Wat treft u aan op deze website!

Zwolle - Algemeen

Zwolle - Algemeen

Algemene info over de stad

Onder dit item krijgt u een simpel algemeen beeld van onze mooie Hanzestad Zwolle
Foto's, video's en artikelen

Foto's, video's en artikelen

De stad Zwolle in beeld en in tekst!

Foto's, video's en artikelen uit het heden en verleden van de oude Hanzestad Zwolle!
Zwolle in Beeld Info

Zwolle in Beeld Info

Brede informatie over de website!

Hier vindt u alle informatie over de website, inclusief het contactadres en de privacy- en cookie verklaring!
Foto's bestellen!

Foto's bestellen!

Wilt u een foto bestellen?

Onder dit item vindt u een breed assortiment foto's, waarvan een groot deel is voorzien van een Zwols tintje!
Links

Links

Links naar interessante websites!

Hebt u vragen of wilt u informatie over bepaalde items die gelinkt zijn aan de stad Zwolle, dan vindt u hier een aantal links naar Zwolse bedrijven, organisaties of verenigingen!

Het laatst geplaatst

Zoeken op de website!

 Naar Zwols Bedrijfsleven

Vrolijkheid 2016 2930

Gelegen naast de A28 in het dal van de Westerveldse AA, staat anno 2015 nog steeds de, rond de 200 jaar oude, Herberg De Vrolijkheid. Herberg, voorloper van de hotels en pensions van deze tijd. Een huis waar men "sterken drank" kon drinken, waar men kon eten en eventueel overnachten. Een nachtverblijf voor vreemden of wel de eenvoudige hotels uit vroegere tijden. De basis is altijd hetzelfde gebleven, het verzorgen van de gasten en een trefpunt voor het sociale contact tussen mensen.

Vrolijkheid   Groninger Krant 18 december 1846

Artikel uit de Groninger Krant van 18 december 1846 ...

Waar vroeger de diligences de passagiers afleverden, die op doortrek naar andere steden, in Zwolle moesten overnachten, is tegenwoordig deze hotelfunctie van De Vrolijkheid verdwenen. Het schenken van den sterken drank is er altijd geweest en zal er ook tot het einde toe blijven.

Vrolijkheid   Algemeen Handelsblad 15 oktober 1910

Algemeen Handelsblad van 15 oktober 1910 ...

Vrolijkheid 2016 3042 Panorama 640px

Het Café Restaurant Zalencentrum De Vrolijkheid in 2016 ...

Vrolijkheid 2016 7V6A8148 Panorama 640px

De Vrolijkheid, een van laatste nostalgische café-restaurants van onze stad. "Een echt Zwols café", zoals Ria Dijk, eigenaresse van het café, haar bedrijf benoemt. In een interview met de Stentor in 2008 gaf zij een realistische kijk op de sfeer binnen het café weer. "Het café is een verlengstuk van de huiskamer". "De man op klompen zit hier naast de directeur met de stropdas.". "Dat moet ook zo blijven.", aldus de uitbaatster.

Waar zo'n 200 jaar geleden de kasteleins Hazelhorst en Westerhof de herberg bestierden, is 100 jaar later, de familie Dijk eigenaar van de locatie geworden.

Vrolijkheid   Overijsselsche Krant 10 mei 1816

Mededeling uit de Overijsselsche Krant van 10 mei 1816 ...

De bedrijfsnaam is in de loop der tijden enkele keren gewijzigd. In de begin jaren van de 19e eeuw, rond 1816, werd er al geschreven over de verkoop van Herberg De Vrolijkheid, een quartier uur gelegen van de Stad Zwolle. Naast de herbergfunctie, werd de locatie in die periode, tevens gebruikt voor bijeenkomsten als executie en openbare verkopen van bijvoorbeeld guste koeijen, jongvee en andere (platte)landelijke aangelegenheden. Wat dacht u van een bijeenkomst van de "Vereeniging tot onderlinge Schadevergoeding onder Rundvee van alle ziekten". Klinkt als een klok, niet waar? Ook zij waren hier kind aan huis.

