Naar Wijken in Zwolle
Naar Kamperpoort
Vreemde naam, de Katerdijk. Je zou verwachten dat er ooit een dierenasiel heeft gestaan met alleen maar katers, maar dat is niet het geval. De Katerdijk is vernoemd naar het gebied waar het in ligt, Katwolde. Het was een poldergebied waar veel keuterboertjes ooit hun brood verdienden.
De oude Katerdijk in 1896 ...
Zoals de bovenstaande foto laat zien, was het de dijk langs het Zwartewater/Smalle Gat, dat eind 19e eeuw alleen bestond uit een zandpad van zo'n twee meter breed. Aan het begin van de dijk (stadskant) lag een brugje naar het herenhuis, Huize Hofvliet. Tegenwoordig is het huis gevestigd aan de Katerdijk 1.
Het Oude Hofvliet ofwel Huize Hofvliet is vroeg in de 18e eeuw gebouwd. Een woning bestaande uit twee bouwlagen. Een groot aantal eigenaars zijn in de loop der jaren de revue gepasseerd. Een van de eigenaars was de directeur van de Vloerzeilfabriek v/h Firma de Vogel van Calcar & Co NV, de heer Petrus van Loo. In de tijd dat Petrus van Loo eigenaar was, werd het ook wel het eiland Van Loo genoemd.
Huize Hofvliet was omringd door het water van het Zwartewater en het Smalle Gat. In 1972 is het Smalle Gat, gelegen aan de zuidzijde van Hofvliet gedempt, ten behoeve van de aanleg van een verkeersring rond de binnenstad, de Katerdijk.
De verpaupering van Huize Hofvliet (2001) had in de laatste jaren voor de vernieuwing hard toegeslagen ...
Nadat het huis, begin 2000, een aantal jaren mensen van allerlei pluimage als bewoner heeft gehad, was de jeu van het schitterende pand, waar ooit Petrus van Loo en zijn familie onderdak had, er wel zo'n beetje vanaf. Vanaf de buitenzijde begon het steeds meer op een verpauperde villa te lijken, waar ingrijpen niet te lang meer op zich kon laten wachten.
Huize Hofvliet in 2017, gezien vanaf de Parkeergarage Katwolderplein ...
En zo geschiedde. Op 7 september 2012 is het pand na een grondige restauratie opgeleverd. Wethouder René de Heer en gedeputeerde Bert Boer van de provincie Overijssel waren hier tijdens een feestelijke bijeenkomst voor verantwoordelijk. Sinds 1 januari 2014 is in het gerestaureerde historische pand, Huize Hofvliet, Meander Uitvaartbegeiding gehuisvest.
De houtzaagmolen "Het Fortuin" aan de Katerdijk ...
De molen aan de Katerdijk in 1895 ...
Op meerdere plaatsen in de stad maakten in vroegere tijden molens onderdeel van het stadsgezicht uit. Tegenwoordig zijn dat er niet veel meer. Zeker op de kop van de Katerdijk was vroeger veel bedrijvigheid. Van bleekerijen tot scheepstimmerbedrijven. Van 1662 tot 1917 had de houtzaagmolen "Het Fortuin" aan de Katerdijk zijn stekkie. In de beginjaren onder de naam "Saagemole aan de Catersdijk". Deze molen is vanaf 1859 eigendom geweest van de gebroeders Jan en Berend Rosendaal en maakte daarmee onderdeel uit van de Firma Gebrs. Rosendaal, houtimporteurs.
Het zwembad van de Bad- en Zweminrichting "Zwartewater" aan de Katerdijk ...
We hebben het over bedrijvigheid, maar dit was niet het enige. Er was ook recreatie aan de Katerdijk te vinden. In het Zwartewater was een deel gereserveerd c.q. afgebakend voor recreatiezwemmers. Rond 1900 kende Zwolle twee zwembaden, voor zover deze als zwembad konden worden bestempeld. Een aan de Katerdijk in het Zwartewater en een in het Almelose Kanaal, omgeving Menistenstraat. Deze baden hebben het vol kunnen houden tot in de jaren dertig. Bij de bouw van het Stilo Sportfondsenbad aan de Turfmarkt en het Openluchtbad aan de Ceintuurbaan, zijn deze baden opgedoekt. De beëindiging van deze door veel Zwollenaren bezochte baden, kwam grotendeels doordat de bewustwording van het zwemmen in open water een groot risico vormde voor de gezondheid van de zwemmer. Allerlei besmettelijkte ziektes, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Weil, kregen bij deze baden de mogelijkheid zich te openbaren.
De Katerdijk in 2003 ...
In 2009 volgde de sloop van huisjes aan de Katerdijk ...
De Katerdijk in 2017 ...
