Algemene info over de stad
De stad Zwolle in beeld en in tekst!
Brede informatie over de website!
Wilt u een foto bestellen?
Links naar interessante websites!
Naar Wijken in Zwolle
Naar Kamperpoort
Het waren allemaal kleine oude huisjes die in het begin van de 20e eeuw het grootste bestanddeel van de wijk Kamperpoort uitmaakten. Men had er weleens over gesproken de huisjes af te breken en daar voor in de plaats een industrieterrein in te richten, maar deze plannen hebben het door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog niet gehaald.
Het duurde nog tien jaar na deze oorlog, dat de op 28 januari 1928 opgerichtte Woningstichting Volkswelzijn, de spades in de grond zette voor de bouw van 101 woningen in de Kamperpoort. Het begin van de Vogelbuurt. De buurt werd in meerdere fases gebouwd, waarbij de meeste woningen in de periode vanaf 1928 tot 1930 werden gerealiseerd. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er nog een aantal woningen in de Merelstraat gebouwd en in de jaren '60 komen er woningen in de Koekoekstraat en de Reigerstraat. Daarnaast heeft in 1996 de Leeuwerikstraat nog nieuwbouw gekend. We praten dan over de Vogelbuurt, deel uitmakend van de grotere wijk Kamperpoort.
Kleine woningen in de Mussenhage in 1930 ...
(Foto: HCO - NL-ZlHCO_1214_FD009623)
Zeker in de beginjaren kende de wijk nauwelijks sanitaire voorzieningen in de kleine woningen. Van een douche of binnentoilet was geen sprake. De kinderen werden eens per week gewassen in een teil en het toilet bestond toendertijd uit een "poepdoos", voorzien van een ton/emmer die in een ruimte buiten de woning was gesitueerd. In de tijd voor de gemeentelijke ton was een emmer de meest gebruikte opvang. Beide werden geplaatst in een wcbrede box, voorzien van een gat aan de bovenzijde en een deurtje aan de voorzijde. Van hieruit kon de ton of emmer worden geleegd of vervangen.
Medewerkers van de reinigingsdienst met een tonnenwagen in 1930 ...
(Foto: HCO FD021349)
Spoeling van de tonnen in de kuiperij van de Reinigingsdienst in 1906 ...
(Foto: NL-ZlHCO_1214_FD021191)
De gebruikte tonnetjes werden eens in de week opgehaald door de Reinigingsdienst van de gemeente Zwolle en vervangen door een nieuw of gespoeld exemplaar. Het duurde nog een tijdje voordat de riolering zoals wij die nu kennen was aangelegd.
Lijnbaan/Kleine Voort in 2003 ...
Op 28 september 1949 nam de woningstichting 44 woningen, waarvan een groot deel gelegen was in de Kamperpoort, aan het Nachtegaalplein en de Merelstraat, in exploitatie over van de Woningbouwvereniging "Providentia".
Het in Zwolle wereldberoemde Hengelsporthuis van B. Rigter aan de Hoogstraat in 2003 ...
Zoals al eerder gezegd, was de Kamperpoort een volkswijk, waar gezelligheid heerste en de solidariteit vanaf straalde, maar de Kamperpoort bestaat niet alleen uit de Vogelbuurt. Dus een fotoritje door de oude Kamperpoort zal uw geheugen weer opfrissen.
De parkeerplaats aan Nachtegaalstraat in 2008. De huizen rechts staan in de Koekoekstraat ...
Het trapveldje van de Kamperpoort in 2003 ...
Het oude trapveldje is verdwenen en opgegaan in de nieuwe Vogelbuurt/Katwolderplein. Wat is hier veel gesport en gefeest, zowel door de Kamperpoorter jeugd, als ook door de volwassenen. Op vrijdag 9 oktober 2009 heeft wethouder Eric Dannenberg een nieuw trapveldje officieel geopend. Op de hoek van de Meeuwenlaan met de Veemarkt, ter hoogte van de Elbertschool, is voor de Kamperpoorter jeugd een gelikt veldje met metalen doelen gerealiseerd.
Meer foto's van de oude Kamperpoort in 2001
Meer foto's van de oude Kamperpoort in 2003
Meer foto's van de oude Kamperpoort in 2008