Wat treft u aan op deze website!

Zwolle - Algemeen

Zwolle - Algemeen

Algemene info over de stad

Onder dit item krijgt u een simpel algemeen beeld van onze mooie Hanzestad Zwolle
Foto's, video's en artikelen

Foto's, video's en artikelen

De stad Zwolle in beeld en in tekst!

Foto's, video's en artikelen uit het heden en verleden van de oude Hanzestad Zwolle!
Zwolle in Beeld Info

Zwolle in Beeld Info

Brede informatie over de website!

Hier vindt u alle informatie over de website, inclusief het contactadres en de privacy- en cookie verklaring!
Foto's bestellen!

Foto's bestellen!

Wilt u een foto bestellen?

Onder dit item vindt u een breed assortiment foto's, waarvan een groot deel is voorzien van een Zwols tintje!
Links

Links

Links naar interessante websites!

Hebt u vragen of wilt u informatie over bepaalde items die gelinkt zijn aan de stad Zwolle, dan vindt u hier een aantal links naar Zwolse bedrijven, organisaties of verenigingen!

Het laatst geplaatst

Zoeken op de website!

Naar Zorg

Thurgau Saxonia   Aankomst vluchtelingen 24082022 4288 640px

Vluchtelingenproblematiek! Anno 2022 een veel gebruikt woord en een zwaar hoofdpijndossier voor de politiek. In Den Haag en in de provincie Groningen zijn de politieke migraine aanvallen dan ook niet meer op één hand te tellen.

Zeker, ook de provincie Groningen en zeker de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, hebben naast de aardbevingsproblematiek een zware dobber aan de vluchtelingen die zich in het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel moeten melden.

Ja, er zijn afspraken gemaakt binnen het Europese en daar heeft ons land zich ook gewoon aan te houden, maar heeft men in Den Haag, waar de kennis van het leven buiten de Randstad, toch al te wensen over laat, niet teveel hooi op haar vork genomen? Of was de stoere insteek, dat gaat ons wel lukken! Niet dus!
Met de honderden vluchtelingen, die zich in het Groningse per dag aanmelden, liep de emmer al snel over en had de lokatie al snel zijn tax bereikt.
De grote aantal mensen, leidden er zelfs toe, dat er, eind augustus 2022, meerdere dagen waren, waar zo’n 700 aanmelders voor de deuren van het centrum de nacht door moesten brengen. Voor menig mens niet te bevatten! Veel van deze vluchtelingen hadden, met een grote mate van waarschijnlijkheid, toch een ander beeld van ons kleine kikkerlandje en zagen Nederland als het "beloofde land". Helaas, de werkelijkheid is anders. De vele mooie woorden uit de mond van iedere minister in het huidige kabinet Rutte, blijven loze woorden en lossen het acute probleem niet op. Er wordt veel gepraat, weinig gezegd en noodverband na noodverband aangelegd. De bekende spreuk “Geen woorden, maar daden” kan onderhand uit het woordenboek geschrapt worden. Pappen en nat houden is tegenwoordig de basis binnen de overheid!
Het is toch van de gekke, dat ons land hulp moet krijgen van Artsen zonder Grenzen, omdat het anders helemaal uit de hand loopt. “We bieden medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.” is te lezen op de website van deze organisatie. Dan denk je toch meer aan landen in Verweggistan en niet aan Ter Apel, Nederland. De Nederlandse overheid is er niet in geslaagd een menswaardige leefomstandigheid te bieden aan deze vluchtelingen. Vergelijkingen met het beruchte vluchtelingenkamp Moria op Lesbos, Griekenland, zijn niet meer zeldzaam.
Na de vele gestelde vragen van journalisten en vragen vanuit de Nederlandse bevolking, blijft er uiteindelijk maar één vraag over, moeten wij Nederlanders ons niet schamen? Het is 2022!
De drukte in Ter Apel heeft er uiteindelijk toe geleid, dat vanuit het Haagse, iedere gemeente verplicht wordt een aantal vluchtelingen op te nemen. Echter zijn er een groot aantal gemeentes die hier geen gehoor aan geven en gebeurd dit wel, dan zijn wij Nederlanders ook niet te beroerd, de actievlag weer eens ter hand te nemen. Maar deze vlag wordt niet gepakt omdat men tegen vluchtelingen is, nee, het is gericht tegen de merkwaardige besluitvorming en slechte communicatie van onze overheid in deze. Dus  … in sommige gevallen is het pakken van de actievlag zeer terecht.