Het gebied op de natuurlijke grens van Zwolle en de in 1967 opgeheven gemeente Zwollerkerspel, waar Herberg De Vrolijkheid was gevestigd, heeft dezelfde naam, namelijk De Vrolijkheid. Tegenwoordig Bedrijventerrein De Vrolijkheid. De naam komt al op landkaarten van rond 1780 voor.

In vroegere jaren was het Herberg De Vrolijkheid, daarna werd het Uitspanning De Vroolijkheid. Anno 2015 is het al jaren Café Restaurant Zalencentrum De Vrolijkheid.

Vrolijkheid Prov O en Zw Courant 15011858

Advertentie uit de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant d.d. 15 januari 1858 ...

Al meer dan 100 jaar is het bedrijf in handen van de familie Dijk. Rond 1960 was het Daan Dijk (Dane Diek, in de volksmond), die het geheel met een café uitbreidde.

Waar de laatste jaren, de gasten van loodgieter tot directeur en van PEC Zwolle supporter tot agrariër, de bezoekers waren, waren het vroeger voornamelijk kooplieden en reizigers. Menig Zwollenaar en boer uit de omgeving van de stad heeft hier aan de bar zijn verhalen verteld en van anderen tot zich genomen.

Vrolijkheid NL ZIHCO PBKR2249 640px

Ansicht met reclameuiting van Uitspanning De Vroolijkheid rond 1930 - 1935 ...
Bron: HCO - Identificatienummer - NL-ZLHCO_PBKR2249

Vergaderingen, hoorzittingen, veilingen, feesten, bruiloften en partijen, executie en openbare verkopen, contactdansavonden voor alleenstaanden, het CBR, noem maar op. Het vindt en vond allemaal plaats in deze Zwolse horecaonderneming. De meest constante gast is wel de op één na oudste Zwolse Carnavalsvereniging d'Oelewappers (voorheen d' Vrolijke Diekies). Zij maken al meer dan 50 jaar gebruik van de geboden gastvrijheid van De Vrolijkheid. Hoe het ook zij, er zijn maar weinig Zwollenaren die hier geen voetafdruk op de deurmat hebben staan.

Vrolijkheid Start Fietsvierdaagse 2013 5981

 

Vrolijkheid Start Fietsvierdaagse 2013 8731

Café Restaurant De Vrolijkheid als Start van de Fietsvierdaagse in 2013 ...

Ondanks dat het geheel een warme, eigen nostalgisch "ik voel mij hier thuis"-sfeer uitstraalt, is het toch niet altijd hosanna geweest rond De Vrolijkheid.

Vrolijkheid Brand 1983 Brandweermuseum Brandweer 640

Brand in de nacht van 18 op 19 mei 1983 ...

Vrolijkheid Brand 1983 Brandweer Museum2 640px

Het verwoestende resultaat van het vuur in de morgen van 19 mei 1983 ...
Foto's: Museum Brandweer Zwolle

In de periode dat de onderneming door vader Daan eind jaren zeventig werd verhuurd aan de toenmalige kok, werd het bedrijf in de nacht van 18 op 19 mei 1983 rond half vier getroffen door een verwoestende brand. Meer dan 500 m2 is toendertijd in de as gelegd. Het café en het woonhuis konden gelukkig gespaard worden. Achteraf bleek dat de huurder, tevens personeelslid, de spanning niet meer aan kon en zelf de brand had gesticht. Een zware tegenslag voor de familie.

Het betekende ook, dat gezien het acuut beëindigen van zijn werkzaamheden en zijn huurcontract, er voor dit personeelslid een opvolger gevonden moest worden. Pa Dijk vond deze in eerste instantie in zijn dochter Ria en enkele familieleden. Zij namen het roer over. Het café werd uitgebouwd en de zalen werden herbouwd. Na een korte periode, werd Ria alleen eigenaresse met broer Rini als bedrijfsleider.