Anno 2016 is de Katerdijk één van de drukste stadsentrees van Zwolle. In 2013 heeft de gehele dijk vanaf de Blaloweg tot aan de kruising met de Pannenkoekendijk, inclusief de op- en afritten van de A28, een totale renovatie ondergaan. De weg is over zijn gehele lengte verhoogd en voorzien van nieuw asfalt. Ook is de aansluiting met de Meeuwenlaan veiliger gemaakt. Hiermee is de weg klaar gestoomd om de verkeersdrukte die de laatste jaren enorm is toegenomen weer aan te kunnen. De Katerdijk voldoet weer aan de eisen van deze tijd.
Katerdijk in 2001 ...
Kruising Katerdijk met de Pannenkoekendijk in 2001 ...
Kleine huisjes verscholen in het groen aan de Zwartewaterkant in 2001 ...
Kruising Katerdijk in 2017 ...
De oude gescheiden fietspaden aan beide zijden van de weg zijn er niet meer. Hierbij moesten de fietsers aan één zijde de kruisingen met de op- en afritten van de A28 passeren, hetgeen nog weleens problematische incidenten opleverde. Nee, bij de vernieuwing is hier degelijk rekening mee gehouden, zodat de fietspaden, zowel van, als naar de stad aan de waterzijde zijn komen te liggen. Ook is de Katerdijk na de renovatie voorzien van een vrijliggende busbaan. Deze busbaan moet er mede voor zorgen dat de reiziger, zonder vervelende stremmingen, op tijd op zijn bestemming wordt afgeleverd.
Katerdijk in 2017 met gescheiden busbaan en dubbel fietspad ...
De Katerdijk is niet alleen een stadsentree voor het gemotoriseerde verkeer, maar maakt ook onderdeel uit van de primaire waterkering in de stad. In de herinrichting van de Katerdijk zijn waterveiligheid, bereikbaarheid en hoogwaardige ruimtelijke kwaliteit geïntegreerd, om toekomstige waterveiligheidsproblemen te kunnen opvangen.
Bouw keersluis in 2004 ...
Bouw keersluis 2005 ...
Keersluis, als bescherming tegen het hoge water vanuit het IJsselmeer, bij een invallende schemering in 2015 ...
In het najaar van 2005 is op het punt waar het Zwartewater de stadsgrachten binnenkomt, ter hoogte van de Hofvlietbrug, een keersluis in gebruik genomen, die er voor moet zorgen dat bij een harde wind, het water vanuit het IJsselmeer niet te hoog opstuwt richting de grachten. De 20 meter stalen klep van de sluis zal bij een hoge waterstand automatisch omhoog komen. Door het sluiten, wordt hiermee voorkomen dat de binnenstad onder water komt te staan. De keersluis is onderdeel van het, plus minus, 125 miljoen euro kostende dijkversterkingsproject in West-Overijssel. Voor de keersluis zelf is rond de 4,1 miljoen euro neergeteld.
De Katerdijk is een van de Zwolse stadsdijken. Doordat vanuit Den Haag in 2014 strengere eisen aan de dijken worden gesteld, zal ook de Katerdijk waarschijnlijk, aan de Zwartewaterzijde, in de aankomende jaren een verhoging moeten ondergaan. De stadsdijken zijn op een aantal plaatsen te laag voor de eisen die er anno 2017 aan worden gesteld.
Anno 2017 is de Katerdijk niet meer de Katerdijk die het jaren is geweest. Op de kruising met de Pannenkoekendijk heeft de dijk een enorme metamorfose ondergaan. Oké, er zijn nieuwe huizen gebouwd onder de noemer nieuwe Vogelbuurt, maar de echte metamorfose zit in de gebouwde Supercinema Pathé en de parkeergarage Katwolderplein. De laatste heeft plek voor zo'n 700 auto's en is de meest duurzame parkeergarage van de stad. Voorzien van laadpalen voor elektrische auto's, zonnepanelen en energiezuinige verlichting, die dimt als er niemand aanwezig is, gaat deze garage de toekomst in. Ook is er aan het groen gedacht. De zijgevel wordt met planten aangekleed en er zijn nestelplekken voor gierzwaluwen en vleermuizen gerealiseerd.
Met het planten van zo'n 150 bomen, waarvan het grootste deel zilveresdoorns en een aantal lijsterbessen en iepen, een vijfduizend meidoorns en 1500 rododendrons is de Katerdijk geworden wat het nu is. Zoals de gemeente zegt, "de rododendrons ondersteunen het karakter van de Katerdijk als "oprijlaan" naar de binnenstad van Zwolle".
De Katerdijk in 2014, een stadsentree waar we met z'n allen trots op kunnen zijn ...
Bron:
Gemeente Zwolle
Wikipedia
HCO
Meer foto's van Katerdijk in 2001
Meer foto's van Katerdijk in 2013
Meer foto's van Katerdijk in 2014
Meer foto's van Katerdijk in 2015
Meer foto's van Katerdijk in 2016