Algemene info over de stad
De stad Zwolle in beeld en in tekst!
Brede informatie over de website!
Wilt u een foto bestellen?
Links naar interessante websites!
Naar Zwols Bedrijfsleven
Op 9 januari 1965 geboren in Giethoorn en groot geworden in de Overijsselse hoofdstad Zwolle. Wie kent hem niet. Jonnie Boer, een Gieterse, "doe maar normaal, dan doe 'j al gek genoeg",-jongen.
Jonnie Boer heeft samen met zijn echtgenoot Thérèse Boer-Tausch, geboren in Kampen op 11 mei 1971, in korte tijd naam gemaakt met hun Restaurant De Librije. Hij als meesterkok en een van 's werelds grootste koks en zij als sommelier en gastvrouw van De Librije.
Thérèse en Jonnie Boer tijdens de Lintjesregen 2008, waar Thérèse tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau werd benoemd ...
Je zult het niet zeggen, maar Jonnie is een enorme motorfanaat en zij ook. Samen toeren ze graag op hun Harley's in de regio rond Zwolle. Jonnie en Thérèse Boer, twee mensen die de stad Zwolle mede op de kaart hebben gezet.
Als eigenaars van het driesterren restaurant De Librije, hebben zij zo veel voor de stad betekent, dat beide een aantal jaren geleden zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Eerst Jonnie en een paar jaar later Thérèse. Een onderscheiding die hen bijzonder aansprak.
Na de lagere school heeft Jonnie de opleiding tot kok gevolgd aan de Culinaire Vakschool Groningen. De opleiding en een bij de Stichting Vakbekwaamheid Horeca ondergane meesterproef heeft uiteindelijk geresulteerd in de titel Meesterkok.
Deze titel heeft hij gekregen, nadat hij bij de Stichting Vakbekwaamheid Horeca met succes de meesterproef had afgelegd. De titel is de hoogste graad van bekwaamheid die in Nederland kan worden behaald. Ook geeft de titel weer dat degene die met succes de proef heeft afgelegd, bewezen heeft bekwaam te zijn in het leiden van de organisatie in een keuken en er tevens zorg voor te kunnen dragen dat het koksvak op het hoogste niveau wordt uitgevoerd, aldus de website van de SVH.
Deze man heeft de stad Zwolle als basis gekozen voor zijn ambities een van de, zo niet, de grootste kok van de wereld te worden. Samen hebben zij Zwolle op de kaart gezet.
Na zijn opleiding bij het Lido en Restaurant De Boerderij (één Michelinster - Chefkok Ruud Wunneberg) op het Leidseplein in Amsterdam, kwam Jonnie, door sluiting van De Boerderij in 1985, als leerlingkok in Zwolle terecht bij Restaurant De Librije. In die tijd gevestigd in de oude bibliotheek van het voormalige klooster aan het Broerenkerkplein en gerund door Ed Meijers. Deze stap was voor Jonnie, zonder zich er van bewust te zijn, de aanzet tot iets groots.
Restaurant De Librije gevestigd aan het Broerenkerkplein in april 2004 ...
De eerste waardering kwam van zijn toenmalige baas Ed. In korte tijd had hij zich binnen De Librije waar gemaakt hetgeen resulteerde in de promotie tot chef-kok in 1988.
Jonnie's grootvader was beroepsvisser en van hem heeft hij duidelijk de liefde voor de Nederlandse zoetwatervis meegekregen. Tussen de restaurants waar de menukaarten meer en meer met regionale producten werden gevuld, was De Librije een uitzondering. Jonnie kookte namelijk al jaren met deze producten en wist daar de hoogste kwaliteit mee te bereiken. Hij had zijn eigen regionale leveranciers, waar hij goed mee uit de voeten kon. Hij was toen al een jongen die zich tot het natuurlijke product aangetrokken voelde. Met paling, snoek en snoekbaars, lokale groenten en kruiden wist de jonge kok meerdere ultieme gerechten voor zijn gasten te bereiden.
De tweede stap richting roem nam Jonnie in het jaar 1993. Hij werd toen, samen met zijn echtgenote Thérèse, eigenaar van het restaurant. Na een tijdje nog met het restaurant in de kelder gebivakkeerd te hebben, is deze verplaatst naar de verdieping boven de kelder. Verbouwing op verbouwing volgde. Werken van 's morgens vroeg tot midden in de nacht was voor beide geen uitzondering. Een heftige tijd, waar het echtpaar alleen maar goed op terug kan kijken, want in hetzelfde jaar werd wel de eerste Michelinster binnen gehaald. De droom voor iedere jonge kok.
