Wat treft u aan op deze website!

Zwolle - Algemeen

Zwolle - Algemeen

Algemene info over de stad

Onder dit item krijgt u een simpel algemeen beeld van onze mooie Hanzestad Zwolle
Foto's, video's en artikelen

Foto's, video's en artikelen

De stad Zwolle in beeld en in tekst!

Foto's, video's en artikelen uit het heden en verleden van de oude Hanzestad Zwolle!
Zwolle in Beeld Info

Zwolle in Beeld Info

Brede informatie over de website!

Hier vindt u alle informatie over de website, inclusief het contactadres en de privacy- en cookie verklaring!
Foto's bestellen!

Foto's bestellen!

Wilt u een foto bestellen?

Onder dit item vindt u een breed assortiment foto's, waarvan een groot deel is voorzien van een Zwols tintje!
Links

Links

Links naar interessante websites!

Hebt u vragen of wilt u informatie over bepaalde items die gelinkt zijn aan de stad Zwolle, dan vindt u hier een aantal links naar Zwolse bedrijven, organisaties of verenigingen!

Het laatst geplaatst

Zoeken op de website!

Naar Foto's van Zwolle
Naar Ook Zwolle ...

Het stadje heeft dezelfde naam als onze mooie Hanzestad, maar verder zijn er weinig overeenkomsten. Zwolle in Louisiana in de Verenigde Staten kent zo'n 1900 inwoners en heeft zijn naam te danken aan Jan de Goeijen.

De Goeijen, Jan 640px

Jan de Goeijen, een welgestelde stadgenoot en koffiehandelaar van beroep ...

Jan de Goeijen was een rijke, in Zwolle - Nederland geboren, koffiehandelaar die de oprichter van de The Kansas City Southern Railway Company, Arthur Stilwell, met geldelijke steun heeft voortgeholpen bij de aanleg van een spoorlijn (zie Jan de Goeijen en het stadje Zwolle US). Uit dank daarvoor werden er een aantal steden naar de Zwollenaar, zijn familie of naar steden waarmee Jan de Goeijen een band had, vernoemd.

Zwolle Louisiana is een klein landelijk stadje met een rijke geschiedenis. De eerste bewoners waren de pre-historische Mount Builders. Zij waren de stichters in het glooiende gebied met heuvels die hen moesten beschermen tegen de zware stormen.

De Mount Builders waren de voorouders van de Noord Amerikaanse Indianen, die het gebied beheersten en bewoonden ten tijde dat de Europeanen arriveerden. Later is het gekoloniseerd door Spanje. De Spanjaarden waren de eerste niet-indianen in deze omgeving.

Teofilo Laroux Cody Bruce

Teofilo (T.) Laroux
(Foto: Collectie Cody Bruce)

Teofilo (T.) Laroux (28 februari 1870 - 08 juli 1949), een communityleider en afstammeling van de vroege Indiaanse, Spaanse en Franse families doneerde 20 hectare aan The Kansas City Southern Railway Company voor de bouw van een spoorwegdepot en de stad.

Deze man werd ook "Uncle T." of "Mr. T. " genoemd, omdat hij bekend stond als een liefdevol mens. Hij schonk, nadat Zwolle was gesticht, nog extra grond aan de company. De man had meerdere beroepen, zo was hij notaris, Census Taker (degene die de data van de volkstelling verzamelt en verwerkt) en algemeen juridisch adviseur voor al die oorspronkelijke families.

In Bayou Scie lieten zij een Missie kerk bouwen en veel Spaanse soldaten bleven ter plekke en trouwden met de inheemse bevolking. Hierdoor is in deze omgeving, generaties lang, tot ongeveer 1970, koloniaal Spaans gesproken.

