zwolle in beeld en in tekst!

Foto's, video's en artikelen uit het heden en verleden van de oude Hanzestad Zwolle!
Zwolle in Beeld Info

Zwolle in Beeld Info

Brede informatie over de website!

Hier vindt u alle informatie over de website, inclusief het contactadres en de privacy- en cookie verklaring!
Links

Links

Links naar interessante websites!

Hebt u vragen of wilt u informatie over bepaalde items die gelinkt zijn aan de stad Zwolle, dan vindt u hier een aantal links naar Zwolse bedrijven, organisaties of verenigingen!

Het laatst geplaatst

Zoeken op de website!

Naar Foto's van Zwolle
Naar Wijken/buurten - Wijthmen

Heinoseweg Karba Openingstijden 29022016 7V6A9373

Wie kent het niet? Een middagje karten of midgetgolfen in Zwolle. Sinds de jaren '70 van de vorige eeuw, lag verscholen achter en naast de witte woning van de familie Kwak aan de Heinoseweg 10, de karting- en midgetgolfbaan van het Rekreatiecentrum Karba BV.

Karting stamt uit de jaren '50. In die tijd was het autoracen alleen weggelegd voor mensen met een dikke portemonnee. Om het "gewone" volk ook geinteresseerd te krijgen, was het de Amerikaan Art Ingels, een fervent autosportliefhebber, die een betaalbaar voertuig op vier wielen ontwikkelde. Hierdoor kon de "normale" man en vrouw ook het rijplezier van de autosport ontdekken.

Heinoseweg Karba Karting 29022016 7V6A8799

Art Ingels, "The father of carting" genoemd, bouwde thuis, in zijn dubbele garage in Echo Park, California, een buizenframe met wielophanging, plaatste er een stoeltje op, monteerde een motor en de eerste kart was geboren. De motor was een tweedehands tweetaktmotor met een vermogen van 2,5 PK. Deze waren eigenlijk ontworpen voor grasmaaiers. Door de vele vragen, waar het voertuig te koop was en wat de kosten waren, besloot hij het commercieel aan te pakken. Dit was het begin van het, zoals later zou blijken, imposante en wereldwijd verspreide kartplezier.

Heinoseweg Karba Karting 29022016 7V6A8805

De 500-meter-baan in Wijthmen heeft, zeker in de beginperiode, toen het nog onder de naam Skelterbaan Karba en onder een andere eigenaar, naamsbekendheid verwierf, dagen gekend, dat er niemand meer bij kon.

De huidige baan werd geopend op 27 december 1995 en sinds die tijd, heeft ook dit nieuwe centrum menig fanatieke karter c.q. gezelschappen mogen ontvangen, voor een aantal heerlijke uurtjes raceplezier.

Heinoseweg Karba Fietsenrek 29022016 7V6A9030

Maar niet alleen het karten was op de lokatie voor de bezoekers een uitdaging, nee, ook de naastgelegen midgetgolfbaan, heeft in de loop der jaren veel golfers zien juichen als er weer wat punten werden gescoord. Op de fiets of met de auto, veel liefhebbers van deze sporten kwamen graag naar Wijthmen.

Op de diep in het groen verscholen midgetgolfbaan, gelegen aan het fietspad langs de N35, hebben veel Zwollenaren, vakantiegangers en liefhebbers uit de omgeving hun voetstappen staan.

De baan, die voor de veiligheid omgeven was door vrij hoge hekken, kreeg bezoekers van allerlei pluimage. Gezinnen, families, vriendengroepen, noem maar op, allemaal met serieuze bedoelingen het spelletje succesvol te klaren. In de meeste gevallen werden de ballen dan ook na een of meerdere slagen, subtiel in de holes gedeponeerd. Je had het of je had het niet!

Vreemd genoeg, raakten de balletjes ook nog weleens uit het zicht van de golfer. Meestal waren het de te enthousiaste, onhandige of stoere golfers, waarvan het balletje, zijn eigen weg zocht en op het fietspad of op de N35 terecht kwam. Tot grote schrik van de rest van het team.

Heinoseweg Karba Midgetgolf 29022016 7V6A8865

Met zijn 18 holes heeft de baan voor menig gezin een ontspannend, doch spannend en plezierig uurtje opgeleverd. Competatief of recreatief, de overwinningsdrang was er niet minder om. Je wilde immers altijd winnen.

Met de reconstructie van de Heinoseweg/N35 in 2017/2018, heeft de blikbepalende witte woning en de midgetgolfbaan het loodje moeten leggen. De kartingbaan, waar ook met minibikes geraced kan worden, is echter volledig intact gebleven.

Wel is de weg naar de kartingbaan voor een deel gewijzigd. Op de nieuwe N35 is aan de achterzijde van Café Restaurant De Mol een viaduct ontworpen. Wil men vanaf Zwolle,Wijthmen, het kartingcentrum of Sauna Swoll bereiken, dan moet men hier de afrit pakken.

Menig Zwollenaar, maar zeker ook veel mensen uit de regio en toeristen hebben op het Wijthmener circuit veel gezellige en sportieve uurtjes doorgebracht in een sfeer en een ambiance waar het goed toeven is.

Bron:
Karts.nl

Meer foto's

Facebook - Like Zwolle in Beeld

Cookies