Vrolijkheid 2016 7V6A8141

Gezien de problemen rond de hypotheek van de gebouwen, kon de onderneming in een bepaalde periode niet meer aan haar verplichtingen voldoen. Op verzoek van de ABN Amro bank werd er een executieveiling gelast. De problemen waren ontstaan door de nasleep van een juridisch geschil dat speelde tussen de uitbaatster met de Erven Eibrink. Ria Dijk had in Marten Eibrink, projectontwikkelaar, na een zakelijk geschil, een geldschieter gevonden en een lening met hem afgesproken. In de voorwaarden van deze lening stond een clausule, waarin een koopoptie was opgenomen, dat er vóór 31 december 2006 een beroep op moest worden gedaan.

Na het overlijden van Marten Eibrink in 2005 werd er van uitgegaan, dat de koopoptie zou komen te vervallen. Echter de Erven Eibrink dachten daar anders over en kwamen een paar dagen voor de genoemde datum met de koopoptie op de proppen. Nadat in eerste instantie de rechtbank de Erven Eibrink in het gelijk had gesteld, tekende de onderneming beroep aan en vocht door tot aan de Hoge Raad. Deze "vechtlust" heeft tot resultaat gehad, dat het Hof in Leeuwarden uiteindelijk in het voordeel van de onderneming besliste. De lucht was geklaard, de koopoptie was komen te vervallen en de executieveiling werd afgelast.

Vrolijkheid 2016 2993 Panorama 640px

 

Vrolijkheid 2016 3013

31 augustus 2013 volgde weer een zwarte dag voor De Vrolijkheid. Tientallen "voetbalsupporters" uit Utrecht kwamen in de avond naar Zwolle om de confrontatie te zoeken met PEC Zwolle supporters. Doel was De Vrolijkheid, de pleisterplaats voor veel PEC Zwolle supporters. Rond 20.30 uur stonden de Utrechters met stenen en ander onzinnig materiaal voor de deur van de horecagelegenheid. Ruiten werden aan diggelen geslagen of gegooid. In het café zelf hadden een aantal aanwezige bezoekers om enig tegenwicht te bieden, stoelen en tafels gedemonteerd, om deze als wapen te gebruiken. Het werd één ravage!  Al met al had dit treffen wel tot gevolg, dat de onderneming met een schade van rond de € 15.000,00 werd opgezadeld en .... de verzekering vergoedde helemaal niets.

Begaan met het lot van de familie Dijk, werd zowel door supporters als door veertien rijschoolhouders respectievelijk een benefietavond en een benefietactie op touw gezet. De benefietavond met belangeloze optredens van diverse artiesten en een verloting van o.a. door PEC Zwolle beschikbaar gestelde prijzen, werd bezocht door meer dan 120 bezoekers. Onder hen veel trouwe bezoekers van het café-restaurant. De avond bracht ruim € 4.000,00 op. Een warme ondersteuning voor de exploitante.

Ook gaf PEC Zwolle de supporters de mogelijkheid om tijdens de competitiewedstrijd PEC Zwolle - RKC Waalwijk, met de collectebus rond te gaan.

De actie van de rijschoolhouders bestond uit o.a. gesponsorde rijlessen. Deze actie leverde, buiten de warme sympathie, niet het bedrag op dat de veertien voor ogen hadden. Helaas!

Eind mei 2011 werd Zwolle en zeker de vaste bezoekers van het café-restaurant, overrompeld door de mededeling dat De Vrolijkheid zou zijn verkocht. De geruchtenstroom van jaren werd bewaarheid. De plek was voor veel projectontwikkelaars een zeer gewilde locatie. Meerdere gegadigden hadden de laatste jaren contact gezocht met de uitbaatster. Ook het grote Van der Valk concern kreeg een nee te horen. Nu was het dan eindelijk zover. Voor het onroerend goed was een bedrag van € 1.625.000 op tafel gelegd door Overijssel Projecten VOF uit Borne.

Het lag in de bedoeling dat Ria Dijk het café-restaurant nog een aantal jaren zou blijven huren, zodat de nieuwe eigenaar in de tussentijd zijn plannen kon ontwikkelen.

