Algemene info over de stad
De stad Zwolle in beeld en in tekst!
Brede informatie over de website!
Wilt u een foto bestellen?
Links naar interessante websites!
Naar Kunstwerken
Op weg naar de haven aan het Maagjesbolwerk in 2014 ...
Het is nog helemaal niet zo lang geleden, dat aan de overkant van het Rodetorenplein een eiland lag. In de volksmond het eiland van Van Loo, een stukje land, omringd door het water van het Zwartewater, de stadsgracht en het Smalle Gat. Het Smalle Gat waar de bootje naar Hasselt doorvoer.
Het eiland werd eind 16e eeuw al gebruikt als ligplaats voor schepen en daarnaast waren er meerdere timmerwerven gevestigd voor onderhoud en bouw van schepen. Zo hebben zich in de loop der jaren meerdere beroepen gehuisvest op het eiland. Naast de scheepstak bevonden zich in die tijd ook bleken op het eiland en naderhand hoogstwaarschijnlijk een muntsmelterij. De bleken dienden voor het bleken en drogen van wasgoed. Tegenwoordig niet meer voor te stellen, maar in die tijd heel normaal.
Kijk op het Rodetorenplein in 1908. Rechts Huize Hofvliet. Links de scheepswerven ...
(Foto: HCO - PBKR4368)
Vroeg in de 18e eeuw is op dit eiland het Oude Hofvliet of wel Huize Hofvliet gebouwd, een woning bestaande uit twee bouwlagen. Een van de laatste eigenaars van deze woning was Petrus van Loo, directeur van de Vloerzeilfabriek v/h Firma de Vogel van Calcar & Co NV. Vandaar de naam het eiland van Van Loo.
Huize Hofvliet in 2014, twee jaar na de renovatie en restauratie van het pand in 2012 ...
Naast Huize Hofvliet, dat anno 2016 dienst doet als rouwcentrum van het Meander Uitvaartbegeleiding Zwolle, ligt de in 1972 geopende Hofvlietbrug. De Hofvlietbrug is de verbinding tussen de Pannenkoekendijk en de Schuttevaerkade over het Zwartewater.
Er lagen heel wat plannen in het Zwolle van die tijd. Nadat in 1965 het Zwolle-IJsselkanaal was gegraven en geopend, moest er een aansluiting komen vanaf de Industrieweg naar de Veerallee. Uiteindelijk resulteerde dit in het dempen van de Willemsvaart en het Smalle Gat en de bouw, begin jaren zeventig, van de Hofvlietbrug.
Foto vanaf de Peperbus van de omgeving waar in 1972 de Hofvlietbrug is geopend (1945-1955) ...
Rechtsonder het Rodetorenplein, rechtsboven de scheepswerven, met in het midden Mieuw Hofvliet.
(Foto: HCO - PBKR4364)
De tijd vliegt en wordt er terug gekeken in de tijd, dan zijn er veel Zwollenaren, die nog weten, wat, waar, in de begin jaren '60, heeft gestaan. Zeker bij het zien van oud beeldmateriaal, zijn de "Oh, ja's" vaak niet te tellen.
De Hofvlietbrug is anno 2017 een veel gebruikte brug, zowel voor auto's, fietsers als voetgangers. Mede door de bouw van de Rodetorenbrug in 2015, is de verbinding voor fietsers, die komen vanuit Holtenbroek en rijdend richting de binnenstad, behoorlijk verkort.
De Hofvlietbrug gaat in de zomer van 2016 open voor de bunkerboot van de firma Huisman
die de binnenvaartschippers in de wateren/havens rondom Zwolle gaat bevoorraden ...
De afgelopen jaren is er veel in deze omgeving van de stad veranderd. De aanleg van de nieuwe Katerdijk, de bouw op het Katwolderplein, de herinrichting van de Harm Smeengekade, die vanaf de kruising met de Katerdijk, richting de Willemskade, een grote metamorfose heeft ondergaan.
De Hofvlietbrug in 2017. Op de voorgrond ligt de in 2005 geopende keersluis ...
Op 10 april 2017 hebben gedeputeerde Bert Boerman en de wethouder verkeer en vervoer Flip van As, het startsein gegeven voor een omvangrijke reconstructie van de Willemskade. Het vervolg hierop zal de aanleg van de nieuwe busbrug, over het spoor, vanaf de Zwolle-Zuidzijde naar de Willemskade, zijn.
Druk, druk, druk op de Hofvlietbrug in 2017 ...
Bron:
Wikipedia
Meer foto's van de Hofvlietbrug door de jaren heen
Meer foto's van werkzaamheden aan de Hofvlietbrug in 2005
Meer foto's van werkzaamheden aan de Hofvlietbrug in 2014