Ook Zwolle heeft de laatste jaren al meerdere vluchtelingen onderdak geboden. Her en der verdeeld over de stad. Oekraïense vluchtelingen zijn vanaf 13 juli tot 27 juli in Hotel Lümen opgevangen om Ter Apel te ontlasten. Na deze periode is een noodgebouw van Berkumstede in Berkum, het Dominicanenklooster aan de Assendorperstraat en een drietal kantoorgebouwen op de Oosterenk aangewezen als opvang. Tevens zijn er een groot aantal gastgezinnen in onze stad die zich hebben ontfermd over een 190-tal Oekraïners. Het draagvlak in onze stad is vrij groot. Natuurlijk zijn er altijd groeperingen die overal op tegen zijn.

Midden juli werd er al over gesproken dat de gemeente Zwolle naast de bovenstaande opvanglokaties ook een cruiseschip uit Boedapest over zou laten komen voor tijdelijke vluchtelingenopvang. Dit was tegen het zere been van een aantal partijen binnen de Zwolse politiek. Zij waren onaangenaam verrast. De grootste frustratie zat bijvoorbeeld bij Swollwacht, in het feit dat er nog geen communicatie met de omwonenden van de Prinses Margriethaven had plaatsgevonden. Inhoudelijk gingen de vragen veelal over de veiligheid van de inwoners en winkeliers van de wijk Holtenbroek.

Het cruiseschip uit Boedapest is echter nooit in Zwolle gearriveerd. De gemeente heeft na de melding dat het schip niet zou komen aangegeven uit te kijken naar een andere geschikte boot. De beoogde lokatie daarentegen werd niet gewijzigd en bleef, ondanks dat op dat moment nog geen beslissing was genomen, de Prinses Margriethaven.
De Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) was hier ook niet blij mee en vond dat er betere opties waren. Zij gaven als een van de bezwaren aan, dat schippers die Zwolle als thuishaven hadden het vervelend zouden vinden, als zij niet in hun thuishaven aan konden meren. Ligplekken in de Prinses Margriethaven zouden al heel schaars zijn. Zij noemden o.a. de Scheepswerf Leenman BV, als alternatief.

Het draagvlak is in Zwolle vaak groot en het levert ook haast geen problemen op, maar toch …! Er zaten bij een aantal van de omwonenden vervelende en onbehaaglijke prikkelingen onder de huid. In de Stentor van 15 augustus zijn een aantal van hen los gegaan en hebben in duidelijke bewoordingen even hun gal gespuwd.
Mede omdat de gemeente nog geen contact met de omwonenden had gezocht en de bewoners de komst van het schip uit de krant moesten vernemen, waren de opmerkingen en bezwaren op niet mis te verstane wijze gedeponeerd. Een van hen gaf zelfs aan dat, als het opvangschip er zou komen, dat de buurt de gehele haven zou blokkeren. Ook gaf een bewoner aan, dat nadat de wijk Holtenbroek geherstructureerd was, waarbij de wijk er echt op vooruit was gegaan, hij de wijk nu langzamerhand weer achteruit zag gaan.

Dinsdag 16 augustus 2022 heeft de gemeente Zwolle daadwerkelijk, middels een brief aan de omwonenden van de Prinses Margriethaven, contact opgenomen. Het was duidelijk, dat er een cruiseschip voor de vluchtelingenopvang in de Prinses Margriethaven zou aanmeren. Dit schip zou voor een periode van vijf weken tot 1 oktober 2022 hier blijven liggen.
Burgemeester Snijders biedt in de brief de omwonenden excuses aan voor de gang van zaken. De reden van het late contact zou liggen in het feit dat het lange tijd niet duidelijk was of en waar de noodopvang zou plaatsvinden.

