Algemene info over de stad
De stad Zwolle in beeld en in tekst!
Brede informatie over de website!
Wilt u een foto bestellen?
Links naar interessante websites!
Wie in de jaren '60, '70 gebruik moest maken van de talenten van de tandarts, kent waarschijnlijk nog wel de illustraties aan de muur in de wachtkamer. In veel wachtkamers kon de toch al gespannen patiënt hierop zien hoe men in de middeleeuwen een patiënt verdoofde en een kies trok. Prenten die de laatste stappen, na het belletje, van de wachtkamer naar de praktijkkamer niet tot de meest plezierige maakten.
Het is niet echt te vergelijken, maar als wij ons hedentendage voor moeten stellen hoe de eerste medische behandelingen en operatieve handelingen in het Zwolse rond 1880 verliepen, dan is een teruggaan naar de tijd van de prenten in veel gevallen voorspelbaar. Het verdoven kende de chirurgijn niet en zijn medische handelingen lagen dan ook dicht tegen die uit de middeleeuwen aan.
Kennis van het medische was in die tijd zeer beperkt en de "ziekenhuizen" deden dan ook meer dienst als doorgeefluik naar de kelders van Magere Hein, dan als "beter-huis", zoals de architect van de splinternieuwe Isala kliniek het noemde.
Toen in 1880, na jaren van debatteren, de gemeenteraad van Zwolle eindelijk besliste, dat begonnen kon worden met de bouw van een algemeen gemeentelijk ziekenhuis, kende de stad al een ziekenopvang van de Zusters van Liefde aan het Gasthuisplein. Zoals u in het item van het Ziekenhuis De Weezenlanden kunt lezen, was deze ziekenopvang echter voor de katholieke gemeenschap in Zwolle bestemd.
In 1884 werd het nieuwe Sophia Ziekenhuis, ontworpen door stadsarchitect Van Essen, aan de Rhijnvis Feithlaan geopend. Het ziekenhuis werd vernoemd naar Koningin Sophia.
Gebouw voormalig Sophia Ziekenhuis aan de Rhijnvis Feithlaan in 2001 ...
Met het verlopen der jaren, is dit ziekenhuis een aantal keren verbouwd, vergroot en aangepast. Zo werden er in 1918 een aantal barakken geplaatst, in eerste instantie bestemd voor opvang van oorlogsvluchtelingen uit België en Frankrijk. Na de Eerste Wereldoorlog werden de barakken de opvang van burgers met o.a. roodvonk en difterie. In de oorlogsjaren 1940-1945 was een deel van het ziekenhuis geconfisceerd door de Duitse bezetter.
Verbouwing ten behoeve van de huisvesting van Artez Hogeschool voor de Kunsten in maart 2004 ...
Voormalig Sophia Ziekenhuis aan de Rhijnvis Feithlaan in 2013 ...
Artez Hogeschool voor de Kunsten in 2013 ...
Tot 1972 heeft het ziekenhuis zijn patiënten aan de Rhijnvis Feithlaan kunnen begroeten. In dat jaar werd er verhuist en werd de Dokter van Heesweg de nieuwe lokatie. Een voor die tijd modern ziekenhuis, aan de rand van de stad en voorzien van een heliplatform.
In het verlaten gebouw aan de Rhijnvis Feithlaan is midden zeventiger jaren, op de zolderverdieping van het gebouw, de Zwolse Kunstenaarsvereniging Het Palet (later Palet), tot 2011, gehuisvest geweest. De laatste negen jaar heeft de vereniging in de laagbouw van het hospitaal gebivakkeerd.
Anno 2013 is het oude ziekenhuis, wederom na verbouwing en nieuwbouw aan de zijde van de Nieuwe Vecht, de basis van Artez, Hogeschool voor de Kunsten.
Bezoekuuur bij het Sophiaziekenhuis in 2001 ...
Op de nieuwe lokatie aan de Dokter van Heesweg heeft het Sophia Ziekenhuis de grootste ontwikkeling in haar geschiedenis door gemaakt, bijvoorbeeld de ontwikkeling van de nucleaire geneeskunde, de intrede van de gammacamera en de ontwikkelingen op het digitale vlak.
De Isala, lokatie Sophia, in ruste op een doordeweekse avond in 2002 ...
Ondanks de specialismes van de ziekenhuizen, is er in de loop der jaren een samenwerking ontstaan, die in 1998 resulteerde in een fusie, waarin beide ziekenhuizen onder de naam Isala Klinieken de toekomst tegemoet gingen.
Al snel kwamen de plannen voor een nieuw ziekenhuis op de lokatie aan de Dokter van Heesweg op tafel. Het oude ziekenhuis zou gesloopt moeten worden, om de weg vrij te maken voor één groot en zo compleet mogelijk nieuw ziekenhuis. En zo geschiedde ....
Op 17 oktober 2013, was het Koningin Maxima, die het nieuwe ziekenhuis Isala officieel opende.
Op de achtergrond het nieuwe ziekenhuis, op de voorgrond de sloop van het laatste deel van het oude ziekenhuis ...
De slopershamer was echter nog niet klaar met zijn werkzaamheden. Hoewel het nieuwe ziekenhuis al was geopend, was er nog een deel van het oude ziekenhuis dat nog overeind stond. Het heeft nog een aantal weken geduurd, voordat het terrein van het oude Sophia Ziekenhuis met de grond gelijk en schoon was gemaakt. Hierna kon de bouw van de laatste fase beginnen.
Een eenhapscracker ...
Meer foto's van Isala, lokatie Sophia, in het jaar 2001
Meer avondopnamen van Isala, lokatie Sophia, in het jaar 2002
Meer foto's van de sloopwerkzaamheden van het Isala, lokatie Sophia Ziekenhuis ...