Molen De Herstelder op de Eekwal (rechts), gezien vanaf de Willemskade/Harm Smeengekade ...
Wat zou het nog een mooie plaat zijn geweest als je vanaf de Willemskade richting Eekwal zou kijken en daar de molen "De Herstelder" nog zou staan.
In de 17e eeuw stond op de Eekwal een van de vele molens van de stad. Het was een zogenoemde houten standerdmolen, welke in 1807 is vervangen door een zeskantige stellingmolen.
Deze stellingmolen werd indertijd gebruikt als runmolen, hetgeen betekent, dat in de molen run (eikenschors) werd gemalen, tot een product dat daarna werd gebruikt bij het looien van leer.
Molenaar Hermannus Damman, getrouwd met Maria Judith van Reine, gaf indertijd de opdracht tot herbouw van de molen. Het echtpaar had drie zonen, Roelof, Andries en Hermannus. Zij waren het die de eerste steen van de molen legden.
Anno 2016 is deze gevelsteen nog immer boven de hoofdentree van de oude molen aanwezig. De tekst van de steen luidt: "D:EERSTE STEEN - IS GELEGT DOOR - A.D.: R.D.: H.D. - Hs Zoons - 1807".
Een zeskantige molen, zoals deze op de Eekwal stond, was eigenlijk een zeldzaamheid. Het waren voornamelijk achtkantige molens die in de molenwereld werden gebouwd.
In het jaar 1832 is de molen in andere handen overgegaan en werd het eigendom van Reinier van den Bosch. Deze man was looier in onze stad. Hij wijzigde de molennaam in "De Herstelder".
Na de tijd, dat de molen in het bezit van de looier is geweest, ging het in 1843 over, naar de familie Hooglugt. Deze molenaarsfamilie bezat ook een windmolen in het Sallandse Heino.
Om niet langer afhankelijk te zijn van de wind, werd in 1916 een stoommachine in de molen geïnstalleerd. Gelijkertijd werd de bovenbouw van de molen gesloopt, zodat alleen het zeskantige bakstenen deel van de molen overbleef.
Rijden we nu over de Eekwal, dan is het overgebleven deel van de molen, inclusief de eerste steen boven de entree, nog steeds te bewonderen.
Bron:
Monumentendag Magazine 2009 - Marcel Overbeek