Om een Michelinster te behouden is al moeilijk, maar Jonnie en Thérèse schopten het nog verder dan één ster. Door blijvend hard te werken kreeg het echtpaar in 1999 de tweede Michelinster uitgereikt. Jonnie Boer was hiermee de jongste tweesterrenkok van ons land geworden.
Geleidelijk aan zijn Jonnie en Thérèse bekende Nederlanders geworden en als je een BN'er bent, dan is het de laatste jaren de regel, dat je ook een boek uitbrengt. Daar zijn ook zij niet vanaf geweken.
In de loop der jaren heeft Jonnie evenals Thérèse een aantal boeken uitgebracht. Jonnie o.a. met de titels Puur, Puurder en Puur Natuurlijk en in samenwerking met Sergio Herman en Ronald Giphart, Eten, Drinken en Slapen. Thérèse heeft naast haar eigen boek Natuurlijk Genieten o.a. in samenwerking met Jonnie alsook met Astrid Joosten boeken uitgebracht. Met Jonnie, Pure Passie en met Astrid, Gek op wijn en Vrouwen Gek op wijn. Al met al is de "Onderneming Boer" binnen de Horeca een florerende onderneming geworden.
Dat Jonnie nooit uitgeleerd, bijzonder creatief in zijn vak is en altijd de top na wil streven, heeft in 2004 geleid tot het binnenhalen van de derde Michelinster. Een zeer belangrijke ster, die de onderneming geen windeieren heeft gelegd. De expansie van de onderneming ging alsmaar verder.
Naast Restaurant De Librije kon sinds 2005 ook een delicatessenzaak, Librije's Winkel aan het Meerminneplein tot hun eigendom gerekend worden.
Restaurant De Librije in 2014 na de renovatie van het Broerenkerkplein ...
In een monumentaal 16e eeuws pandje, niet ver van het restaurant op het Broerenkerkplein is een delicatessenzaak gestart waar zowel de uitverkoren wijnen van Thérèse alsook producten van Jonnie's hand en uit Jonnie's keuken verkrijgbaar waren. Waren, want de winkel is sinds een tijdje ondergebracht in het nieuwe onderkomen van het restaurant aan het Spinhuisplein 1.
De oude achterzijde van de oude gevangenis in 2001. Rechts waar de bomen staan, staat anno 2016 het Stadstheater De Spiegel ...
De voorzijde van de oude gevangenis in 2001 ...
Je kunt het je haast niet voorstellen, maar waar vroeger de boeven leefden op water en brood, worden tegenwoordig de meest exclusieve gerechten geserveerd.
Jonnie en Thérèse konden in 2008 met een investering van miljoenen, de hand leggen op de gebouwen van de oude gevangenis aan het Spinhuisplein. Een lokatie die na verbouwing werd ingericht als Librije's Hotel. Een nieuwe tak van sport binnen de onderneming.
Men kan rustig stellen, dat alles wat het echtpaar ondernam ook een succes werd en in glanzend goud veranderde. Totdat ...! Het feit dat er ook weleens iets mis kan gaan, kwam na de realisatie van de hoteltak hard aan de oppervlakte. De enorme investering, zou, als er geen maatregelen werden getroffen, de doodsteek van de onderneming geworden kunnen zijn. Het bedrijf zou aan het eigen succes ten onder zijn gegaan. De eerstvolgende jaren werd het bedrijf namelijk geconfronteerd met verlies. Bezuinigingen en afstoten van activiteiten hebben mede geleid tot een wederopstanding van de miljoenenonderneming.
In eerste instantie werd naast Librije's Hotel ook het restaurant Librije's Zusje in de aangekochte panden ondergebracht. Een restaurant dat binnen enkele jaren uitgroeide tot een twee-sterrenrestaurant.
Burgemeester Henk Jan Meijer speldt het bij de ridderorde behorende lintje op bij Thérèse Boer tijdens de lintjesregen van 2008 ...
Dat zij voor de stad Zwolle belangrijke ambassadeurs waren geworden, bleek wel uit het feit dat het echtpaar beiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau werden verheven. Een erkenning die ook de vader van Thérèse, de Kamper juwelier Jacques Tausch, een aantal jaren voor haar had ondergaan. Eerst was het haar vader in 2003, toen volgde Jonnie in 2005 en tot slot was het Thérèse die, in 2008, het bijbehorende lintje opgespeld kreeg.
Jonnie bekijkt met trots de aanwinst van zijn ega ...
Thérèse Boer liefdevol gemangeld door vader Jacques Tausch en haar echtgenoot Jonnie Boer ...