De Staat Louisiana is opgedeeld in 64 parishes (parochies) (soort provincie, in de andere staten van de US wordt deze overheid als county of borough aangeduid). Een van deze parishes heet Sabine Parish. Sabine Parish was het deel waar rond 1824 de eerste Engels sprekende pioniers arriveerden, om zich in hetzelfde gebied te vestigen. Zij kwamen voornamelijk uit de staten Mississippi, Alabama, Georgia en Noord- en Zuid-Carolina. In 1871 verhuisden steeds meer van deze kolonisten en verwierven grond in het kader van de "homestead act", een van de federale wetten van de Verenigde Staten.

Houtindustrie Zwolle 008

De houtindustrie is voor de ingezetenen van Zwolle een grote bron van inkomsten ..

Opleggers met boomstronken Zwolle 008

In dezelfde tijd was Arthur Stilwell, van 1897 tot 1900 president van de The Kansas City Southern Railway Company, begonnen met de bouw van een spoorlijn, de Kansas City Southern Railroad genaamd. Deze spoorlijn liep van Kansas City tot Port Arthur in de staat Texas.

Toen Arthur Stilwell met zijn spoorlijn bij het stadje Van Buren in de staat Arkansas was aangekomen, was zijn portemonnee leeg en moest hij op zoek naar geld om de spoorlijn volgens zijn plan af te ronden. Dit probleem bracht hem naar Nederland en wel naar onze stad Zwolle. Hier trof hij Jan de Goeijen, de rijke koffiehandelaar, die hij kende van vakanties in Europa. De geboren Zwollenaar bracht via zijn vrienden en kennissen een aardige duit aan aandelen aan de man, waarmee Arthur Stilwell verder kon bouwen aan zijn spoorlijn.

Portrait of Arthur Stilwell

Arthur Stilwell,
oprichter The Kansas City Southern Railway Company ...

Bij een van zijn bezoeken aan Arthur Stilwell in de US, was De Goeijen, tijdens een inspectiereis langs de investeringen die hij gedaan had, stevig onder de indruk geraakt van de St. Joseph Catholic Church, een door Spaanse missionarissen gestichte kerk. Uit grote waardering en dank voor zijn inzet met betrekking tot de verkoop van aandelen van zijn spoorlijn, werd het stadje vernoemd naar de geboorteplaats van Jan de Goeijen. Dit leidde er toe, dat op 12 juni 1898 de naam Zwolle officieel is geregistreerd.

Jan de Goeijen visit Zwolle 1927 Code Bruce

Jan De Goeijen (derde van links) tijdens een bezoek aan Zwolle in zijn personenrijtuig in 1927.
Het originele KCS Zwolle-depot (links op de foto) ziet er, qua vorm, anno 2018, nog net zo uit ....
(Foto: Collectie Cody Bruce)

Zwolle Depot 2018 Cody Bruce 640px

Het KCS Zwolle-depot in maart 2018 ...
(Foto: Collectie Cody Bruce)

Boomverplaatsing met de trein rond 1905 010

Boomverplaatsing per trein in beginjaren 1900 ...

Anno 2016 is Zwolle in Louisiana US nog steeds een klein stadje bestaande uit een grote bonte multiculturele samenleving van tegen de 1900 inwoners. Het heeft een High School, school voor voortgezet onderwijs en een basisschool in één gebouw met rond de 1500 leerlingen/studenten (telling uit het jaar 2000). De houtkap en bosbouw zijn de grootste pijlers van deze Zwolse samenleving.

Olieboringen Zwolle 1928 008

Ook werd er in de beginjaren van de twintigste eeuw in de omgevig van Zwolle geboord naar olie ...

Gedurende één jaar, vanaf oktober 1999, heeft Zwolle in Louisiana zijn krachten gebundeld en mee gedaan aan een intensief project, gericht op het behoud van de kleurrijke en unieke geschiedenis van de stad. Dit project, dat gesubsidieerd werd door een gift van de Louisiana Endowment for the Humanities, hield ook in, dat er een boek moest verschijnen met deze geschiedenis van de stad. Het resulaat hiervan was de parel van het project, een gedetailleerd, uit 236 pagina's bestaand geschiedenisboek geschreven door James Q. Salter en bewerkt door Dr. Kathleen E. R. Smith, getiteld "Zwolle, Louisiana: Our Story - Portait of a Small Town".

