Algemene info over de stad
De stad Zwolle in beeld en in tekst!
Brede informatie over de website!
Wilt u een foto bestellen?
Links naar interessante websites!
Naar Kunst en cultuur
Maureen Kolhoff (Nederland) heeft alleen maar aandacht voor haar kunstwerk ...
We hadden het in Zwolle nog niet eerder gezien en het was een zeer bijzondere ervaring. Schilderen op de straat. Oké, onze kinderen en kleinkinderen waren ook weleens creatief bezig met stoepkrijt e.d., maar deze 3D-kunstenaars hebben de creativiteit gewoon in hun vingertoppen meegekregen. Bij onze oosterburen noemt men zoiets "Fingerspitzengefühl".
Een kijkje door de loupe naar het werk van Maureen Kolhoff in de Smeden ...
Eind mei 2018 waren er meerdere internationale 3D-kunstenaars naar Zwolle gekomen om hun kunsten te vertonen c.q. aan de straat toe te vertrouwen. Dat het mooie c.q. schitterende en wonderbaarlijke kunstwerken waren, daar was iedereen het wel zo'n beetje over eens.
Remko van Schalk (Nederland) geconcentreerd in actie op het Gasthuisplein ...
In nauwe samenwerking met het Cultuurfestival Zwolle Unlimited werden, als verbinding tussen een aantal evenementen van het festival, door de aanwezige kunstenaars, kunstwerken op straat gelegd, waarvan het creatieve effect menige oh's, ah's en wauw's deed oproepen. Onder de vlag van World Street Painting werd binnen het thema klimaatverandering de Zwolse binnenstad van menig kleurtje voorzien.
Kunstenaars Maureen Kolhoff (Nederland) (boven) en Kerim Mušanović (Bosnië en Herzegovina)
aan het werk op de tweede dag van hun opdracht ...
Met het grootste gemak werden de kunstwerken, veelal van een meegenomen tekening overgenomen en uitgezet. Hierna werden de kleuren gemengd en werden met een grote mate van nauwkeurigheid de creatieve uitingen van de kunstenaars, als een moderne Rembrandt, op de Zwolse straatstenen gelegd.
De jeugd wist al snel de paal voor de sluisdeuren aan het Gasthuisplein te vinden.
Het kunstwerk was van de Duitse artieste Marion Runhardt ...
Toen de werken af waren, was eigenlijk de spanning verdwenen en kon iedere bezoeker zich door familie, vrienden of kennissen binnen het kunstwerk laten fotograferen. Uiteraard een mooie bezigheid en een schitterend beeld, als je, zoals op het Gasthuisplein, midden op een paal in het water, net voor de sluisdeuren, je evenwicht dreigt te verliezen.
Ruben Poncia bekijkt zijn vorderingen ...
Om de kunstenaars aan het werk te zien, was net weer even een andere ervaring. Dan zag de leek, zoals ik, een vlak langwerpig beeld, dat je in eerste instantie nog niet deed denken aan iets speciaals. De werkelijkheid was echter anders. Deze schilderingen kregen het 3D-effect pas mee, als je de moeite nam om je telefoon uit je broekzak te halen, de camera inschakelde en een foto maakte.
De bovenste twee foto's van het kunstwerk van Ruben Poncia (Nederland) geeft de eerste indruk en het effect van de fotocamera duidelijk weer ...
Bij het schilderen hadden een aantal deelnemers een soort loupe op statief voor het kunstwerk geplaatst. Op de eerste plaats voor hun eigen beeld, maar als zij bezig waren werd er door verschillende belangstellenden even een nieuwsgierig kijkje door het dikke glas genomen. Deed je dit, dan zag je het duidelijke 3D-effect. Een effect, dat met een fotocamera van je telefoon of anderszins, nog meer body kreeg. Een onwerkelijke ervaring als het liggende geschilderde object leek te staan of uit de grond leek te komen.
Een van de mannen van BOKA legt de laatste hand aan de Climate Hangout van het Climate Street Painting Festival in de Weeshuispassage ...
Het was echter niet alleen het beschilderen van de straatstenen, die belangstelling trok binnen de Climate Street Painting in onze stad. Nee, in de Weeshuispassage, tegenover de ingang van Hudson Bay, had het oude pand, ooit de vestiging van een juwelier en dat al een tijdje leeg stond, een toffe metamorfose ondergaan. Het BOKA Team, creatieve jonge mensen van de Broedplaats Oude Kraan Arnhem, waren de daders.
Muren en rolluiken waren door drie kunstenaars van het team, t.w. Nash, Dphazer en Duel, voorzien van meerdere taferelen. In vier dagen werd het gehele pand omgeturnd tot de Climate Hangout van het Climate Street Painting Festival.
Van 2 juni tot 1 september 2018 konden de bezoekers van de binnenstad in de werken plaatsnemen om zichzelf te laten fotograferen. Met meerdere verwijsborden in de stad, konden belangstellenden een route lopen, langs alle kunstwerken, die door kunstenaars uit Nederland, Duitsland, Moldavië en de USA, aan het Zwolse straten waren toevertrouwd.
Jennifer Chaparro (USA) onder het toeziend oog van enkele backpackers met haar kunstwerk bezig ...
Meer foto's van de 3D Climate Street Painting 2018