Naar Herdenkingen
Ter gelegenheid van de Bevrijding van de stad Zwolle op 14 april 1945, worden er vanaf de onthulling van het monument op 14 april 1992, jaarlijks de omgekomen geallieerde piloten aan de Pilotenlaan herdacht.
Het monument bestaat uit een roestvrij stalen, in een omgekeerde V-vorm, gebogen plaat, waarop een propeller van een Britse bommenwerper is gemonteerd. De bommenwerper, een Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123, heeft op 21 januari, na bommen te hebben afgeworpen, op de vijandelijke stellingen, bij terugkeer zijn basis niet kunnen halen. De machine storte neer in het buurtschap Spoolde. Drie bemanningsleden hebben zich met een parachute kunnen redden, maar werden krijgsgevangen gemaakt. De 21-jarige sergeant en piloot Aubrey Wilfred Deere, is bij de crash om het leven gekomen. Hij is later begraven op Begraafplaats Voorst in Westenholte.
Het oorlogsmonument aan de Pilotenlaan ...
Het monument in de Pilotenlaan is opgericht ter nagedachtenis aan de geallieerde piloten/bemanning, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van onze stad het leven hebben gelaten. Ook zijn in de wijk, waar het monument zich bevindt, een aantal straten naar de omgekomen geallieerde militairen vernoemd.
Een groot aantal scholen zijn betrokken bij de oorlogsmonumenten in onze stad. Zo is het monument aan de Pilotenlaan door de Openbare Brede Basisschool De Octopus, aan de Provincieroute, geadopteerd. Zij zijn het die al meerdere jaren, met de groepen 7 en 8, bij de herdenkingsbijeenkomst aan de Pilotenlaan, aanwezig zijn.
14 april 2015, was het 70 jaar geleden dat onze stad werd bevrijd. In de vroege ochtend verzamelden de leerlingen van De Octopus en afgevaardigden van organisaties en instellingen, als Willem Riezebos van de Muziekraad en Gerrit van de Brug, oud-raadslid en veteraan, zich bij het monument. Gerrit van der Brug vertelde als veteraan zijn verhalen aan de leerlingen. Enkele maanden na deze plechtigheid is Gerrit van der Brug na een slopende ziekte overleden. Wethouder Jan Brink en Lucia Koetsier waren namens de gemeente Zwolle naar de Pilotenlaan gekomen.
Jan Tijben ondersteunt de kinderen bij het voorlezen van de gedichten ...
Onder de bezielende leiding van Jan Tijben, die zijn laatste herdenking voor de OBS Octopus organiseerde, werd het ceremoniële programma tot in de kleinste details plechtig volbracht. Na het halfstok hijsen van de Zwolse en Nederlandse vlag, werden door de kinderen gedichten voorgelezen en liederen gezongen, waaronder Hebreeuwse liederen en een lied van de indianen.
Wethouder Jan Brink legt als eerste namens de gemeente Zwolle een bloemstuk ...
Hierna volgde, onder het oog van vele belangstellenden, het leggen van bloemstukken, namens gemeente en genoemde organisaties. Tevens werden door alle leerlingen een roos aan de voet van het monument gelegd. Op deze wijze werden de vliegers herdacht en bedankt voor de vrijheid waarin zij nu mogen leven.
Meer foto's van de Dodenherdenking in het Ter Pelkwijkpark