Boek Zwolle Louisiana 011

James Q Salter is de man die mij blij verraste met het toesturen van dit boek en een tweetal andere boeken, zijn memoires en een boek met gebundelde verhalen, die hij geschreven had. Alle boeken hebben betrekking op de geschiedenis van het stadje, waar hij meer dan 64 jaar heeft door gebracht. Een welkome aanvulling op mijn verzameling rond mijn geboortestad Zwolle.

Met medewerking van de Zwolse bevolking is het boek tot stand gekomen en wordt, gezien de nu al derde druk, door veel mensen gewaardeerd en geroemd om zijn vintage fotografie uit vervlogen tijden.

James Q. Salter is geboren in 1925 en in 1933 naar Zwolle Louisiana verhuisd. Hij werkte als docent op de High School Zwolle. Een historicus pur sang als het gaat om de geschiedenis van Zwolle Louisiana. Hij is in 2011 verhuist en woont op het moment van schrijven dicht bij zijn familie in Stuarts Draft in Virginia in het Stuarts Draft Retirement Community, een community voor senioren.

Klikt u op onderstaande afbeelding, dan ziet u James Q. Salter zijn verhaal doen in een documentaire over zijn Zwolle in de staat Louisiana in de US.

Intro Zwolle Train Station 

Klik op bovenstaande foto voor een Amerikaanse video over de geschiedenis en specialiteit van Zwolle - Louisiana.

Zwolle Louisiana ligt in het hart van het Toledo Bend Land, vlakbij het Toledo Bend Meer, een door mankracht gecreëerd waterreservoir van zo'n 186.000 hectare groot, dat in 1960 is ontstaan door afdamming van de grote Sabine Rivier. Een nationaal erkend mekka en de thuisbasis voor de beste sportvissers, boot- en golf liefhebbers uit het hele land en er buiten.

In de omgeving van Zwolle aan het Toledo Bend Meer bevinden zich ook twee grote parken, het San Miguel Park en het North Toledo Bend Stat Park. De pracht van de natuur van het gebied is in deze twee reusachtige parken ruim vertegenwoordigd. Het laatste park bestaat uit rollende hooglanden, die onderling verbonden zijn door ravijnen en valleien.

Op cultureel gebied staat Zwolle Louisiana ook zijn mannetje. Sinds 1975 wordt er jaarlijks in de tweede weekend van oktober het Zwolle Tamala Fiesta gevierd. Een evenement met als basis de viering van het rijke Spaanse en Indiaanse erfgoed van de stad. Met live entertainment, kunst en ambachten, dansen en optochten, kinderactiviteiten en ... de geliefde hete tamales trekken duizenden mensen naar het stadje. Tamales zijn gestoomde mais- of bananenbladeren gevuld met vlees, groenten, kaas, fruit of rijst, op smaak gebracht met chilipepers.

Het Zwolle Loggers and Forestry Festival ...

Ook het Zwolle Loggers and Forestry Festival, dat al vanaf 1995 jaarlijks in het tweede weekend van mei wordt georganiseerd, is een regelrechte publiekstrekker in het gebied van Sabine Parish. Het festival wordt gehouden ter ere van de enorme rol die de houtkap- en bosbouw industrie in de economie van Zwolle en in het leven van haar burgers speelt. Het gebied is ook hedentendage nog steeds afhankelijk van de bosbouw. Ook op dit festival nemen de muziek, het eten en drinken een grote plaats in. Maar buiten deze ingrediënten, kunnen de liefhebbers genieten van arm wrestling, parade van Amerikaanse trucks, modder slipwedstrijden, etc, etc.