Thurgau Saxonia 22082022 0161 Pano 1100px

Het onder Zwitserse vlag varende riviercruiseschip Thurgau Saxonia zou op maandag 22 augustus aanleggen in de haven in Holtenbroek. En zo geschiedde …

Op zondag 21 augustus klonk, rond een uur of zes in de avond, meerdere keren het geluid van een zware scheepshoorn over het IJssellandschap. Het bleek de Thurgau Saxonia te zijn, die vanuit het IJsselmeer, via Kampen, de IJssel was opgevaren en de sluiswachter wilde waarschuwen dat hij er aan kwam. Het was de boot die een deel van de problemen van Ter Apel op zou moeten lossen. Helaas voor de kapitein van het schip, was de sluis net gesloten.

Thurgau Saxonia 21082022 3574 640px

Zonder enig chagrijn en met een brede glimlach meerde hij de boot voor de sluis aan. Gewoon even een nachtje wachten, alsof het dagelijkse kost was. Het grootste deel van de reis zat er op, het was nog een tweetal kilometers naar de eindbestemming. Dat zien we morgen dan wel weer. Menig mens had waarschijnlijk zijn frustraties geuit, als hij in welke vorm dan ook, net tien minuten te laat was, na een lange reis.
Na de gebruikelijke handelingen voor het vastleggen van het schip, was het de Tjechische kapitein Pavel Nyvelt, een zeer aimabel man, die mij, evenals enkele andere fotografen de mogelijkheid bood het prachtige cruiseschip van binnen te bekijken en te fotograferen.

Met betrekking tot de opvang van vluchtelingen, ging hij, alsook alle bemanningsleden van de Thurgau Saxonia er van uit, dat het ging om Oekraïnse vluchtelingen. Hij was zeer enthousiast, blij en trots dat hij en zijn bemanningsleden deel uitmaakten van de hulp en de opvang van deze mensen. De werkelijkheid lag echter anders en had in een tijd van vooroordelen ook een ander inzicht op de situatie op kunnen leveren. Laten we het maar een kleine storing in de communicatie noemen. Nadat hij te horen had gekregen dat het net even anders lag, bleef de brede glimlach op zijn gezicht en gaf hij aan dat ook de vluchtelingen uit Aziatische en Afrikaanse landen zeer welkom waren op zijn schip en dat zijn zienswijze hierin niet veranderd was.

De Thurgau Saxonia maakt deel uit van de vloot van Thurgau Travel, de Zwitserse specialist voor rivierreizen in Europa en de wereld. Het is een van de vele “boutique”-schepen van de vloot. Met andere woorden, het is een kleinschalig, persoonlijk en comfortabel schip.

Thurgau Saxonia 21082022 3597 640px

Thurgau Saxonia 21082022 3601 640px
Het schip is in 2001 in Nederland gebouwd en heeft in 2019 een complete renovatie ondergaan, waardoor het de huidige, familiaire en gezellige uitstraling heeft gekregen. Met een lengte van 82 meter, een breedte van 9,50 meter en een diepgang van 1,20 meter, is het schip een middenmoter binnen de vloot van Thurgau Travel.
De Thurgau Saxonia kent 2 passagierdekken, 42 comfortabele hutten (ca 12 m2), biedt plaats aan 84 passagiers en rond de 22 bemanningsleden.

Thurgau Saxonia 21082022 3636 640px

Thurgau Saxonia 21082022 3610 640px

Als over de loopplank het schip wordt betreden, wacht er een warme sfeervolle deken, die mij deed denken aan een gezellige, in het land van herkomst veel te vinden, Konditorei. De salon, het restaurant en de hutten kenden dezelfde warme stijl.
In alle hutten vinden we twee bedden naast elkaar, een douche met toilet, een tv/radio en een individueel regelbare airconditioning. De hutten op het bovendek zijn voorzien van een Frans balkon, een valbeveiliging voor deuren/ramen tot aan de vloer. Het is een ondiep balkon, waar de gast de naar binnendraaiende deuren open kan zetten, naar buiten kan kijken en tegelijkertijd over de railing kan hangen. Naast het bovenstaande is er een receptie, een restaurant en een salon met bar op het cruiseschip aanwezig. Op de passagiersdekken is het, zeker bij mooi weer, goed toeven. Het zonnedek is voorzien van een luifel, ligstoelen, stoelen en tafels. Al met al een schip waar de toekomstige geplaatste vluchtelingen een beter en humaner onderkomen vinden dan in de buitenlucht van Ter Apel.

