Algemene info over de stad
De stad Zwolle in beeld en in tekst!
Brede informatie over de website!
Wilt u een foto bestellen?
Links naar interessante websites!
Naar Kunstwerken
Het voetgangersbrugje, de Pelserbrug, die de Thorbeckegracht verbindt met de binnenstad van Zwolle, is in 1974 gebouwd. De brug is vernoemd naar de bontwerkers die in de 15e eeuw in Zwolle hun werkzaamheden verrichten. Het is echter niet de eerste brug die rond deze lokatie was aangelegd.
Rond 1600 was de stad zich gestaag naar het noorden aan het uitbreiden. Buiten de Vispoort (Noordereiland) werden aan de Dijk (tegenwoordig de Thorbeckegracht) huizen gebouwd. Door deze expansiedrift steeg het aantal huizen van 60 in het jaar 1982 tot 180 in het jaar 1682.
Regelmatig werd door de bewoners bij het stadsbestuur geklaagd over de geïsoleerde ligging van hun huizen. Dit had tot resultaat, dat zij in 1686 toestemming kregen, op eigen kosten, een voetbrug bij de Pelserpoort te bouwen en zo geschiedde.
De brug werd er een van het type wipbrug. De wipbrug of oorgatbrug was een van de kleinste, beweegbare, bruggen die we in ons land hebben gekend. De brug bestond uit twee schuin oplopende delen, met in het midden de doorvaartopening. Deze opening was bij dit soort bruggen vaak niet meer dan 1 meter breed en werd "het oorgat" genoemd. De brug is an sich een vaste brug, maar schepen met een lange mast kunnen er wel door. De brugwachter opent, voor het passeren van het schip, het oorgat, waardoor het schip onder de brug doorvaart en mast zijn weg kiest in de smalle sleuf van het oorgat. Hoe simpel kan het zijn?
De Pelserbrug in de winter van 2012 ...
Mede gezien de doorvaartbreedte is de wipbrug niet meer te handhaven in deze tijd. De bruggen zijn dan ook veelal vervangen door ophaalbruggen of basculebruggen. De enige nog overgebleven wipbrug of oorgatbrug kunt u nog vinden in het Friese Hindeloopen.
De wipbrug bij de Pelserpoort was geen lang leven beschoren en is in de loop van de 18e eeuw al weer van het toneel verdwenen.
De Pelserbrug over de Thorbeckegracht ...
De brug wordt tegenwoordig veel gebruikt door bezoekers van de binnenstad, die hun auto geparkeerd hebben op het parkeerdek van het Noordereiland.
24 en 25 juni organiseerden het Zwols Architectuur Podium en Club Cele de Architectuur Biënnale Zwolle 2016. Op de tweede dag kregen drie Zwolse bruggen een transformatie voor één dag, gerealiseerd door 10 Zwolse architecten. Het Kerkbrugje, het Pelserbrugje en de Rodetorenbrug waren het lijdend voorwerp binnen deze transformatie.
De Pelserbrug tijdens de Architectuur Biënnale Zwolle 2016 ...
Het Pelserbrugje was totaal vervreemd in zijn vertrouwde omgeving doordat deze was ingepakt met een groot wit doek en getransformeerd naar "De Kathedraal".
Bron:
Wikipedia
Meer foto's van de Pelserbrug door de jaren heen