Algemene info over de stad
De stad Zwolle in beeld en in tekst!
Brede informatie over de website!
Wilt u een foto bestellen?
Links naar interessante websites!
Naar Herdenkingen
Naar Dodenherdenking Engelse Werk
Hans Marius Koopal was geboren op 15 september 1920 en was kantoorbediende van beroep. Hij woonde in Amsterdam. Hans Marius Koopal is in Zwolle in het stadspark Het Engelse Werk door de bezetter met vijf andere personen op 3 oktober 1944 om het leven gebracht. Hans Marius Koopal ligt begraven op de Oude Begraafplaats te Westerbork.
Hans Marius Koopal zat van april 1942 tot april 1944 ondergedoken bij de weduwe Grietje van der Linde-Flier, die met haar zoons Henk en Gerrit woonde aan het Westereinde te Oldebroek. Grietje was een zuster van Hendrikje Blaauw-Flier die onderdak bood aan het echtpaar Schnell. Van april 1944 tot zijn executie zat Hans ondergedoken bij de familie Tensen in het buurtschap Haerst aan de noordkant van Zwolle.
Hans Marius Koopal is op 30 september 1944 gearresteerd. Met vijf anderen is hij in de nacht van 3 op 4 oktober 1944 op het Engelse Kamp doodgeschoten. Volgens een getuige moesten de zes gevangenen hun eigen graf graven en werden zij twee-aan-twee in de gegraven kuil doodgeschoten. Bij het derde schot ketste het geweer. Hans Marius Koopal probeerde van het daardoor ontstane tumult gebruik te maken om te vluchten. Dit mislukte.
De stoffelijke overschotten zijn, na ergens ongekist begraven te zijn geweest, naar het Kamp Westerbork overgebracht. Bij aankomst bleek het crematorium door een gebrek aan brandstof niet meer te werken.
Overlijdensakte van Hans Maris Koopal ...
Hierdoor zijn zij in een geheim massagraf in de buurt van het kamp herbegraven. Mede gezien de late vondst van de zes blank houten kisten van de gefusilleerden in dit massagraf, is de officiële overlijdensdatum, vermeld op de overlijdensakte van de voormalige gemeente Westerbork bepaald op 14 mei 1945.
Bron:
Monument in het park "Het Engelse Werk" van Richard Hubert
(http://www.hubertweb.net/~engelsewerk/index.htm)
Nieuwe Drentsche Courant van 22 mei 1945
Digitaal Monument Joodse Gemeenschap