Naar Exclusief Zwolle
Naar Zwolse Stadsbrouwerij
Het etiketteren van de flessen ...
Nee, zoals het etiketteren bij de grote bierproducenten gaat zul je bij de Zwolse Stadsbrouwerij niet meemaken. Ambachtelijk is ambachtelijk! De etiketten worden één voor één op de flesjes aangebracht.
Ondanks dat er weer zo'n 20 kratten handmatig gevuld moeten worden met geetiketteerde flessen Hanze Tripel, gaat het eigenlijk nog best snel. Een simpel doch bijzonder handig en door de brouwmeester zeer gewaardeerd etiketteerapparaat doet zijn werk.
Hoewel het etiketteerapparaat er schoon en zuiver uitziet, worden de rubberen rollen alsnog met alcohol gereinigd. "Zeer belangrijk voor het etiketteerproces", aldus Focke Hettinga.
Als eerste worden de etiketten voor vandaag gesorteerd. Voor de vakantie moeten er nog een viertal bieren worden voorzien van het bijbehorende etiket. Te beginnen bij de Hanze Tripel.
Voordat de brouwmeester plaats neemt achter de etiketteermachine, heeft hij al de inkepingen met betrekking tot de houdbaarheidsdatum in de etiketten aangebracht. Als je praat over ambachtelijk, dan is dit wel heel ambachtelijk. Een pakketje etiketten worden op een houten blok klem gezet, waarna met een ijzerzaagje de inkepingen op de plaats van bestemming worden aangebracht.
Ook is intussen het lijmbakje van de etiketteermachine gevuld. Deze lijm wordt een dag voor de tijd aangemaakt.
Nadat de brouwmeester de etiketten met inkepingen nog even flink uit elkaar schudt, worden deze in de etiketteermachine aangebracht. De afstellingen worden gepleegd en het proces kan beginnen. De flesjes worden één voor één in de machine geplaatst, waarbij het etiket via de rubberen rollen op de fles wordt geplakt. Zodra een fles is beplakt, pakt de brouwmeester de beplakte fles uit de machine, plaatst deze in een leeg krat en biedt tegelijkertijd weer een nieuwe fles ter beplakking aan de etiketteermachine aan. De klus is geklaard.
Klaar voor de klant met smaak ...
De kratten met de Zwolse bieren worden opgestapeld op een palet om t.z.t. bij de horeca ter verkoop te worden aangeboden.
Eén ding is mij wel duidelijk geworden, de zorgvuldigheid, de reinheid en de passie van Focke en Joyce Hettinga zijn de ingediënten voor het heerlijke Zwolse biertje van de Zwolse Stadsbrouwerij Hettinga Bier.
Meer foto's