Impressie1 Foodcourt 1100px

 

Impressie2 Foodcourt 1100px

Bovenstaand twee impressies van het Foodcourt dat op de plek van De Vrolijkheid zal worden gebouwd ...
(Bron: Van der Linde Architecten) 

Op 7 februari 2015 meldde de Stentor dat, als onderdeel van het "foodcourt"-plan, de komst van ketens als Subway, La Place, Kentucky Fried Chicken en Burger King dichterbij leek te komen en de plannen rond de invulling van de lokatie in vergevorderd stadium waren. Ergens in 2016 hoopte directeur Jan Westerik van Reggestede Invest te kunnen gaan bouwen, aldus de Stentor.

Vrolijkheid 31012016 7V6A7097

Echter vrijdag 22 januari 2016 sijpelde langzaam het verschrikkelijke bericht door dat Ria Dijk op 61-jarige leeftijd was overleden. De immens populaire uitbaatster van Café Restaurant De Vrolijkheid was plotseling heengegaan. Grote verslagenheid bij de trouwe stamgasten, politici, PEC Zwolle en het legioen, de horeca in de stad, het verenigingsleven en de vele mensen die Ria op een of andere manier hadden leren kennen in hun leven. Een zeer geliefde vrouw met een hart van goud en een vrouw waar je op kon rekenen.

Binnen de kortste keren uitten veel mensen hun gevoelens op Twitter, Facebook, Instagram of ander medium. Zo ook Eric Botteghin, Braziliaan, Feijenoorder en oud-speler van PEC Zwolle. "Today I lost a very important person. She was the one who helped me when I first came here in The Netherlands. A strong woman with a great heart. I will never forget what you did for me. RIP Ria, my dutch mother!", aldus Eric Botteghin op Twitter.

Het spandoek, onthuld tijdens de voetbalwedstrijd PEC Zwolle - FC Groningen, waar ook een minuut stilte in acht werd genomen, gaf een breed beeld, een levensgroot portret met de tekst: "Moeder V Velen", met de V, uit het logo van de Vrolijkheid. Duidelijker kon het haast niet.

Vrolijkheid Ria Dijk 2620

 

Vrolijkheid Ria Dijk 2654

Eerbetoon aan Ria Dijk voor aanvang van de voetbalwedstrijd PEC Zwolle - FC Groningen op 30 januari 2016 ...

Hoe populair Ria was bleek wel uit de honderden belangstellenden, die op de condoleance in De Vrolijkheid afkwamen. Ria was, op de plek waar zij meer dan 30 jaar haar gasten had ontvangen en verwend, in een witte kist opgebaard. Tientallen kransen en bloemstukken waren het overtuigende bewijs van respect en medeleven uit het Zwolse en ver daar buiten.

In de namiddag is de Moeder van Velen langs een erehaag van fakkels, een ovationeel applaus en een, tot in de nekharen te voelen, "You'll never walk alone" naar het crematorium begeleid, waar de crematie in besloten kring heeft plaatsgevonden.

Vrolijkheid 31012016 7V6A7109

Café Restaurant De Vrolijkheid sluit na het trieste overlijden van Ria Dijk, voorgoed haar deuren ...

Café Restaurant Zalencentrum De Vrolijkheid heeft na deze verdrietige gebeurtenis voorgoed haar deuren gesloten. Er werd vanuit gegaan, dat de projectontwikkelaar, met een grote mate van waarschijnlijkheid, de eerste spade nu eerder in de grond zou plaatsen. Dit was echter, mede door een aantal bezwaren, niet het geval. Triest, dat weer een stukje oud Zwolle moest verdwijnen. Dan hebben we het nog niet eens over de wijze waarop.

Vrolijkheid Dichtspijkeren 20160205 121340

Begin februari 2016 heeft directeur Jan Westerik van Reggestede Invest BV, de nieuwe eigenaar van de locatie, opdracht gegegeven het geheel dicht te timmeren om pogingen tot kraken van het pand tegen te gaan. Niet lang daarna waren timmerlieden al met de uitvoering bezig. Ook moesten hekken de gebouwen tegen vandalisme en kraak beschermen.