Op het in 2014, door het echtpaar Boer, in Zwolle opgezette evenement Chefs Revolution werd bekend gemaakt, dat de verhuizing van Restaurant De Librije naar de oude gevangenis aanstaande was. Voor Librije's Zusje was een oplossing gevonden. Het zou in de toekomst opgaan in het in Amsterdam geopende Librije's Zusje, onderdeel van het vijfsterrenhotel Waldorf Astoria Amsterdam. Het restaurant van het hotel, waar oud-medewerker van de Librije, en sinds 2006 Meesterkok Sydney Schutte, de scepter zwaait, was het tweede Librije's Zusje van Jonnie en Thérèse Boer.
De entree in 2014 van het toenmalige Restaurant Librije's Zusje, Librije's Atelier en Librije's Wijnbar ...
Na een online-veiling van de inventaris, eind februari 2017, heeft het oude restaurant nog een tijdje te koop gestaan. De uitgebrachte biedingen waren van dien aard, dat de verkoop van het gebouw werd afgeblazen.
"Wie Bij Giel binnenstapt komt ‘thuis’ bij Giel", aldus de website van de ondernemer ...
In 2017 maakte De Stentor wereldkundig, dat het pand in de verhuur zou gaan. Zwollenaar Giel Hakkenberg heeft een huurovereenkomst met Jonnie en Thérèse gesloten. Zijn plan was in de ogen van beiden een uitstekend concept voor het onderhavige pand. Anno 2017 heeft de Librije, onder de naam "Bij Giel" een damesmodezaak en een brasserie onder haar dak.
Men zou verwachten dat vanuit de brasserie een lijntje naar De Librije zou lopen. Dat is absoluut niet het geval. Giel heeft aan de brasserie zijn eigen invulling gegeven. Jonnie en Thérèse hebben hier, op welke wijze dan ook, geen enkele invloed op of zeggenschap in. Zij zijn alleen de verhuurders.
Bij de verhuizing naar Het Spinhuis is het restaurantgedeelte ontworpen en gesitueerd op de binnenplaats van de voormalige bajes. Een open ruimte met een glazen dak, met een inrichting die duidelijk laat zien dat de Boertjes echte natuurliefhebbers zijn.
Op de eerste plaats is in het restaurant veel hout gebruikt, de basis voor een "natuurlijke" uitstraling. Binnen het ontwerp van het restaurant was het, in eerste instantie, de bedoeling een perenboom een prominente plaats in het restaurant te geven. Dit is echter door een serieuze beargumentatie niet doorgegaan. Een perenboom zou, mede door de constante temperatuur in het restaurant, een kort leven zijn beschoren. Uiteindelijk was het resultaat, dat de gasten nu de intieme gezelligheid moeten delen met een stevige oer-hollandse knotwilg. Het levende bewijs van de liefde voor de natuur van de eigenaren van deze wereldberoemde horecaonderneming.
Naast de geplaatste knotwilg hebben vijgebomen, 11 druivenrassen en twee Toscaanse Jasmijnsoorten hun plek in het restaurant gevonden. De twee jasmijnplanten zijn in het midden van de ruimte op de kruising van de dragende "tak" van het glazen dak geplaatst. Ook hebben veel soorten opgekweekte kruiden een plaatsgevonden op de kweektafel in het restaurant. Hebben de koks in hun gerechten kruiden nodig, dan staan er verse kruiden ten alle tijde dichtbij tot hun beschikking.
Zowel het restaurant en het hotel De Lijbrije zijn vijf dagen van de week geopend. Dat was een streven van het echtpaar. Jonnie Boer benadrukt dat zijn aanwinst geen hotel met restaurant is, maar noemt het "een gastronomisch hotelletje met een restaurantje en maar 19 kamertjes".
Het wervingsbord bij Librije's Hotel in 2014 ...
Naast het hotel, het restaurant en de winkel kunnen er ook producten zoals olie, kruiden, kookboeken e.d. die ook in de fysieke winkel aanwezig zijn, worden besteld bij Librije's Webshop.
Of in de toekomst het bedrijf ook in handen van een Boer is, is nog niet gezegd. Wel zit hun zoon Jimmie op de hotelschool, maar of hij de onderneming, waar pa en ma hun hart en ziel hebben liggen, over zal nemen is nog geen uitgemaakte zaak. Voorlopig zullen Jonnie en Thérèse nog wel even doorgaan, mede gezien het feit, dat zij op 1 november 2017 een beachrestaurant op het Delfins Beach Resort op Bonaire hebben geopend.
Bron:
Wikipedia
Stichting Vakbekwaamheid Horeca
Misset Horeca
Kokswereld