Naar Herdenkingen
Naar Dodenherdenking Engelse Werk
Alfred Schnell | Eva Schnell-Jolowitcz |
Alfred Schnell (schuilnaam: Fred) was geboren op 10 juni 1900 in het Duitse Augsburg. Hij was scheikundige en adviseur octrooiaangelegenheden bij de Octrooiraad van beroep. Alfred Schnell was getrouwd met Eva Schnell-Jolowicz (schuilnaam: Esse). Zij was geboren in Hamburg, Duitsland en was onderwijzeres van beroep. Op 19 mei 1938 zijn zij in Den Haag in het huwelijk getreden. Alfred en Eva woonden in Amersfoort. Zowel Alfred als Eva zijn in Zwolle in het stadspark Het Engelse Werk door de bezetter met vier andere personen op 3 oktober 1944 om het leven gebracht. Beide liggen begraven op de Oude Begraafplaats te Westerbork.
Het echtpaar is eerst ondergedoken geweest in Amersfoort en later in Oldebroek. Het laatste adres was het onderduikadres op de boerderij van de weduwe Hendrikje Blaauw-Flier (Vrouw Blaauw) en haar ongehuwde zoon Jan.
Grafsteen op de Oude Begraafplaats Westerbork ...
Door verraad zijn zij in op 3 oktober 1944 gepakt en in de nacht van 3 op 4 oktober met vier anderen in het park Het Engelse Werk in Zwolle doodgeschoten. Volgens een getuige bij de executie moesten de gevangenen hun eigen graf graven en werden zij twee aan twee, man en vrouw, in de gegraven kuil neergeschoten.
De stoffelijke overschotten zijn, na ergens ongekist begraven te zijn geweest, naar het Kamp Westerbork overgebracht. Bij aankomst bleek het crematorium door een gebrek aan brandstof niet meer te werken.
Overlijdensakte van Alfred Schnell ...
Hierdoor zijn zij in een geheim massagraf in de buurt van het kamp herbegraven. Mede gezien de late vondst van de zes blank houten kisten van de gefusilleerden in dit massagraf, is de officiële overlijdensdatum, vermeld op de overlijdensakte van de voormalige gemeente Westerbork bepaald op 14 mei 1945.
Overlijdensakte van Eva Schnell-Jolowitcz ...
Bron:
Monument in het park "Het Engelse Werk" van Richard Hubert
(http://www.hubertweb.net/~engelsewerk/index.htm)
Nieuwe Drentsche Courant van 22 mei 1945
Digitaal Monument Joodse Gemeenschap