De plannen lagen er en het stond vast, dat het in de toekomst stond te gebeuren. Toch was het moeilijk te begrijpen cq te accepteren, dat een niet te onderschatten onderdeel van de Zwolse historie, het nostalgische en echt Zwolse Café De Vrolijkheid, "jaren de huiskamer voor velen", het loodje heeft moeten leggen.

Vrolijkheid Brand 2018 8718

In de tijd dat de horecaonderneming leeg heeft gestaan, zijn er een aantal incidenten geweest. Thuislozen brachten hier hun nachten door en tot tweemaal toe moest de brandweer uitrukken. Ondanks dat het pand niet meer was aangesloten op het gas en licht, kwam er alsnog een eerste brandmelding op 10 februari 2018 en een tweede een aantal maanden later, op woensdagavond 11 juli.

In de tussentijd, juni 2018, was de Raad van State tot de conclusie gekomen, dat alle bezwaarschriften van de tegenstanders van het project in de prullemand konden verdwijnen. Hiermee was, voor de projectontwikkelaar Reggestede Invest, de weg geëffend voor het begin van de sloop van het verlaten en leegstaande pand.

Vrolijkheid Brand 2018 8723

Het waren de bezwaarschriften van omwonenden en McDonalds, concurrent en gevestigd aan de overzijde van het foodcourt, die de bouw van het fastfoodproject ophielden. Na de tweede brand heeft het nog een maandje geduurd, voordat daadwerkelijk met de eerste voorbereidingen van de sloop werd begonnen.

Vrolijkheid Sloop 2018 8742

De eerste activiteiten. Asbestverwijdering aan de achterzijde van De Vrolijkheid ...

Sloopbedrijf Hoogeboom uit Raalte heeft, na het verwijderen van de asbest, in een sneltreinvaart het geheel met de grond gelijk gemaakt. De bouw van het Foodcourt, waar KFC, Burger King, Subway en La Place, onderdak gaan krijgen, kon na het vrijgeven van het terrein door Hoogeboom, snel beginnen.

Sloop Vrolijkheid 13082018 0633

 

Sloop Vrolijkheid 13082018 0637

Het laatste restje van een van de mooiste horecaondernemingen van de stad, waar menig Zwollenaar zijn voetstappen had staan ...

Na de sloop- en grondwerkzaamheden, verscheen al snel, in de week van 24 september, de heimachine op de kale vlakte. Rond de vijftig betonnen palen werden soepel de grond in geslagen. Deze actie was de eerst zichtbare aanzet, na de afbraak, van de bouw van het foodcourt dat op de lokatie zal verrijzen.

Vrolijkheid Paalslaan 26092018 7V6A1585

 

Vrolijkheid Paalslaan 26092018 7V6A1570

 

Vrolijkheid Paalslaan 26092018 7V6A1552

 

Vrolijkheid Paalslaan 26092018 7V6A1499

Soepeltjes werden de betonnen palen de grond ingestampt ...

Waar eerst de broodjesketen Subway onderdeel van het foodcourt uit zou gaan maken, werd het in decmber 2018 duidelijk, dat dit niet door zou gaan. De vervanger van de Subway, zal de de snackbarketen FEBO worden. Waarom Subway is afgehaakt is niet duidelijk, aldus Jan Westerik van Reggestede in De Stentor.

Vrolijkheid Foodcourt 03012019 6688

De bouw gaat echter door en loopt volgens de planning. Zo zijn in dezelfde maand al een aantal stalen geraamtes te herkennen op de lokatie. Naast Febo Drives zullen straks Burger King, Kentucky Fried Chicken (KFC) en La Place deel van het foodcourt uit gaan maken.

Bron:
De Stentor
Reggestede Projecten
Van der Linde Architecten

Facebook - Like Zwolle in Beeld

We use cookies

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.