Naar Exclusief Zwolle
Een scherpe plotselinge pijn, een steek van een wesp, een bepaalde maat, een manier van knopen, noem maar op. Al deze voorbeelden hebben de naam steek. De prettigste en lekkerste is echter het in Zwolle gemaakte snoepje uit grootmoederstijd.
De wat oudere Nederlander zal het zich nog goed kunnen herinneren. Vaak bij uitzondering, mocht je in het buurtwinkeltje op de hoek van de straat een steek voor een cent kopen. De steken werden toendertijd eigenlijk verkocht als zoetmaker van de koffie. Men klemde het snoepje achter een kies en dronk zijn koffie.
Zwolle heeft nog altijd zijn eigen steken, de Zwolse Balletjes. In 1845 kocht de heer J. van der Kolk van zijn schoonvader het recept voor deze specialiteit, Jarenlang zijn er in de kelder van het Zwolse Balletjeshuis aan het Grote Kerkplein de steken, in de loop der jaren Zwolse Balletjes genoemd, op ambachtelijke wijze vervaardigd.
Met een omvang van plus minus 2 cm en in meerdere kleuren en smaken te verkrijgen, heeft het snoepje een landelijke bekendheid verworven.
Op woensdag 10 juli 2013 kwam het vervelende bericht naar buiten dat het nostalgische Zwolse Balletjeshuis per 1 oktober 2013 op zou houden te bestaan. Reden, de baten wogen niet meer op tegen de lasten. Het zou een groot verlies voor de stad hebben betekent. Meer dan 160 jaar hebben de stekenbakkers het ultieme Zwolse snoepje uit grootmoederstijd in de kelder van het pand vervaardigd. Dat kan niet zomaar verdwijnen. Veel Zwollenaren, hadden deze gedachte en hoopten op een doorstart. Deze hoop werd alsnog werkelijkheid.
In de Stentor en op Facebook werd op 9 november 2013 gemeld dat de Zwolse Balletjes waren gered. Vastgoedondernemer Gerrit Jansen was vanaf de eerste melding van sluiting vast besloten het Zwolse balletje te redden van de ondergang. In de tijd voor de voorgenomen officiële sluiting van het pand, is er een stichting opgericht tot behoud van het Zwolse Balletjeshuis, er is een nieuwe exploitant gevonden in de persoon van Ilona de Rijke en er zal de komende tijd een nieuwe stekenbakker in de kelder van het Zwolse Balletjeshuis te vinden zijn. Jaques Stiekema zal de warme taak van de stekenbakker van Bert Hulshof overnemen.
De Stichting tot behoud van het Zwolse Balletjeshuis zal samen met de exploitant het cultureel (interieur, merk en ambacht) en culinair (receptuur en smaken) erfgoed beschermen en promoten.
De Zwolse Balletjes zijn gered en uiteraard in het Zwolse Balletjeshuis aan het Grote Kerkplein te verkrijgen, maar buiten dit authentieke winkeltje, ook op meerdere plaatsen in de stad.
Voor meer foto's. zie onderstaande items.
Zwolse Balletjes De winkel aan het Grote Kerkplein ... |
Zwolse Balletjes De stekenbakkerij, onder de |