Wat treft u aan op deze website!

Zwolle - Algemeen

Zwolle - Algemeen

Algemene info over de stad

Onder dit item krijgt u een simpel algemeen beeld van onze mooie Hanzestad Zwolle
Foto's, video's en artikelen

Foto's, video's en artikelen

De stad Zwolle in beeld en in tekst!

Foto's, video's en artikelen uit het heden en verleden van de oude Hanzestad Zwolle!
Zwolle in Beeld Info

Zwolle in Beeld Info

Brede informatie over de website!

Hier vindt u alle informatie over de website, inclusief het contactadres en de privacy- en cookie verklaring!
Links

Links

Links naar interessante websites!

Hebt u vragen of wilt u informatie over bepaalde items die gelinkt zijn aan de stad Zwolle, dan vindt u hier een aantal links naar Zwolse bedrijven, organisaties of verenigingen!

Het laatst geplaatst

Zoeken op de website!

Naar Sport
Naar Vechtsporten

Karate Open Pepper Cup 9699

Wie kent hem niet? Daruma Taishit, de Chinese monnik, de man die zo'n 2000 jaar geleden de basis heeft gelegd voor de hedendaagse zelfverdedigingsmethode karate. Een ruwe basis, aangezien de methode een groot aantal jaren later, na het bereiken van het eiland Okinawa in de Oost-Chinese Zee, tot een zelfverdedigingsmethode is geperfectioneerd. Dit eiland maakte toendertijd nog geen deel uit van het Japanse Rijk zoals wij dat nu kennen.

Wikipedia Funakoshi Gichin

Gichin Funakoshi ...
(Bron: Wikipedia)

Nadat Gichin Funakoshi de reeds geperfectioneerde zelfverdedigingsmethode in 1922 op het vaste land van Japan had voorgesteld, is de methode beïnvloed door de Japanse vechtkunsten met de daarbij behorende budo filosofie. Funakoshi voegde deze budo folosofie toe aan het karate dat hij mee had gebracht van het eiland Okinawa. Na deze "ingreep" heeft de man de methode gepromoot als middel voor het ontwikkelen van strakke discipline, goede etiquette en gezondheid. Mede door deze Japanse invloeden werd ook de naam karate gewijzigd in karate-do.

Omdat de oorsprong van de methode in China lag en dit land in die tijd de vijand van Japan was, heeft Funakoshi Japanse namen gegeven aan de karate kata's (een vaste serie bewegingen binnen het karate).

Dit ter voorkoming van een eventueel slecht ontvangen van de methode door de Japanners. Ook werd de betekenis van karate, "Chinese hand" veranderd in "Lege hand", hetgeen aangaf dat het een vechtkunst was, zonder gebruikmaking van een wapen.

Gichin Funakoshi Heian Nidan (4)

Gichin Funakoshi bij de uitvoering van de 4e beweging, de kata Heian Nidan ...
(Bron: Wikipedia)

Na de dood in 1935, van de hoofdinstructeur van Funakoshi, Takeshi Shimoda, werd deze functie ingenomen door zijn zoon, Gigo Funakoshi, die ondertussen ook van Okinawa de reis naar Japan had ondernomen en zich bij zijn vader had gevoegd. Gigo was niet de laatste karatemeester die zich in Japan vestigde. Nee, er kwamen er steeds meer over en het was het begin van de verspreiding van de methode als een grote sport.

Gichin Funakoshi kreeg eind jaren '40 van de vorige eeuw te maken met gewrichtsslijtage. Hier heeft hij nog een groot aantal jaren last van gehad. Ondanks deze slijtage is hij uiteindelijk op 88-jarige leeftijd in 1957 aan darmkanker overleden. Gichin kan als de vader van het moderne karate worden beschouwd, hij was het die deze vechtsport, vanaf de basis, een enorme push heeft gegeven. Door zijn initiatieven is de sport, over de gehele wereld verspreid en kent het tegenwoordig miljoenen beoefenaars.

Karate Open Pepper Cup 04022018 9534

Zou Gichin Funakoshi ooit gedacht hebben dat zijn sport in 2018, in het
Zwolse Landstede Sportcentrum, een internationaal toernooi met meer dan 300 sporters zou kennen? 

Karate bestaat uit verschillende stijlen. Tegenwoordig erkent de Federation of All Japan Karatedo Organization vier traditionele stijlen, het Goju-ryu, het Shotokan, het Shito-ryu en het Wado-ryu. Daarnaast zijn er nog vele andere stijlen zoals bijvoorbeeld de Genseiryu, Isshin-ryu, Kissaki-kai, Kyokushinkai (Full Contact), Uechi-ryu, Ryuei-ryu, Matsubayashi-ryu, Kobayashi-ryu, Shobayashi-ryu, Matsumura Seito-ryu, Shorinji-ryu, Jisei-karate-do en het Kyo karate.

De basis technieken van het karate uit bestaan uit: "kata", een ingebeeld gevecht tegen meerdere tegenstanders, "kumite", het gevecht, "tameshiwara" de breektechnieken en "kiko", de energetische oefeningen.

Bron:
Wikipedia

Vechtsporten

Intro Open Pepper Cup 04022018 9462

Eerste editie
Open Peppercup ...

     

 

 

 

             

Facebook - Like Zwolle in Beeld

Cookies