Algemene info over de stad
De stad Zwolle in beeld en in tekst!
Brede informatie over de website!
Wilt u een foto bestellen?
Links naar interessante websites!
Naar Home
Naar Begraafplaatsen
Vanaf 1825 tot 1954 hebben op deze Algemene begraafplaats aan de Meppelerstraatweg bij regelmaat begrafenissen plaatsgevonden. Sinds 1954 worden er geen nieuwe graven meer gedolven en kunnen er allleen nog bijzettingen in familiegraven plaatsvinden.
De Algemene Begraafplaats is jarenlang het enige gemeentelijke begraafplaats in Zwolle geweest. In de volksmond kreeg het al gauw de naam Nieuwe Kerkhof.
De begraafplaats kende de zogenaamde klasse indeling, een fenomeen uit die tijd. Bordjes die de klasse aangaven zijn nog steeds te vinden op de begraafplaats.
De Algemene Begraafplaats kent naast de dodenakker twee gebouwen, een dienstwoning en een lijkenhuis. Het laatste lijkenhuis wordt sinds een aantal jaren gebruikt als onderkomen voor de onderhoudsploeg van de gemeente Zwolle.De dienstwoning van rond het jaar 1900 wordt niet meer als zodanig gebruikt. Af en toe wordt de woning nog verhuurd om leegstand en verpaupering tegen te gaan.
Op de begraafplaats vindt men graven van illustere Zwollenaren, o.a.:
Rhijnvis Feith,
schrijver van gedichten, toneelstukken, etc. Na begraven te zijn geweest in de Grote of Sint Michaëlskerk is hij op 6 oktober 1825 op de Algemene Begraafplaats herbegraven. Gedurende zijn leven is Rhijnvis Feith een voorstander geweest voor afschaffing van het begraven in kerken. In zijn ogen was dit zeer onhygiënisch. Zijn graf wordt aangemerkt als rijksmonument;
Mr. J. ter Pelkwijk,
voor deze staatsman is op de begraafplaats een monument opgericht. een van de weinige gietijzeren grafmonumenten die in Nederland te vinden zijn. Het monument staat tegenwoordig als rijksmonument in de boeken;
Willem Jan Schuttevaer,
schipper en handelaar, tevens de stichter van de Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer, voorheen de NV Maatschappij ter verbetering van den handelsweg over het Zwolse Diep. Middels deze maatschappij verzette hij zich tegen de hoge tolheffing te betalen door de Zwolse turfschippers op het Zwolse Diep. Na 17 jaar was het Minister Thorbecke die het gelijk van de turfschippers erkende. Na deze erkenning is de maatschappij als Schippersvereniging Schuttevaer de toekomst in gegaan. Zijn graf is in 2007 door B&W van Zwolle officieel aangemerkt als cultuur-historisch waardevol graf.
De adelijke familie van Ittersum,
de tot het ridderlijk geslacht behorende familie Van Ittersum heeft op de Algemene Begraafplaats Meppelerstraatweg een grafkelder. In deze enige grafkelder staan zes vervallen houten kisten, waarin familieleden zijn begraven. Het is de bedoeling dat de overledenen worden herbegraven, zodat er ruimte ontstaat voor meer familieleden.
Bron:
Wikipedia
Meer foto's