Naar Kunstwerken
Naar IJsselbrug
Naar Hongerwintertocht 2007
Het was in twee opzichten een ijzige, koude winter en dan in de breedste zin van het woord. In onze regio viel het allemaal nog wel mee, maar in het westen van het land was het diep, diep triest. Gebrek aan voedsel en brandstof. Geen kolen, geen olie. De centrales stonden stil en leverden geen stroom meer. De temperatuur was maanden tot ver onder de nul-punt gedaald. Het was ijzig en ijzig koud. Mensen geboren na de Tweede Wereldoorlog kunnen het anno 2016 moeilijk voorstellen. Verwend als wij zijn met onze centrale verwarming, die tegenwoordig zelfs met de smartphone bediend kan worden, om niet in een koud huis binnen te komen. De supermarkten liggen dagelijks vol met voedsel uit alle delen van de wereld. Nee, dat kende men in die tijd niet.
(Foto: Cas Oorthuijs - Geheugen van Nederland)
Het was de veelbesproken Hongerwinter van 1944-1945. Voedsel, was het enige wat de tienduizenden over de Oude IJsselbrug dreef, tijdens deze hongerwinter. Mede door gebrek aan brandstof en het dichtvriezen van rivieren en kanalen, was transport van voedsel, op welke manier dan ook, richting de grote steden in het westelijk deel van ons land, niet meer mogelijk.
Het westen had hierdoor een groot tekort aan voedsel en in het oosten was voldoende. Met alle mogelijke middelen, passeerde men de IJsselbrug. Met krakende handkarren tot kinderwagens en verwrongen bakfietsen, trok men naar het beloofde land.
Veel van de "hongertrekkers", zoals zij in die tijd vaak werden benoemd, hebben de hongerwinter c.q. hun voedseltocht niet overleefd. Rond de 22.000, jong en oud, hebben het direct of indirect niet gered en zijn tijdens de verschrikkelijke hongerwinter omgekomen.
Op initiatief van de Werkgroep Hongertochten is op 22 december 2005 door de burgemeesters van Zwolle en Hattem, de heren Henk Jan Meijer en Piet Zoon, op het midden van de IJsselbrug een plaquette onthult ter herinnering aan de barre tochten in de laatste oorlogswinter.
Arie Slob (links) ontvangt het boek "Herdenken en verwerken" ...
Voorafgaande aan deze onthulling, werd in Restaurant Het Engelse Werk, bijna gelegen aan de voet van de IJsselbrug, het eerste exemplaar van het boek "Herdenken en verwerken" overhandigd aan het toenmalige Zwolse Tweede-Kamerlid Arie Slob. Van 2007 tot 2010 en van 2011 tot 10 november 2015 was hij voorzitter van de fractie van de Christen Unie in de Tweede Kamer. In de tweede periode was hij tevens partijleider. Het boek is mede uitgegeven door het Historisch Centrum Overijssel.
Foto's van de bijeenkomst in het Restaurant "Het Engelse Werk" en de onthulling van de herdenkingsplaquette op de IJsselbrug in 2005