Algemene info over de stad
De stad Zwolle in beeld en in tekst!
Brede informatie over de website!
Wilt u een foto bestellen?
Links naar interessante websites!
Naar Historie
De sleutel wordt overhandigd aan de Franse Keizer ...
In het jaar 1809 werden veel kerken, na te zijn geconfisceerd tijdens de Reformatie, weer terug gegeven aan de katholieke gemeenschap in ons land. Zo ook de Onze Lieve Vrouwekerk of Kruiskerk in Zwolle. De Koning van Holland, Lodewijk Napoleon (1778-1846), broer van de Franse keizer Napoleon Bonaparte, was hiervoor verantwoordelijk.
Het was op 8 maart 1809 dat de kerk door hem aan de kleine katholieke gemeenschap van Zwolle werd overgedragen. Zondagmorgen 8 november 2009 werd deze teruggave, 200 jaar geleden, door de katholieke gemeenschap in Zwolle herdacht.
In die tijd bezocht Koning Lodewijk Napoleon de stad Zwolle en gaf, bij het zien van de armoedige staat waarin de kerk verkeerde, de toenmalige burgemeester van de stad opdracht de kerk te herstellen. Na de herstelperiode moest de kerk weer worden overgedragen aan de katholieke gemeenschap van Zwolle.
In de Reformatieperiode mochten er geen diensten in de kerk worden gehouden. Dat was de reden, dat in die tijd de katholieken zich massaal terugtrokken in de schuilkerken om daar hun Eucharistievieringen te houden. De Onze Lieve Vrouwekerk werd in die periode voor allerlei zaken gebruikt. Als opslagplaats, koeienstal, manegerie, etc. De kerk had dan ook behoorlijik te lijden gehad en was totaal in verval geraakt.
Bij de opdracht tot herstel, deed de koning zelf met een bedrag van 1900 florijnen ook nog een duit in het zakje.
Na een stevige opknapbeurt konden de missen vanaf 10 augustus 1810 weer in de kerk gevierd worden. Anno 2013 is de kerk een basiliek en een van de mooiste kerken die onze stad rijk is.
Zoals gezegd werd de teruggave zondagmorgen 8 november 2009 herdacht. Een hoog gezelschap bestaande uit Koning Lodewijk Napoleon, zijn vrouw Koningin Hortense Eugenie de Bouharnais, zijn secretaris en adjudant (allen gespeeld door leden van het Zwolse Sint Michaëlsgilde), maakte in een open rijtuig een mistige rondrit door de Zwolse binnenstad. Via de Sassenpoort, Melkmarkt en Eekwal kwam het rijtuig op tijd bij de Onze Lieve Vrouwe Basiliek aan. Hier stonden vele belangstellenden waaronder vertegenwoordigers en notabelen van de stad Zwolle het gezelschap op te wachten.
Terwijl de Valkenburgse Harmonie Kur-Kapel Falcobergia het "Te Deum" speelde, schreed het gezelschap, over de rode loper, naar de ingang van de basiliek. De toenmalige pastoor van de parochie, pastoor Van de Weide, stelde hen voor aan Aartsbisschop, Zijne Eminentie, Willem Jacobus kardinaal Eijk van het bisdom Utrecht, de geestelijkheid van de stad Zwolle, het bestuur van de Thomas a Kempis parochie en van de locatie Onze Lieve Vrouwe Basiliek.
Een in kledij van 200 jaar geleden geklede wethouder Erik Dannenberg, vergezeld door zijn echtgenote, overhandigde de sleutels van de kerk met stijl aan Koning Lodewijk Napoleon. Vervolgens gaf de koning de sleutels weer terug aan de katholieke gemeenschap van de stad.
Na een processie door de tjokvolle kerk, werden de gasten en de kerkbezoekers een hartelijk welkom geheten door pastoor Van der Weide. Aartsbisschop Eijk ging na het welkomstwoord van de pastoor voor in de plechtige jubileumviering.
Video van het HCO rond de herdenking van de teruggave van de kerk