Thurgau Saxonia 22082022 3707 640px

Thurgau Saxonia 21082022 3699 640px

Na aankomst volgde er een rustige nacht voor de Spooldersluis ...

Na de nacht doorgebracht te hebben voor de Spooldersluis, was het de volgende morgen al vroeg uit de veren om het laatste stukje naar de eindbestemming te varen. Vanaf 06.00 uur was er weer verkeer mogelijk door de Zwolse sluis. Het duurde echter nog even voordat er enig teken van leven op het schip was waar te nemen. Echter rond kwart over zeven was het zover en werden de motoren gestart voor het laatste deel van de reis.

Thurgau Saxonia 22082022 3757 640px
Nadat een vrachtschip en een klein botterachtig pleziervaartuig, vanuit de sluis, hun weg richting IJssel vervolgden, stoomde de Thurgau Saxonia met volle kracht op naar het voorportaal van het Zwolle-IJsselkanaal. Een impossante bezienswaardigheid, die, waarschijnlijk door het lage water in de IJssel, bijzonder vlot verliep. Voor dat je het wist, was de boeg van het schip aan de andere zijde van de Spooldersluis, in het Zwolle-IJsselkanaal weer zichtbaar.

Met de bedoeling om naast de beelden van de sluis, ook de aankomst bij de haven te fotograferen, werd het voor mij, als fotograaf, een race tegen de klok. De beelden van het schip door de sluis waren binnen. Nu zo snel mogelijk op de scooter naar de haven in Holtenbroek en … het is gelukt.

Tot grote verbazing van zowel de kapitein als ook van meerdere mensen op de kade van de Prinses Margriethaven, lag op de gereserveerde plek voor het schip nog steeds het vrachtschip, de New Vista van de familie Langius uit Zwolle.

Er waren meerdere schippers van de in de Prinses Margriethaven gelegen vrachtschepen die problemen hadden met de komst van het vluchtelingenschip en hun verhuizing naar een andere stek. Niet dat de vluchtelingen niet welkom waren, maar dat zij moesten vertrekken. Zeker een aantal Zwolse schippers, die al jaren de haven als thuishaven kennen, waren hier niet blij mee. Zo werd enkele dagen voor de komst door een jong Zwols gezin zelfs aangegeven dat zij geen plaats zouden maken voor het schip. Zij waren het niet eens met het besluit van de burgemeester. Zover is het echter niet gekomen en het gezin is alsnog op tijd vertrokken.

Thurgau Saxonia 22082022 3815 640px

Op het moment dat de Thurgau Saxiona opstoomde naar de gereserveerde lokatie in de haven, waren de motoren van de New Vista al gestart en was de schipper druk bezig met de benodigde handelingen voor vertrek. Het duurde dan ook niet lang voordat het vrachtschip de haven uitvoer en de vluchtelingenboot zonder problemen zijn plaatsje in kon nemen.

Met uiterste preciesie werd het gevaarte naar de wal gestuurd en voor vijf weken (tot 1 oktober), zoals door de gemeente is aangegeven, vastgeketend aan de Zwolse kade. Voor de kapitein en zijn bemanning de eerste stap in het deels oplossen van de problemen van Ter Apel.

Thurgau Saxonia 22082022 4093 640px

Rondom de lokatie waren bedrijven bezig met werkzaamheden t.g.v. het cruiseschip, zoals het plaatsen van een buisconstructie die over de dijk werd geplaatst. Hier zijn naderhand zware stroomkabels doorheen gelegd, zodat de aggregaten van het schip stilgelegd konden worden. Ook werden de installaties geplaatst waarmee de beveiliging de lokatie in de gaten kan houden.

info avond asielboot 23 8 2022 640px

Burgemeester Snijders tijdens de bijeenkomst op de Thurgau Saxonia op 23 augustus 2022 ...

