Algemene info over de stad
De stad Zwolle in beeld en in tekst!
Brede informatie over de website!
Wilt u een foto bestellen?
Links naar interessante websites!
Naar Groen Zwolle
Het nest is gereed, de eieren gelegd, het broeden kan beginnen ...
De bouw van de ooievaarsnesten is vakwerk. De vogel is behoorlijk kieskeurig, waardoor het nest ook aan diverse eisen moet voldoen. Op een gelast gebogen frame worden wilgentenen gevlochten. Dit frame wordt op een 10 meter hoge houten paal geplaatst en door drie houten schoorpalen ondersteund. Op deze basis bouwt het ooievaarspaar zijn nest met lagen organisch materiaal en takken. Ieder jaar weer wordt het nest door de vogels voorzien van dit materiaal. Het nest moet in of aan de rand van een weiland worden geplaatst, zodat het ooievaarspaar dicht bij zijn/haar voedsel zijn jongen groot kan brengen. Is het ooievaarsnest een keer bewoond geweest, dan is een jaarlijkse terugkomst in vele gevallen gegarandeerd.
Bij het zoeken naar voedsel zijn er vaak meerdere kapers op de kust.
Op de bovenstaande foto wordt de ooievaar aangevallen door een kievit ...
De Ciconia ciconia kent verschillende benamingen in ons land. In het Zwolse dialect wordt de wonderschone slanke vogel eileuver genoemd. Landelijk staat de ooievaar als uiver, eiber of stork genoteerd.
De ooievaar eet het meeste voedsel van de grond, tussen lage vegetatie of uit ondiep water. Zijn maaltijden bestaan voornamelijk uit insecten, vissen, amfibieën, reptielen, kleine zoogdieren en kleine vogels.
De ooievaar wordt 0,95 tot 1.10 m groot en is een trekvogel, die enorme afstanden aflegt naar de overwinteringsgebieden in Afrika. De vogels zijn niet trouw aan elkaar, maar nesttrouw. Dit verklaart, met een grote mate van waarschijnlijkheid, dat de ooievaarspaartjes lang bij elkaar blijven.
De vogels hebben weinig natuurlijke vijanden of het moeten de havikarend, zeearend of steenarend zijn, die af en toe op de trek een ooievaar doden. Zieke of verzwakte exemplaren willen nog weleens ten prooi vallen van een vos.
Rond Zwolle zijn in de loop der jaren meerdere nesten geplaatst. Een van deze nesten staat aan de Oldenelerweg in Buurtschap IJsselzone (Zwolle-Zuid).
Onderlinge strijd om de meegenomen maaltijd ...
Kilometers leggen de ouders af, voor hetstillen van de honger van hun jongen ...
Het is schitterend om de vogels met hun brede zwart-witte vleugels met een spanwijdte van rond de twee meter te zien zweven op de thermiek, aan een helder blauwe hemel. Zeker in het mooie Buurtschap IJsselzone, waar het buiten de vogels al een genot is om te vertoeven.
Op een zonnige dag wordt er veel gewandeld, hard gelopen en gefietst in deze omgeving aan de rand van de stad. Voor menig fietser is het absoluut geen opgave even zijn ijzeren ros te parkeren en een aantal minuten het gedrag van de vogels te aanschouwen. Vanaf de weg staat de nestpaal rond de vijftien meter verder in het weiland, zodat een verrekijker eigenlijk als overbodige luxe kan worden beschouwd.
Nog even en de jongen zijn groot genoeg om uit te vliegen ...
maar ... er moet iedere dag even getraind worden voor de eerste vlucht ...
Luchtalarm, een aanval van boven ...
Meer foto's