Naar Wijken in Zwolle
Naar Kamperpoort
Bouwactiviteiten in maart 2013 ...
Is de Kamperpoort nog wel de wijk die de bewoners voor ogen hadden toen ze hoorden dat er een grote herstructurering van de wijk plaats ging vinden? Ik geloof het niet. De wijk is nu al voor een groot deel aangepakt en de bewoners die in de nieuwe huizen wonen zijn lang niet allemaal Kamperpoorters. Akkoord, de gemeente heeft, als insteek naar deze herstructurering, altijd verkondigd, dat de Kamperpoort een stoere wijk met karakter is. Dat het de naam van een oude volkswijk heeft, maar dat dit na de herstructurering gaat veranderen.
Hoogstraat in 2017 met links nog deels oude bebouwing en achterin de zijstraat naar het Fenixhof ...
En dat dit gaat veranderen is al duidelijk zichtbaar in de bebouwing die de laatste jaren gaande is en de reeds aanwezige bewoners die hun stekkie in het nieuw gerealiseerde deel van de wijk al hebben gevonden. Nee, ze zijn er nog niet en er zal de aankomende jaren meer worden gewijzigd in het straatbeeld van de wijk.
Katerdijk 2013 ...
Nieuw gebouwde woningen hoek Hoogstraat/Kleine Voort in 2017 ...
Zoals de gemeente het voorstelde, zou in de Kleine Voort de identiteit van een volksbuurt nog aanwezig blijven, maar zullen andere delen de sfeer van een gemêleerde stadswijk uit moeten gaan stralen. Ook de Kamperpoort is gedoemd met de tijd mee te gaan ...
Nieuwbouw aan de Lijnbaan in september 2016 ...
Bij de sloop van de oude Vogelbuurt heeft menig traantje gevloeid en zijn er veel emotionele gesprekken over de tafels gegaan. Uiteindelijk is het resultaat van de nieuwe buurt er wel eentje die er wezen mag. Oké, er zullen altijd mensen blijven die de opzet of de rode kleur van de huizen, in dit geval de Vogelbuurt, niet mooi vinden. Overal is wel iets op aan te merken, maar over het algemeen heeft. in mijn ogen, de nieuwbouw bijgedragen tot een fleurige frisse Kamperpoort, die zonder enige twijfel de toekomst positief aan zal kunnen. Het gemoedelijke van eertijds zal er geleidelijk aan wel weg groeien, maar dat is ook een beeld uit de tijd van een groot aantal jaren terug. Mensen zijn tegenwoordig meer op zich zelf ingesteld en leven daardoor ook meer als individu. Het kopje suiker lenen bij de buurvrouw zal er steeds minder worden.
Nachtegaalstraat in 2017 ...
Het gevoel van de oude buurt, dat voor veel Kamperpoorters niet te vergelijken is met andere buurten en wijken, zal waarschijnlijk niet meer terugkeren. Dit hoeft echter niet te betekenen, dat je je niet thuis zou kunnen voelen in de nieuwbouw. We leven in een andere tijd en de eisen aan het woongenot veranderen mee met de tijd, waardoor deze hoger en hoger worden. Eisen waaraan de oude buurt met een grote mate van waarschijnlijkheid niet meer aan kon voldoen. Vaak is dit ook de reden waarom wijken zoals bijvoorbeeld Holtenbroek op een gegeven moment aangepakt worden.
Leeuwerikstraat in 2017...
De nieuwe woningen zijn in de Vogelbuurt betrokken door een aantal oud-Vogelbuurters, die voor de woning in de nieuwe Vogelbuurt gekozen hadden. Echter zijn er ook oud-bewoners die gekozen hebben voor de woning, waar ze in de tijd van de bouw van de nieuwe Vogelbuurt, hebben gebivakkeerd. Om welke reden? Ik heb ergens gelezen, dat iemand in zijn nieuwe onderkomen bleef, omdat het karakter van de oude volkswijk zelfs helemaal verdwenen was. Alle oud-bewoners hadden, indien zij zich hiervoor bij Delta Wonen aangemeld hadden, voorrang op andere belangstellenden voor een woning in de wijk. De zogeheten spijtoptantenregeling, die deel uitmaakte van het Sociaal Plan dat voor de buurt was opgesteld. Rond de 20 gezinnen hebben van deze regeling v.w.b. de Vogelbuurt gebruik gemaakt van de geboden mogelijkheid.
De geplaatste lantaarns in de Vogelbuurt branden op zonne-energie ...
