De Nieuwstraat ca 1900, met op de achtergrond de toren van de St.Michaëlkerk ...
(Foto: HCO - PBKR0318)
De ruimte, die de katholieke statie Onder de Bogen aan de Nieuwstraat bezat, werd, nadat in 1813 de katholieken hun geloof weer openlijk mochten belijden, te klein. In het jaar 1848 werd deze ruimte dan ook vervangen door een zaalkerk in neoclassicistische stijl, die zich bevond op de hoek Rozemarijnstraat met de Nieuwstraat. In latere periode werd dit gebouw het Sint Jozefgebouw genoemd en is het tegenwoordig een appartementencomplex.
Het was de in 1885 benoemde Pastoor Nicolaas van Balen, die, nadat de katholieke gemeenschap van onze stad ook hier uit zijn jasje was gegroeid, het initiatief nam tot de bouw van een nieuwe kerk op de hoek van de Roggestraat en de Nieuwstraat.
Na de aankoop en de sloop van enkele herenhuizen die op deze lokatie stonden, kon een aantal jaren later, in mei 1891, de eerste steen worden gelegd voor de nieuwe St. Michaëlskerk. Een neogotische hallenkerk ontworpen door de Haagse architect N. Molenaar. Deze eerste steenlegging werd uitgevoerd door de initiatiefnemer tot de bouw van de kerk, Pastoor Van Balen.
De eerste steen uit de gesloopte Michaëlskerk aan de Nieuwstraat/Roggenstraat ...
Na de sloop van het kerkgebouw in 1965, heeft deze steen een plaatsje gekregen in de nieuw gebouwde Michaëlkerk aan de Bisschop Willebrandlaan, in die tijd de Middelweg genaamd.
Waar de steen na de sloop van de Michaelkerk aan de Bisschop Willebrandlaan is gebleven is mij onbekend.
Sloop Michaëlkerk aan de Bisschop Willebrandlaan in 2018 ...
Er was eens .... Na het slopen van de St. Michaëlkerk in de Roggenstraat, is de gevelsteen van deze kerk overgebracht naar de St. Michaëlkerk aan de Middelweg, later Bisschop Willebrandlaan. In deze kerk heeft de steen vanaf het begin tot het einde een plekje gekregen in het interieur van de kerk. De steen was echter niet de enige gevelsteen die op deze lokatie te vinden was. Ook in de gevel van deze nieuwe St. Michaëlkerk was bij de bouw een gevelsteen aangebracht.
Naast de hoofdingang van de kerk, op de hoek van het pad dat naar de Molenkampsweg c.q. de Algemene Begraafplaats Meppelerstraatweg leidde, was bij de bouw van de kerk een mooie hoeksteen geplaatst.
Deze hoeksteen was als eerste steen gelegd door Mgr A. de Wit (de titel Mgr heeft hij te danken aan zijn functie als Geheim Kamerheer), Deken van het Dekenaat Zwolle en tevens Pastoor te Zwolle.
De eerste steenlegging heeft, zoals de tekst op de steen al aangeeft, plaatsgevonden op 2 september 1962.
Onderkomen van The Young Ones in ecember 2016 ...
Tot enkele weken na het vertrek van " Theater The Young Ones" in 2018, heeft de steen op deze plek ingemetseld gezeten. Dit gezelschap heeft zo'n zeven jaar, tot aan de sloop, in de voormalige kerk kunnen verblijven. Nadat "Theater The Young Ones" het gebouw had verlaten, is de gevelsteen uit voorzorg verwijderd. De projectontwikkelaar was bang dat deze historische steen of door de sloopwerkzaamheden of door vandalen schade zou oplopen. Een en ander heeft in die tijd wel geleid tot vele vragen van passanten, waar de mooie hoeksteen in de gevel toch was gebleven.
Toen de sloop van het gebouw achter de rug was, is er al snel met de voorbereidningen van de bouw van een appartementencomplex begonnen. Bij het nieuwbouwcomplex is de toren van de kerk blijven staan en zal er voor de gevelsteen ook een mooi plekje worden gevonden, aldus Vastbouw Oost uit Rijssen, de "bouwheer" van dit nieuwbouwproject aan de Bisschop Willebrandlaan.
Bron:
Wikipedia
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Archives Portal Europe