De omwonenden van de Prinses Margriethaven hadden in de toegezonden excuusbrief ook een uitnodiging gehad om de door de gemeente georganiseerde inloopavond te bezoeken. Burgemeester Peter Snijders zou hierbij aanwezig zijn, alsook medewerkers van het COAS, Vluchtelingenwerk, gemeente en Veiligheidsregio. De avond stond gepland voor dinsdagavond 23 augustus.

Deze avond werd goed bezocht. Veel mensen kwamen uit nieuwsgierigheid een kijkje nemen en anderen hadden reëele vragen. Of alle vragen bevredigend zijn opgelost is mij niet bekend. Bij veel omwonenden leefde, mede gezien andere opvanglokaties in ons land, de gedachte dat de aangegeven periode weleens “stiekum”, verlengd zou kunnen worden. Echter is dit in de Prinses Margriethaven niet het geval. Schepen die momenteel gelegen zijn in de Scaniahaven, moeten deze vanaf 1 oktober verlaten, aangezien er vanaf die datum grote werkzaamheden aan de haven worden verricht. Deze schepen zullen dan in de Prinses Margriethaven een plekkie moeten vinden.
De inloopavond was het laatste onderdeel voor de komst van de eerste vluchtelingen.

Thurgau Saxonia   Aankomst vluchtelingen 24082022 4262 640px

Op woensdag 24 augustus, rond 11.15 uur, kwam de eerste bus met vluchtelingen vanuit het opvangcentrum in Nieuwleusen, de Klooienberglaan ingereden. Aangezien de knik in de afslag voor het bereiken van de haven niet geschikt was voor bussen, bleef deze, voor de oprit naar de haven, aan de Klooienberglaan staan.

Het ontvangstcommité stond klaar om de mensen een warm welkom te heten en te begeleiden naar hun voorlopige en nieuwe onderkomen. Nieuwsgierig en met aan blijdschap grenzende gezichten stapten de eerste vluchtelingen uit de bus en zetten voet op Zwolse bodem. Ondanks dat de toekomst nog onzeker is, was voor hen de eerste stap op Zwolse bodem een super stap richting een mooie toekomst.

Aangezien de taalbarrìerre nog niet direct overwonnen was, was het “Welkom” een veel gehoord woord dat door velen werd beantwoord in gebaren en met voor ons niet te begrijpen bewoordingen. Niet door iedereen werd Engels of Duits verstaan en dat leverde soms vreemde momenten op. Dat was het dan ook, veel werd er niet gesproken.

Na het betreden van hun nieuwe verblijf duurde het even voordat de eersten het bovendek opzochten. Hier maakten zij kennis met de immer vrolijke kapitein Pavel Nyvelt. Ook hij probeerde, op zijn manier, met armen en benen, een aantal zaken duidelijk te maken.

Thurgau Saxonia   Aankomst vluchtelingen 24082022 0230 640px

De volgende bus, met mensen die al een periode hadden doorgebracht in de opvang in Heeten, zocht rond 12.30 de welkomstplek onder de bomen in de Klooienberglaan op. Ook hier blije mensen die uit de bus stapten en ook hier was het “Welkom”, “Welkom”, Welkom”. Zij werden evenals hun voorgangers rustig door de handhavers ter plekke, begeleid naar de Thurgau Saxonia, hun nieuwe stekkie.

De vluchtelingen waren nog niet aan boord of de eerste spontane reactie vanuit de bevolking was een feit. Een ouder met vijf kinderen kwamen bij de boot langs om de vluchtelingen te trakteren op een fris waterijsje.Thurgau Saxonia   Aankomst vluchtelingen 24082022 4234 640px

Niets werd aan twijfel overgelaten. Zo hadden de in de haven gelegen schippers bij de entree naar hun boten een affiche geplaatst, waarop het betreden van de loopplank naar hun schepen verboden werd.

Zo’n 84 vluchtelingen (statushouders), overwegend mannen, hebben voor de aangewezen periode een nieuw verblijf gevonden. Hopelijk is voor hen de opvang in Zwolle het begin van een nieuw leven zonder ellende.

Bron:
Stentor
Thurgau Travel

Zwolle in Beeld wenst u veel plezier bij het bekijken van onderstaande video! Een impressie van de komst van de eerste vluchtelingen in de Prinses Margriethaven.

Facebook - Like Zwolle in Beeld

We use cookies

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.