Logo for Zwolle's 120th Anniversary

Logo ter gelegenheid van het 120 jarig bestaan ...
(Foto: Collectie Cody Bruce)

In 9 juni 2018 vierde Zwoalle, zoals de bewoners het uitspreken, de 120e verjaardag van het stadje. Hierbij waren een groot aantal nakomelingen van de stichters van het stadje aanwezig. Zo ook mevrouw Monique Kuipers De Goeijen uit Apeldoorn, achterkleindochter van Jan de Goeijen.

Als start van de feestelijkheden sprak burgemeester G.J. "Pie" Martinez haar welkomstwoord uit voor de 100-150 aanwezigen, waarna een serie officiële handelingen werden verricht, waaronder het zingen van het Amerikaanse volkslied door mevrouw Ieshia Cutright. Historicus Cody Bruce sprak, hoe kan het ook anders, over de historie en het ontstaan van Zwolle Louisiana.

Mevrouw Linda Curtis-Sparks, directeur van de Toeristencommissie Sabine,kondigde aan dat er plannen waren het Zwolle Depot in te richten als een museum voor de lokale geschiedenis.

Monique Kuipers De Goeijen Ereburger 2018

Raadsvrouw Martha R. Henderson, historicus Cody Bruce en mevrouw Monique Kuipers De Goeijen,
achterkleindochter van Jan De Goeijen,met de herdenkingsfoto en de oorkonde van het ereburgerschap ...
(foto: Collectie Cody Bruce)

Certificaat van Ereburgerschap 7295

Het vertificaat met sleutel van Monique Kuipers De Goeijen die zij mocht ontvangen t.g.v. haar benoeming tot ereburger van Zwolle Louisiana ...

Mevrouw Monique Kuipers De Goeijen werd door de burgemeester van Zwolle, benoemd tot ereburger van de stad Zwolle Louisiana. Zij ontving een herdenkingsfoto van het Zwolle Depot. Mevrouw Kuipers daarentegen verraste de inwoners van Zwolle met geschenken uit Nederland als tulpen, klompen en thee van het bedrijf De Goeijen Coffee & Tea.

Zwolle Louisiana Plaquette Oude Gevangenis

Bronzen plaquette van de Oude Gevangenis in Zwolle,
onthuld door de familie van de oud Marshall Quinton Brandon ...

Familie Plaquette Oude gevangenis

Familie van de oud Marshall Quinton Brandon, na de onthulling van de plaquette ...

Als een van de onderdelen werden er twee plaquettes onthuld, die over de rijke geschiedenis van het stadje vertelden. Een bij het Zwolle Depot en een bij de gevangenis van Oud Zwolle achter het stadhuis.

Nakomelingen van Teofilo "T." Laroux, de gulle schenker van 20 hectare en meer grond voor de opslagplaats en de stad die gebouwd moest worden, onthulden de plaquette bij het Zwolle Depot. Familie van Marshal Quinton Brandon, de man die vele jaren als stadsmarshal zijn jaren in Zwolle door heeft gebracht en waarvan tegenwoordig wordt gezegd dat hij Zwolle in de wilde beginjaren heeft getemd, onthulden een bronzen plaquette bij de Oude gevangenis van Zwolle. Familie van de marshal hebben in die vroege jaren meegeholpen bij de bouw van de nieuwe gevangenis, het stadhuis en het politiebureau.

Na deze feesteijke jubileumhandelingen werd er een gezellige receptie gehouden in het stadhuis van Zwolle.

Het stadje Zwolle heeft zoals gezegd weinig gelijkenissen met onze Hanzestad Zwolle, maar dat de basis van de naamgeving, in onze stad ligt heeft toch iets speciaals. Daarom een vermelding in "Ook Zwolle"!

Bron:
Wikipedia
Toledo-Bend.Com
The Zwolle Loggers Festival

Foto's van het verblijf van Monique Kuipers De Goeijen (achterkleindochter van Jan de Goeijen) in de zomer van 2018 in Zwolle Louisiana

Facebook - Like Zwolle in Beeld

We use cookies

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.