Naar Herdenkingen
Naar Dodenherdenking Engelse Werk
Albert Brouwer was op 10 juni 1900 in het Drentse Meppel geboren. Hij was werknemer bij de N.V. Koninklijke Pharmaceutische Fabrieken v/h Brocades-Stheeman & Pharmacia. Albert Brouwer is in Zwolle in het stadspark Het Engelse Werk door de bezetter met vijf andere personen op 3 oktober 1944 om het leven gebracht. Hij ligt begraven op het Nederlands Ereveld te Loenen.
In 1943 melde Albert zich voor gedwongen tewerkstelling naar Duitsland. Na een jaar kreeg hij verlof en tijdens dit verlof overleed zijn vader Geert Brouwer. Dit overlijden was voor Albert de reden om niet meer terug te keren naar Duitland. Door zijn keuze was Albert gedwongen onder te duiken en kwam in het buurtschap Winkeldorp te Oldebroek bij Wieger Lubbertus ter Veld (vader van Ali ter Veld) terecht. Op 3 oktober 1944 is hij, tesamen met de andere slachtoffers, gearresteerd. De identiteit van de vermoorden is achterhaald door een verwijzing naar Ali ter Veld in de persoonlijke bezittingen van Albert. Ali was de verloofde van Albert. Hij had haar vlak voor de oorlog leren kennen nadat hij een baan aangeboden had gekregen bij Brocades en Stheeman.
De moeder van Albert (Hilligje Nijland) die kort na elkaar haar man en zoon verloor is zich na deze verschrikkelijke gebeurtenis altijd in het zwart blijven kleden.
De stoffelijke overschotten zijn, na ergens ongekist begraven te zijn geweest, naar het Kamp Westerbork overgebracht. Bij aankomst bleek het crematorium door een gebrek aan brandstof niet meer te werken.
Overlijdensakte van Albert Brouwer ...
Hierdoor zijn zij in een geheim massagraf in de buurt van het kamp herbegraven. Mede gezien de late vondst van de zes blank houten kisten van de gefusilleerden in dit massagraf, is de officiële overlijdensdatum, vermeld op de overlijdensakte van de voormalige gemeente Westerbork bepaald op 14 mei 1945.
Grafsteen van Albert Brouwer op het Nederlandse Ereveld te Loenen ...
Op de Algemene Begraafplaats in Meppel staat nog steeds de grafsteen van Albert Brouwer. Hier ligt hij echter niet meer begraven. In 1980 is hij herbegraven op het Nederlands Ereveld in Loenen.
Bron:
Monument in het park "Het Engelse Werk" van Richard Hubert
(http://www.hubertweb.net/~engelsewerk/index.htm)
Nieuwe Drentsche Courant van 22 mei 1945
Digitaal Monument Joodse Gemeenschap
Onderzoek van de heer W. Groeneveld