Naar Foto's van Zwolle
In de middeleeuwen (de jaren rond 500 tot ca 1500) is Zwolle als de nederzetting "Suol"ontstaan op een dekzandrug tussen de IJssel en de Overijsselse Vecht. Een dekzandrug is een opgestoven hoogte van dekzand, waarvan het merendeel is ontstaan in de laatste ijstijd. Gelegen aan het riviertje de Aa, was dit een perfecte bewoonbare plek dat hoger gelegen was dan het verder moerassige landschap. De naam "Suol" is later gewijzigd in Zwolle. Zie hier het begin van een welvarende oude Hanzestad.
Een Hanzestad met een rijke en interessante historie. Grote namen hebben in onze stad gebivakkeerd. Namen die zelfs op wereldniveau behoorlijk aanzien hebben.
Thomas a Kempis, schrijver van het wereldberoemde werk "Over de navolging van Christus". Na de Bijbel het meest verspreide boek van de late middeleeuwen. Johan Rudolph Thorbecke, grondlegger van het parlementarisme in Nederland. Een regeringsvorm, waarbij de uitvoerende macht verantwoording schuldig is aan het parlement. Gerard ter Borch, wereldberoemd Nederlands kunstschilder. Joan Derk van der Capellen, politicus en edelman die een belangrijke rol speelde in de partriottenbeweging. Rhijnvis Feith, schrijver en dichter, Willem Bartjens, wiskundige en docent.
En wie kent ze niet, uit de laatste jaren, Herman Brood, zanger, acteur en kunstenaar, Arie Slob, politicus, Erben Wennemars en de gebroeders Michel en Ronald Mulder, wereldtoppers uit de schaatswereld, Nico Rienks, Wereld en Olympisch kampioen roeien, om er maar een aantal te noemen.
Naast deze personen kennen we in onze stad nog veel overblijfselen uit een ver verleden. Schitterende overblijfselen waar wij, zeker als Zwollenaar zuinig op moeten zijn.
De Sassenpoort, een stadspoort gebouwd als onderdeel van de stadsverdedigingswerken. De Peperbus, een laat-gotische toren behorende bij de Basiliek van Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming. De Grote of Sint-Michaëlskerk aan de Grote Markt. Het Celepoortje, een van de oudste poortjes in Nederland. De Zwolse stadspompen en niet te vergeten het in een schoorsteen uitgebeitelde Mariabeeld van het pand aan de Luttekestraat en de Schoenkuiperbrug, een draaibrug met toegang tot het Goot Wezenland.
Bron: Wikipedia