Algemene info over de stad
De stad Zwolle in beeld en in tekst!
Brede informatie over de website!
Wilt u een foto bestellen?
Links naar interessante websites!
Naar Exclusief Zwolle
Naar Zwolse Stadsbrouwerij
Vroeg in de morgen staat brouwmeester Focke Hettinga klaar voor een nieuwe bierbrouwdag in het nog uitermate stille gebouw aan de Esdoornstraat. Er is nog geen mens te bekennen. Voordat de eerste stappen van medebewoners van het gebouw hoorbaar worden, heeft de brouwmeester er al een tweetal uurtjes op zitten. De start van het brouwproces van, in dit geval zijn Zwolse Pils, is dus al een tijdje geleden ingezet. Eigenlijk is de start al een of twee dagen eerder ingezet, aangezien aan het brouwproces veel voorbereiding is verbonden, onder andere t.a.v. het gistproces.
Na alles grondig gereinigd te hebben, wordt de beslag- en kookketel gevuld met gevitaliseerd water. Dit water wordt voor het brouwproces door een vitaliser geleidt. De vitaliser zorgt er voor dat het water zijn oorspronkelijke structuur krijgt wat de smaak van het bier zeer ten goede komt.
Constant reinigen is een eerste vereiste bij het brouwen van een biertje ...
In deze roestvrijstalen ketel, met een inhoud van 5 hl, wordt het water opgewarmd tot 40 graden C. Bij deze temperatuur wordt gerstemout toegevoegd en wordt het geheel in een viertal stappen op de vereiste temperatuur gebracht. Dit heeft nog wel wat tijd nodig. In de tussentijd is de brouwmeester druk bezig met het voorbereiden van de volgende stappen die in het proces aan de orde komen. Opvallend daarbij is het vele reinigen van de apparatuur, de slangen en andere aanverwante zaken. Dit gaat het gehele proces zo door. "Hygiëne, het zuiver en schoon houden van deze onderdelen is een eerste vereiste bij het brouwen van het bier", aldus Focke. "Voor iedere liter bier, wordt inclusief de reiniging 3,5 liter water gebruikt". De man op een zonnige middag op het terras, klaar om zijnbiertje te nuttigen, zal zich dat absoluut niet realiseren.
De hop ...
Is de 78 graden C bereikt, dan wordt de gehele massa overgepompt naar het filtervat, dat al in een eerder stadium gereed is gemaakt voor ontvangst. In dit vat wordt de wort (natte deel) van de mout gescheiden. Tussentijds is het reinigen, meten van het soortelijk gewicht en de smaakbepaling een vereiste, voordat de wort weer in de kookketel wordt teruggepompt. Eenmaal in de kookketel kan bij een bepaalde temperatuur de hop worden toegevoegd. Dit gebeurd in twee stappen.
Gemiddeld is er vanaf de start in de vroege morgen, rond de 7 uur verstreken voordat het brouwsel via de wortkoeler kan worden overgepompt naar de gisttank.Na plus minus twintig dagen is de wort vergist en vindt er na het bottelen, etiketteren en een weekje "warme kamer" een heerlijk bovengistende Zwolse Pils van Hettinga Bier zijn weg naar de echte bierliefhebber. Bier brouwen kost tijd, maar dan heb je wel wat neergezet. Namelijk een ambachtelijk biertje, gebrouwen met de passie en het gevoel van de Zwolse brouwmeester.
Meer foto's