In totaal zijn er 61 woningen gebouwd in vier verschillende types. In alle woningen zijn duurzame toepassingen verwezenlijkt en ze kennen allemaal het energielabel A+. Ook is in het straatbeeld het duurzaamheidsconcept doorgetrokken en zijn de lantaarnpalen voorzien van zonnecollectoren, m.a.w. deze lantaars branden op zonne-energie. De nieuwe woningen staan in een openbare ruimte die mede ontworpen is door de bewoners zelf.
Het bereiken van het hoogste punt bij de bouw van de Vogelbuurt was op 13 juni 2013. Bij de viering van deze mijlpaal waren de toekomstige bewoners uitgenodigd, die daarbij de mogelijkheid werd geboden een van de woningen te bezichtigen. De werkelijke oplevering, waarbij de nieuwe bewoners de sleutel kregen, was tussen oktober 2013 t/m januari 2014.
Het in november 2013, door Annet van der Kamp ontworpen kunstwerk, aan de Nachtegaalstraat ter hoogte van de Mussenhage ...
Ook bij bepaling van de straatnamen hebben de bewoners uit voorgestelde suggesties een keuze mogen maken. Het streven van zowel de gemeente alsook van de Raad van Toezicht Kamperpoorters, dat de oude straatnamen weer terug zouden komen in de nieuwe Vogelbuurt, heeft een succesvol resultaat opgeleverd. Er zijn wel enkele wijzigingen doorgevoerd en ook was men qua huisnummering van een aantal straten niet met elkaar eens, maar over het algemeen lijkt men wel tevreden over het resultaat.
Bouwwerkzaamheden aan de achterzijde van de parkeergarage aan het Katwolderplein in november 2016 ...
Stap je in je woning aan de Reigerstraat de voordeur uit, dan heb je een schitterend uitzicht op de trots van Zwolle ...
Gezien de wijziging in de loop van de straten Mussenhage, Nachtegaalplein en Achterom, die vanaf de Pannekoekendijk tot de Meeuwenlaan, één doorlopende straat is geworden, heeft men hier gekozen voor één naam van de toekomstige straat, namelijk de Nachtegaalstraat. Het straatje tussen de Hoogstraat en de Nachtegaalstraat zal de Mussenhage gaan heten en mede daardoor zal de naam Achterom uit het straatbeeld verdwijnen en wordt deze door de straatnamencommissie voor de toekomst achter de hand gehouden. De nieuwe benaming is op 1 januari 2013 van kracht geworden.
De dependance van de oude RK Antoniusschool op 30 september 2016. Deze brandde in juni 2017 volledig af. Brandstichting werd niet uitgesloten ...
Op 15 september 2017 meldde DeStentor dat de welstandscommissie van de gemeente groen licht had gegeven voor de plannen van architectenbureau Ebbens m.b.t. de bouw van woningen in en in de buurt van de oude, in de jaren dertig gebouwde, Katholieke Lagere School aan de Burgemeester Vos de Waelstraat. Het pand naast deze voormalige lagere school, op de kruising met de Lijnbaan, was in principe klaar voor de sloop maar brandde in juni 2017 volledig af. Midden 2017 is men op deze lokatie begonnen met de bouw van de eerste nieuwe woningen. Langzamerhand wordt de Kamperpoort weer een volledige volgebouwde wijk.
Het Katwolderplein gezien vanaf de Nachtegaalstraat ...
Het Katwolderplein gezien vanaf de Pannekoekendijk in 2017 ...
Het Katwolderplein vanaf de nieuwe parkeergarage in september 2017.
Op dit deel zal samen met de Kop van Hoog (linksboven) het aankomende jaar worden gebouwd ...
De Kop van Hoog ...
Het oude pand van Leen Bakker tot en met de parkeerplaats zal in de aankomende tijd het loodje leggen ...
De ontwikkeling van het Katwolderplein is een belangrijk onderdeel van de grootschalige, ambitieuze herontwikkeling en herinrichting van de westelijke stadsentree van Zwolle. Dit gebied ligt precies tussen de historische Zwolse binnenstad met haar grachten en de belangrijkste toegangsweg voor bezoekers aan de stad, de A28. De afgelopen jaren is hier veel gebeurd. Onder het item Kamperpoort - Katwolderplein vindt u meer informatie over dit nieuwe deel van de Kamperpoort.
Bron:
Gemeente Zwolle
Wijkkrant de Kamperpoorter
Meer foto's van de nieuwbouw in de Kamperpoort